Відеокарта для майнінгу Sapphire GPRO X080 подешевшала на 40% всього за місяць

Наприкінці минулого року Sapphire випустила відеокарти для майнінгу GPRO X080 та GPRO X060. Перша з них побудована на ядрі Navi 22 з 2304 потоковими процесорами. Цей GPU також використовується у настільній карті Radeon RX 6700 XT. Об'єм відеопам'яті GDDR6 у Sapphire GPRO X080 становить 10 ГБ, а для взаємодії з ядром використовується 160-бітна шина.

GPRO X080

Якщо вірити європейському агрегатору цін Geizhals, місяць тому Sapphire GPRO X080 коштувала 1240 євро, а тепер подешевшала до 765 євро. Падіння вартості становило близько 40%. Але що цікаво, рекомендована ціна спеціалізованої картки становить 750 євро, тому лише зараз вона технічно досягла своєї MSRP.

GPRO X080

Водночас нову Radeon RX 6700 XT в Європі можна купити за 750 євро, а топова версія, наприклад, Sapphire Nitro+ обійдеться щонайменше у 850 євро.

Джерело:
Geizhals

Обговорити в форумі (коментарів: 34)

Раджа Кодурі показав NUC 11 Extreme із дискретною відеокартою Arc

Вчора Intel підтвердила плани випустити дискретні відеокарти Arc Alchemist для настільних ПК у другому кварталі. Керівник графічного підрозділу Intel Раджа Кодурі (Raja Koduri) продемонстрував міні-ПК NUC 11 Extreme із взірцем такої відеокарти у грі Shadow of the Tomb Raider. Прискорювач працював з технологією масштабування XeSS.

Nuc

NUC 11 Extreme вийшов у середині минулого року. Він оснащується процесором із сімейства Tiger Lake-B (Core i9-11900KB, Core i7-11700B або Core i5-11400H), підтримує до 64 ГБ пам'яті DDR4-3200 та чотири накопичувачі у форматі M.2. Попри компактний формфактор, важливою рисою NUC 11 Extreme є сумісність із двослотовими відеокартами довжиною до 308 мм.

Графічні адаптери Arc Alchemist будуть використовуватись у наступному поколінні NUC 12 Extreme на базі процесорів Alder Lake-S із тепловим пакетом 65 Вт. Вони були показані на CES 2022 та повинні дебютувати у другій половині року.

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Серверні плани Intel: два сімейства Xeon у 2024 році

Під час конференції для інвесторів Intel також торкнулася теми серверних процесорів. Чипмейкер оприлюднив дорожню карту, яка розповідає про його плани у цьому сегменті на найближчі кілька років. Наприклад, цього року Intel запропонує клієнтам процесори Sapphire Rapids для платформи Eagle Steam (LGA4677).

Intel Sapphire Rapids
Intel Sapphire Rapids без теплорозподільної кришки. Фото der8auer

На відміну від настільної платформи, де компанія перейшла на різнорідні ядра, серверні чипи продовжать використовувати ядра з однаковою архітектурою. Основою процесорів Sapphire Rapids стала мікроархітектура Golden Cove, знайома по «великим» ядрам у складі CPU Core 12-го покоління.

Разом із релізом CPU Xeon покоління Sapphire Rapids для Intel розпочнеться епоха оперативної пам'яті DDR5 у серверному сегменті. Ще одним нововведенням стане підтримка високошвидкісного інтерфейсу PCI Express 5.0 та перехід на багаточипове компонування. Sapphire Rapids містять чотири окремих кристали, що виготовляються за технологією Intel 7, та опціональний буфер HBM2E.

Intel Sapphire Rapids

Наступного року Intel випустить процесори Xeon сімейства Emerald Rapids. Вони продовжать використовувати платформу Eagle Steam та технологічні норми Intel 7, але разом із цим перекочують на мікроархітектуру Redwood Cove.

На 2024 рік Intel запланувала реліз одразу двох сімейств процесорів Xeon: Granite Rapids та Sierra Forrest. У першому випадку будуть використовуватися так звані «великі» ядра (P-Core), що забезпечують максимальну продуктивність, а в другому — «малі» (E-Core) з високою енергоефективністю. Для випуску обох лінійок планується використати технологію Intel 3.

Intel Sapphire Rapids

Варто додати, що AMD планує розділити модельний ряд EPYC вже наступного покоління. Для платформи Socket SP5 готується два сімейства 5-нм процесорів: Genoa та Bergamo. Перші запропонують до 96 ядер Zen 4, а другі — до 128 ядер з архітектурою Zen 4c, оптимізованою з прицілом на щільність й покращену енергоефективність.

AMD EPYC

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

EVGA випустила системну плату Z690 Dark K|ngp|n для любителів оверклокінгу

Компанія EVGA почала приймати замовлення на свою флагманську материнську плату для процесорів Intel LGA1700 — Z690 Dark K|ngp|n. Вона розрахована на ентузіастів спортивного розгону, оснащена 21-фазним блоком VRM та двома роз'ємами під модулі оперативної пам'яті DDR5. Формфактор новинки — Extended ATX (277 x 305 мм).

EVGA Z690 Dark K|ngp|n

Серед інших переваг можна виділити наявність двох слотів PCI Express 5.0 x16 (x16/x0 або x8/x8), трьох роз'ємів M.2 для твердотілих накопичувачів, металевого «бекплейту», пари 2,5-гігагібних мережевих інтерфейсів та бездротового модуля Wi-Fi 6E. Власникам також доступні вісім портів SATA 6 Гбіт/с та один роз'єм U.2.

EVGA Z690 Dark K|ngp|n

Зрозуміло, не обійшлося без низки оверклокерських «фішок». До них відносяться індикатори POST-кодів, три мікросхеми UEFI, роз'єми для вимірювання напруг Probe-It та активна система охолодження: радіатор VRM обдувається парою невеликих вентиляторів. Докладніша інформація доступна на сайті EVGA.

EVGA Z690 Dark K|ngp|nEVGA Z690 Dark K|ngp|n

Рекомендована ціна матплати EVGA Z690 Dark K|ngp|n складає 830 доларів.

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Трасування променів у Dying Light 2 Stay Human — порівняння графіки на MSI GeForce RTX 3080 Suprim X 10G

Гра Dying Light 2 Stay Human використовує трасування променів для реалістичного затінення, Ambient Occlusion, Global Illumination та віддзеркалення. Наочно оцінити відмінності у графіці допоможе наше відеопорівняння.

Порівняння проведено на базі відеокарти MSI GeForce RTX 3080 Suprim X 10G у форматі 2560x1440. Залучено наш стандартний тестовий стенд на Intel Core i9-9900K.

У відео показана різниця між трьома режимами:

  • Висока якість без трасування
  • Стандартний профіль якості з трасуванням
  • Висока якість трасування

Конфігурація налаштувань показана на початку ролика. Наприкінці є порівняння продуктивності.

Детальний розбір нюансів трасування променів Dying Light 2 Stay Human з розгорнутими тестами декількох відеокарт буде представлений в окремому огляді трохи згодом.

Також дивіться наше порівняння графіки з трасуванням у Cyberpunk 2077.

Обговорити в форумі (коментарів: 38)

Intel похвалилася 24-ядерним процесором Core 13-го покоління

У другій половині року асортименти процесорів для платформи Intel LGA1700 буде розширено за рахунок чипів Core 13-го покоління. Зразки CPU Raptor Lake-S вже тестуються у лабораторіях Intel, причому один із них компанія вирішила показати в рамках зустрічі з інвесторами.

Intel

Як і очікувалося, процесори Intel Core 13-го покоління запропонують до 24 ядер: 8 високопродуктивних та 16 енергоефективних. Технологію Hyper-Threading підтримують лише «великі» ядра, чим пояснюється наявність 32 потоків. Випуск чипів Raptor Lake-S здійснюється за технологією Intel 7, а використовувати їх можна буде разом із платами LGA1700 на логіці 600-ї серії (за умови оновлення прошивки UEFI).

Intel

IntelIntel

У 2023-2024 роках Intel випустить сімейства процесорів Meteor Lake та Arrow Lake. Головна особливість новинок полягає в переході на багаточипове компонування. В них компанія об'єднає кристали, що виготовляються за власними технологіями Intel 4 і 20A, а також чипи стороннього виробництва. Тут, судячи с усього, мається на увазі техпроцес TSMC N3. Орієнтовно у 2025 вийдуть процесори Lunar Lake, які перейдуть на ще більш «тонкі» норми.

Intel

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 55)

Офіційно: дискретні відеокарти Intel Arc Alchemist вийдуть у другому кварталі

В ході Investors Day 2022 корпорація Intel розкрила чимало подробиць про майбутні продукти. Зокрема вона підтвердила наміри випустити перші моделі 3D-прискорювачів Arc Alchemist до кінця цього кварталу. Тут, правда, йдеться про мобільні рішення.

Intel Arc Alchemist

Відеокарти для настільних ПК Intel розраховує випустити у другому кварталі, а у третьому на ринок надійдуть 3D-прискорювачі для робочих станцій. Бажання співпрацювати з Intel у сфері дискретної графіки вже підтвердило понад півсотні виробників. Якщо все пройде згідно з планами, то протягом 2022-го чипмейкер поставить щонайменше чотири мільйони графічних процесорів.

Intel Arc Alchemist

Відеоядра Intel DG2 також можна буде зустріти в серверах. На середину року заплановано реліз прискорювача Arctic Sound-M, основою якого є кристал DG2-512. Пристрій має формат однослотової карти розширення та позиціонується як рішення для транскодування відео та хмарного геймінгу. Окремо наголошується на підтримці стандарту AV1.

Intel Arc Alchemist

У плани Intel на цей рік також входить запуск власного ігрового хмарного сервісу Project Endgame. Грубо кажучи, він стане відповіддю «синіх» на GeForce Now. Що стосується довгострокових планів, то у 2023-2024 роках Intel випустить графічні прискорювачі сімейства Battlemage, а в майбутньому їм на зміну прийдуть Arc Celestial.

Intel Arc Alchemist

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 55)