Intel вводить тепловий тротлінг PCIe у новому драйвері для Linux

Оскільки стандарти PCIe зазнають масштабних оновлень, проблеми, пов'язані з температурою збільшуються паралельно до зростання швидкостей передачі, які очікуються в майбутніх стандартах PCIe 6.0 і PCIe 7.0. Але Intel вигадала унікальне рішення.

PCIe

Для боротьби з високими температурами в каналах PCIe наступного покоління Intel представила унікальний механізм охолодження, який включає керування тротлінгом ліній PCIe. У оновленому драйвері для Linux Intel вирішила усунути температурні обмеження, пов’язані з сучасними стандартами PCIe. Оскільки встановити активне охолодження самого інтерфейсу PCIe неможливо, останнє оновлення драйвера знижує швидкість з’єднання PCIe у разі перевищення температури. Певною мірою можна назвати це тепловим тротлінгом, але тут це стосується ліній PCIe.

LinuxKernel

Зі слів інженера Intel Ілпо Ярвінена, в нових версіях додано контролер пропускної здатності PCIe (bwctrl) і пов’язаний з ним драйвер охолодження PCIe на стороні теплового ядра для обмеження швидкості з’єднання PCIe через температурні причини. Контролер пропускної здатності PCIe — це драйвер служби портів шини PCI Express. Пристрій охолодження створюється для кожного порту, який знайде драйвер служби, якщо він підтримує зміну швидкості. У цій версії додано лише підтримку керування швидкістю з’єднання PCIe. Керування шириною з’єднання PCIe також може бути корисним, але такого механізму для PCIe 6.0 (L0p) поки що не існує і в цих версіях драйвера він відсутній. Важливо зазначити, що це не пов’язано з сучасними стандартами PCIe, але планується використовувати для пізніших стандартів, таких як PCIe Gen 6.0, PCIe Gen 7.0 і наступних. Рішення виглядає ефективним, але створює проблеми з продуктивністю. Можливо, у майбутньому знайдеться кращий варіант розв'язання проблем з нагрівом.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 40)

Всі новини за 13.05.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: