AMD Ryzen 7 5800X3D можна «підсмажити» через утиліти від виробників материнських плат

Процесори AMD Ryzen з технологією 3D V-Cache позбавлені підтримки оверклокінгу та, як показує практика, на те є вагома причина. Навіть у досвідчених руках такі процесори можуть швидко вийти з ладу. Головною небезпекою для X3D-чипів є підвищення напруги, через що відповідна опція заблокована на більшості плат. Попри це, можливість «смажити» такий процесор все ще залишається, наприклад, у фірмових утилітах від виробників системних плат.

AMD Ryzen 7 5800X3D

Ігор Валлоссек (Igor Wallossek), головний редактор веб-видання Igor's Lab, напередодні розповів про свій невдалий експеримент із розгону Ryzen 7 5800X3D. Він використав материнську плату MSI MEG B550 Unify та додаток MSI Center, в якому залишилася можливість керування множником та напругою процесора. Що цікаво, у меню UEFI дані опції заблоковані.

AMD Ryzen 7 5800X3D

Спроби пана Валлоссека розігнати AMD Ryzen 7 5800X3D при штатній напрузі призводили лише до збоїв системи. Тому він вирішив трохи підвищити значення vCore. Але як тільки воно переступило позначку 1,3 В, бенч-стенд вимкнувся й більше не запускався. При цьому на вбудованому індикаторі POST-кодів відображаються два нулі, інакше кажучи, процесор вийшов з ладу.

AMD Ryzen 7 5800X3D

Редакція Igor's Lab вже повідомила компанію MSI про вищеописану проблему. Ця недоробка, ймовірно, буде закрита у наступному оновленні утиліти MSI Center.

Обговорити в форумі (коментарів: 34)

Всі новини за 31.03.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: