Графічний процесор AMD Navi 31, ймовірно, вже готовий до впровадження 3D V-Cache

Завдяки технології 3D V-Cache компанія AMD серйозно збільшила обсяг кешу у процесорів Ryzen 5000X3D та Ryzen 7000X3D, що прискорило роботу ігрових програм. Зі збільшенням навантаження на сучасні GPU зростає необхідність у великому кеші й в цих пристроях. У сімействі Radeon RX 6000 спеціально був впроваджений L3-кеш (Infinity Cache) об'ємом до 128 МБ, що допомогло поліпшити роботу підсистеми пам'яті та компенсувало зовнішню 256-бітну шину.

Navi 31

У новому поколінні графічний процесор Navi 31 використовує чиплетний дизайн. Обчислювальні блоки винесені в кристал GCD на базі 5-нм техпроцесу EUV, а навколо нього розташовано шість 6-нм чипсетів MCD. Кожен з них містить контролер пам'яті GDDR6 та 16-мегабайтний Infinity Cache. Тобто загальний обсяг кешу L3 досягає 96 МБ, не перевищуючи обсяг пам'яті Infinity Cache у старого GPU.

Інженер Том Вассік (Tom Wassick) вивчив кристал Navi 31 під мікроскопом і зробив цікаві спостереження. Він помітив спеціальні структури на кристалах MCD, які нагадують наскрізні перехідні отвори TSV на кшталт тих, що використовуються в кристалах Zen 3 і Zen 4 для підключення тривимірної вертикальної кеш-пам'яті. Можливо, під час проєктування нових графічних чипів інженери AMD одразу закладали можливість нарощування пам'яті. У такому випадку можливий швидкий вихід допрацьованих та покращених GPU зі збільшеним об'ємом кеша L3. В рамках цього покоління такий GPU міг би стати основою для теоретичної відеокарти Radeon RX 7950 XTX.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Всі новини за 30.01.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: