AMD оголосила про випуск перших моделей ноутбуків на базі Ryzen 6000

В рамках виставки CES 2022 компанія AMD представила мобільні процесори AMD Ryzen 6000 з архітектурою Zen 3+ та графікою RDNA 2. Відсьогодні до продажу надходять ноутбуки з 35-ватними чіпами HS для тонких ігрових систем. У наступному місяці їх асортимент буде розширено 45-ватними серіями H/HX, 15-ватною серією U, а також процесорами Ryzen 6000 Pro для ноутбуків бізнес-класу.

Ryzen 6000

AMD наголошує на збільшених можливостях інтегрованої графіки. Компанія стверджує, що iGPU Radeon 600M забезпечують найкращу ігрову продуктивність у порівнянні з Intel Iris (Xe-LP). На прикладі Ryzen 7 6800U проти Core i7-1165G7 можна спостерігати до дворазової переваги за частотою кадрів.

Ryzen 6000

Ryzen 6000

Ryzen 6000

Далі AMD опублікувала результати з використанням дискретних карток GeForce MX 450 та GeForce GTX 1650 Max-Q. Вбудована Radeon 680M c 12 CU шляхом активації технологій FidelityFX Super Resolution та Radeon Super Resolution може змагатися з GeForce GTX 1650 Max-Q. Хоча ніщо не заважає увімкнути FSR і для продуктів Nvidia.

Ryzen 6000

Ryzen 6000

Ryzen 6000

AMD також підготувала слайди для графіки нижчого класу Radeon 660M з 6 CU й тактовою частотою до 1,9 ГГц. Цей iGPU доступний у процесорах Ryzen 5 та виходить переможцем у протистоянні з Core i5-1135G7. Найближчим часом можна очікувати незалежні тести нових лептопів.

Ryzen 6000

Джерело:
HardwareLuxx

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Western Digital підвищує ціни на флешпам'ять 3D NAND

Western Digital повідомила своїх клієнтів про підвищення цін на флешпам'ять NAND, повідомляє видання DigiTimes з посиланням на джерела в галузі. До таких заходів компанія вирішила вдатися через нещодавній інцидент. Нагадаємо, що внаслідок забруднення матеріалів на фабриках Kioxia та Western Digital «зіпсувалося» 6,5 Ебайт флешпам'яті. Це приблизно 13% всього обсягу мікросхем 3D NAND, який вони розраховували випустити у поточному кварталі.

3D NAND

Наскільки саме подорожчають мікросхеми 3D NAND, на жаль, не уточнюється. Раніше аналітики TrendForce прогнозували, що вищезгаданий інцидент призведе до подорожчання флешпам'яті на 5-10%. Проте відбутися це мало лише у другому кварталі. Судячи з усього, Western Digital рішила одразу віддзеркалити більші виробничі витрати на вартості 3D NAND для своїх партнерів.

Джерело:
DigiTimes

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

Intel випустить процесор Core i9-12900KS на початку березня

На виставці CES 2022 на початку січня Intel анонсувала флагманський процесор для платформи LGA1700 — Core i9-12900KS. Він є версією Core i9-12900K зі збільшеними тактовими частотами та, як обіцяв чипмейкер, вийде до кінця поточного кварталу. Згідно з останньою інформацією, продаж Core i9-12900KS почнеться в найближчі кілька тижнів.

Core i9-12900KS

Американський ритейлер ShopBLT вказує у якости орієнтовних термінів доставки процесора Intel Core i9-12900KS початок березня. Оформити попереднє замовлення на флагман платформи LGA1700 пропонується за 780-790 доларів. Це приблизно на чверть більше, ніж просять за стандартний Core i9-12900K.

Core i9-12900KS

Крім того, з'явилася нова інформація про характеристики Core i9-12900KS. Частота ядер Golden Cove у новинки складе від 3,4 до 5,5 ГГц проти 3,2-5,2 ГГц у звичайного Core i9-12900K. За це новинка розплачується вирослими «апетитами». Параметр Processor Base Power збільшився зі 125 до 150 Вт, а Maximum Turbo Power — з 241 до 260 Вт.

Core i9-12900KS

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Micron припиняє випуск оперативної пам'яті під брендом Crucial Ballistix

Компанія Micron вирішила відправити «на пенсію» бренд високошвидкісної оперативної пам'яті Crucial Ballistix. В результаті статус EOL (End of Life) був наданий продуктовим лінійкам Crucial Ballistix, Crucial Ballistix MAX та Crucial Ballistix MAX RGB. Додамо, що такі продукти Micron пропонувала ентузіастам та геймерам ще з часів стандарту DDR1.

Micron

У короткому пресрелізі компанія оголосила про зміну бізнес-стратегії. Вона зосередиться на випуску звичайних модулів ОЗУ для настільних комп'ютерів та серверів під брендами Crucial/Micron. Йдеться про «голі» планки без радіаторів, які повністю відповідають специфікаціям JEDEC. Водночас твердотілі накопичувачі під маркою Crucial випускатимуться й надалі.

«Ми, як і раніше, зосереджені на розширенні асортименту NVMe та портативних SSD, призначених для геймерів на ПК та консолях. До того ж пам'ять стандарту JEDEC DDR5 від Crucial надає геймерам на комп'ютерах з підтримкою DDR5 більш високу продуктивність, швидкість передачі даних та пропускну здатність, ніж раніше було доступно з пам'яттю Crucial Ballistix», — заявила Тереза Келлі (Teresa Kelley), віцепрезидент та генеральний менеджер Micron Commercial Products Group.

Джерело:
PCPer

Обговорити в форумі (коментарів: 61)

У минулому кварталі чистий прибуток Nvidia виріс більш ніж удвічі

Сьогодні Nvidia підбила фінансові підсумки попереднього кварталу, що закінчився для «зеленого» чипмейкера 30 січня. Виторг компанії за останні три місяці склав рекордні $7,64 млрд, що на 53% більше за показники аналогічного періоду минулого року. Водночас чистий прибуток Nvidia виріс одразу на 106% — до трьох мільярдів доларів.

Nvidia

Сумарний виторг Nvidia за весь фінансовий рік показав 61% приріст та склав $26,9 млрд. Чистий прибуток компанії за останній рік виріс більш ніж удвічі (на 125%), досягнувши $9,75 млрд. До речі, збиток від провалу угоди з придбання ARM Limited склав $1,36 млрд. Його Nvidia вкаже у фінансовій звітності за поточний квартал.

Nvidia

Що стосується напрямків бізнесу Nvidia, то, як і раніше, близько половини доходів компанія отримує за рахунок продажу GPU для споживчих відеоадаптерів. Минулого кварталу цей підрозділ приніс $3,42 млрд. Як бачимо, попри високі роздрібні ціни, відеокарти GeForce RTX 30-ї серії розходяться, наче гарячі пиріжки.

Nvidia

Серверний підрозділ з кожним кварталом приносить «зеленим» все більший виторг та вже майже зрівнявся з ігровим напрямком, прозвітувавши про $3,26 млрд.

Продажі професійних відеокарт принесли Nvidia $643 млн виторгу, систем для «розумних» автомобілів — $125 млн, а на OEM-продуктах та ліцензуванні інтелектуальної власності компанія отримала $192 мільйони. В останню категорію Nvidia відносить доходи від майнінгових прискорювачів CMP, щоправда, за минулий квартал вони принесли «зеленим» менше ніж $24 млн.

Що стосується поточного кварталу, то за його підсумками Nvidia розраховує в черговий раз оновити рекорд виторгу. Згідно з прогнозами, він сягне $8,1 млрд.

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 40)

Драйвер Radeon Adrenalin 22.2.2 покращує роботу AMD Smart Access Memory

AMD виклала у вільний доступ набір графічних драйверів Radeon Software Adrenalin з індексом 22.2.2. Другий лютневий випуск містить оптимізації для стратегії Total War: Warhammer III та покликаний покращити роботу технології Smart Access Memory, також відомої як Resizable BAR.

Total War: Warhammer III

У документації до нового випуску AMD говорить про оптимізацію Smart Access Memory для гібридних процесорів Ryzen, що працюють у зв'язці з дискретною графікою Radeon. Приріст швидкодії насамперед мають відчути власники ігрових ноутбуків на «червоній» платформі.

Наприклад, AMD заявляє про приріст швидкодії в Assassin's Creed Valhalla до 24% на лептопах з Ryzen 9 5900HX й Radeon RX 6800M. У Cyberpunk 2077 та Borderlands 3 на такому «залізі» приріст становитиме до 10% та 18% відповідно. Більш детальна інформація наведена на офіційному сайті AMD. Там же можна знайти посилання для завантаження свіжого драйвера.

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Nintendo Switch візьме на озброєння технологію AMD FidelityFX Super Resolution

Незабаром для ігрової приставки Nintendo Switch вийде спортивна гра з однойменною назвою Nintendo Switch Sports. Допитливі користувачі виявили у ліцензійній угоді гри згадку технології AMD FidelityFX Super Resolution.

FSR

Інформація не пояснює, як використовуватиметься FSR. Але можна припустити, що технологія знайде застосування в режимі док-станції при підключенні до телевізора, в якому приставка підвищує роздільну здатність з 720p до 1080p.

Nintendo Switch заснована на однокристальній системі Nvidia Tegra X1 з вісьмома ARM-ядрами Cortex-A57/A-53 та графічним модулем Maxwell на 256 ядер CUDA. Це досить слабка апаратна конфігурація, що не підтримує сучасну технологію Nvidia DLSS.

Nintendo Switch

FidelityFX Super Resolution має відкритий вихідний код та офіційно підтримується не лише «червоними» відеокартами, але й 3D-прискорювачами GeForce 10-ї серії та більш новими. Архітектура Maxwell використовувалася в GeForce 900-ї серії, тому потенційно FSR може підтримуватися на ще більшому спектрі пристроїв.

До слова, Valve планує впровадити підтримку FidelityFX Super Resolution у Steam Deck на рівні операційної системи SteamOS.

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Колишній геймдиректор The Witcher 3 та Cyberpunk 2077 заснував студію Rebel Wolves

Група колишніх співробітників CD Projekt RED на чолі з Конрадом Томашкевичем (Konrad Tomaszkiewicz) заснували ігрову студію Rebel Wolves. Конрад пропрацював 17 років у CD Projekt, зокрема, він відповідав за створення The Witcher 3 та обіймав посаду допоміжного геймдиректора Cyberpunk 2077. Колектив Rebel Wolves складається зі співробітників з досвідом роботи над серією The Witcher та окремими іграми, на зразок Cyberpunk 2077, Thronebreaker й Shadow Warrior 2.

Rebel Wolves

Наразі Rebel Wolves працює над дебютною грою. За словами Томашкевича, вони хочуть зробити «Святий Грааль комп'ютерних рольових ігор». Цілі Rebel Wolves для свого дебютного проєкту також чітко визначені. Команда має багатий досвід у створенні однокористувальних ігор з глибоким сюжетом і це той жанр, якого вона прагне досягти. Конкретний проєкт є RPG у жанрі темного фентезі.

Також Томашкевич прокоментував популярну нині тему створення метавсесвітів та використання токенів NFT в іграх. Реакція Конрада на такі тенденції є однозначною: «Це дуже просто. У наших іграх їх не буде. Ніколи».

Джерело:
GamesIndustry

Обговорити в форумі (коментарів: 13)