NVIDIA та інші компанії скорочують замовлення на нові чипи у TSMC

Ведучий світовий виробник напівпровідників TSMC зіткнувся із несподіваним скороченням замовлень з боку найбільших партнерів. На тлі негативної ситуації у світовій економіці падає попит на багато видів електронних товарів. Особливо це стосується ринку комп'ютерних комплектуючих. На тлі спаду майнінг-буму різко зросла кількість доступних відеокарт на вторинному ринку. NVIDIA зіштовхнулася з проблемою збуту наявних моделей GeForce RTX 30-ї серії. Це малює похмурі перспективи нового покоління. Тому NVIDIA хоче скоригувати свої плани та урізати замовлення на 5-нм пластини для своїх GPU Ada Lovelace. При цьому NVIDIA вже внесла передоплату за бронювання виробничих потужностей, і TSMC не хоче йти на поступки. Можлива відстрочка відвантаження чіпів на пару кварталів, якщо замовник знайде клієнта для потужностей, що звільнилися.

Також відомо, що AMD хоче зменшити замовлення на 7/6-нм пластини. Компанія Apple знизила план першої хвилі iPhone 14 на 10%. Зниження попиту на напівпровідникові чипи вмить позначилося на акціях TSMC, які різко пішли вниз. При цьому у першому кварталі компанія показувала значне зростання. І всі технологічні компанії помітно втратили капіталізацію за останні кілька днів. Це стосується AMD, Nvidia, ASUS та інших провідних представників індустрії. Така тенденція пов'язана як із ситуацією в самій індустрії, так і із загальними негативними процесами у світовій економіці.

Попит на побутову електроніку стабільно знижується. Але ще залишається високий попит на електроніку для автомобілів та високопродуктивних комп'ютерів. І тут попит все ще перевищує пропозицію, тож TSMC розраховує на повне завантаження виробництв протягом 2022 року. Керівництво TSMC впевнене в операційних показниках на поточний рік та у довгостроковій перспективі на наступні 10 років.

Джерела:
Videocardz.com
DigiTimes

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

Всі новини за 01.07.2022 [ стрічка ]

Останні огляди: