Вихід процесорів Intel Core 13-го покоління заплановано на жовтень

Цієї осені компанія AMD випустить платформу AM5 та процесори Ryzen 7000-ї серії на базі мікроархітектури Zen 4. Зрозуміло, ця подія не залишиться поза увагою «синього» чипмейкера. У лабораторіях Intel йде активна робота над процесорами Core 13-го покоління (Raptor Lake-S) для платформи LGA1700, причому до випуску новинок залишилося менше півроку.

Raptor Lake

Згідно з останньою інформацією, сімейство процесорів Intel Raptor Lake-S дебютує у жовтні. У цих CPU чипмейкер приділив чимало уваги ігровим оптимізаціям, а також наростив максимальну кількість x86-ядер до 24 штук: 8 високопродуктивних та 16 енергоефективних. Іншими словами, флагманський процесор Core i9-13900K отримає 24-ядерну/32-потокову конфігурацію.

Разом із чипами Core 13-го покоління вийдуть материнські плати LGA1700 з наборами логіки Intel 700-ї серії. Використовувати нові CPU можна буде і з випущеними раніше платами, для чого їх власникам потрібно буде оновити прошивку UEFI. Більше інформації про новинки стане відомо з наближенням до релізу.

Raptor Lake

Крім того, у жовтні Intel має випустити нову HEDT-платформу разом із процесорами Sapphire Rapids. На відміну від попередників, дані CPU не будуть просуватися під брендом Core X, а отримають маркування виду Xeon W-3400 та W-2400. Максимальне число x86-ядер становитиме 56 штук.

Intel Sapphire Rapids
Зразок Intel Sapphire Rapids без кришки. Фото der8auer

Джерела:
VideoCardz
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 86)