Серверні плани Intel: два сімейства Xeon у 2024 році

Під час конференції для інвесторів Intel також торкнулася теми серверних процесорів. Чипмейкер оприлюднив дорожню карту, яка розповідає про його плани у цьому сегменті на найближчі кілька років. Наприклад, цього року Intel запропонує клієнтам процесори Sapphire Rapids для платформи Eagle Steam (LGA4677).

Intel Sapphire Rapids
Intel Sapphire Rapids без теплорозподільної кришки. Фото der8auer

На відміну від настільної платформи, де компанія перейшла на різнорідні ядра, серверні чипи продовжать використовувати ядра з однаковою архітектурою. Основою процесорів Sapphire Rapids стала мікроархітектура Golden Cove, знайома по «великим» ядрам у складі CPU Core 12-го покоління.

Разом із релізом CPU Xeon покоління Sapphire Rapids для Intel розпочнеться епоха оперативної пам'яті DDR5 у серверному сегменті. Ще одним нововведенням стане підтримка високошвидкісного інтерфейсу PCI Express 5.0 та перехід на багаточипове компонування. Sapphire Rapids містять чотири окремих кристали, що виготовляються за технологією Intel 7, та опціональний буфер HBM2E.

Intel Sapphire Rapids

Наступного року Intel випустить процесори Xeon сімейства Emerald Rapids. Вони продовжать використовувати платформу Eagle Steam та технологічні норми Intel 7, але разом із цим перекочують на мікроархітектуру Redwood Cove.

На 2024 рік Intel запланувала реліз одразу двох сімейств процесорів Xeon: Granite Rapids та Sierra Forrest. У першому випадку будуть використовуватися так звані «великі» ядра (P-Core), що забезпечують максимальну продуктивність, а в другому — «малі» (E-Core) з високою енергоефективністю. Для випуску обох лінійок планується використати технологію Intel 3.

Intel Sapphire Rapids

Варто додати, що AMD планує розділити модельний ряд EPYC вже наступного покоління. Для платформи Socket SP5 готується два сімейства 5-нм процесорів: Genoa та Bergamo. Перші запропонують до 96 ядер Zen 4, а другі — до 128 ядер з архітектурою Zen 4c, оптимізованою з прицілом на щільність й покращену енергоефективність.

AMD EPYC

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Всі новини за 18.02.2022 [ стрічка ]

Останні огляди: