Майнери перефарбовують пам'ять відеокарт, щоб видати їх за нові

Після переходу Ethereum на модель Proof-of-Stake розпочався загальний спад криптовалютної лихоманки. І майнери почали розпродувати тисячі відеокарт, які раніше видобували криптовалюту. Вторинний ринок зараз перенасичений, й деякі намагаються продати відеокарти за вигіднішою ціною, представивши їх новими.

Технічні фахівці Iskandar Souza та Paulo Gomes провели цікаве розслідування, результатами якого вони поділилися на YouTube. На китайських роздрібних торгових майданчиках багато сумнівних пропозицій щодо продажу «нових» відеокарт. Але після перевірки з'ясовується, що вони зовсім не нові. Головними ознаками використання є відсутні наклейки, подряпини на гвинтах та пил, але іноді бувають візуально нові зразки. Більш очевидною ознакою тривалого використання при високих температурах є жовтий відтінок пам'яті та GPU.

Однак тепер продавці навчилися фарбувати пам'ять, щоб обманути потенційного покупця, який вирішить детально вивчити відеокарту. У своєму відео Paulo наочно показав приклад підфарбованих мікросхем пам'яті.

Аналогічне порівняння провели фахівці TecLab, які замовили нові відеокарти в одній з бразильських компаній. Після розбору було виявлено характерний жовтий відтінок чипів, що явно вказувало на тривалий «трудовий стаж». Втім, тут йдеться про Radeon RX 580, де шанс отримати відеокарту після майнінгу дуже високий.

Споживачам варто бути особливо обережними при купівлі відеокарт у невідомих компаній. Однак без розбору довести, що відеокарта була у використанні, навряд чи вдасться.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 42)

Всі новини за 26.01.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: