Розроблені акумулятори, що заряджаються в процесі випаровування вологи

Вчені шукають нові способи отримання енергії із навколишнього середовища. Австралійська компанія Strategic Elements спільно з Університетом Нового Південного Уельсу (UNSW) та Державним об'єднанням наукових та прикладних досліджень (CSIRO) працюють над технологією самозарядних акумуляторів, які отримують електричну енергію з вологи в повітрі. Такі пристрої заряджаються в процесі випаровування і не потребують підключення до електромережі.

Strategic Elements називають нову технологію Energy Ink. Ці «енергетичні чорнила» створені з безпечних екологічних матеріалів, їх можна наносити на гнучкий пластик. Потужності достатньо для живлення невеликих економічних пристроїв. Цільовим ринком для технології є компактні фітнес-гаджети, а саме електронні пластирі. Такі пристрої зможуть заряджатися в процесі природного випаровування поту з поверхні шкіри.

Strategic Elements не розкриває технічні подробиці, але у квітні вийшла стаття в науковому журналі Nano Energy від UNSW та CSIRO щодо розробки таких акумуляторів. Дослідники використовували матеріал з основою на базі оксиду олова FTO, на який нанесений оксид графену. При перепаді вологості починається процес іонізації, що призводить до появи потенціалу на електродах. Обробляючи даний матеріал соляною кислотою, вченим вдалося досягти максимальних параметрів 0,85 В і 92,8 мкА на один квадратний сантиметр поверхні. Також ця гнучка батарея зберігала свої властивості у процесі численного згинання.

Протягом кількох місяців Strategic Elements представить робочий зразок пластиру площею 100 квадратних сантиметрів. Для акумуляторної батареї ємністю в одну ампер-годину потрібен пластир площею 36 квадратних сантиметрів.

Джерело:
NewAtlas

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Всі новини за 12.05.2022 [ стрічка ]

Останні огляди: