Intel розкрила серверні плани на найближчі роки

Корпорація Intel напередодні поділилася своїми планами щодо розвитку асортименту серверних процесорів Xeon. Найближчими роками чипмейкер планує випустити чотири нові сімейства: два з високопродуктивними та два з енергоефективними ядрами. Нагадаємо, про наміри розділити модельний ряд CPU Xeon на лінійки з P- та E-ядрами процесорний гігант оголосив на початку 2022-го.

Intel Xeon
Зразок процесора Intel Emerald Rapids

Ближче до кінця цього року відбудеться реліз процесорів Intel Xeon Scalable 5-го покоління із кодовим ім'ям Emerald Rapids. Для їхнього випуску використовується технологія Intel 7, при цьому чипмейкер вже почав відвантажувати зразки новинок своїм партнерам. Що важливо, CPU Emerald Rapids використовують ту ж саму платформу (Eagle Stream/LGA4677), що й актуальні Saphire Rapids.

Intel Xeon

У першій половині 2024 року дебютує сімейство чипів Intel Sierra Forest. Це прямий конкурент процесорів AMD Bergamo, які запропонують 128 ядер Zen 4c. У випадку Sierra Forest максимальна кількість E-ядер становитиме 144 одиниці. Нові CPU виготовлятимуться з використанням технології Intel 3 та увійдуть до складу серверної платформи Birch Stream (LGA7529).

Intel Xeon

Приблизно одночасно з Intel Sierra Forest для платформи Birch Stream вийде сімейство чипів Granite Rapids на основі високопродуктивних ядер. Вони підтримуватимуть оперативну пам'ять DDR5-8800 в режимі MCR (Multiplexer Combined Ranks), а пропускна здатність ОЗП у двосокетній системі досягне 1,5 Тбайт/с. Випуск CPU Granite Rapids здійснюватиметься за технологією Intel 3.

Intel Xeon

У 2025 році на зміну чипам Sierra Forest прийдуть процесори з кодовим ім'ям Clearwater Forest. Вони стануть першими CPU Xeon, для виробництва яких буде використаний техпроцес Intel 18A, та належать до класу «камінців» з енергоефективними ядрами. Більше подробиць про Clearwater Forest стане відомо ближче до 2025 року.

Intel Xeon

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Всі новини за 30.03.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: