Apple представила робочі станції Mac Studio та Mac Pro на базі M2 Ultra

Цього вечора корпорація Apple представила однокристальну систему M2 Ultra, яку вона називає найпродуктивнішим чипом для персональних комп'ютерів. Зустріти новинку можна буде у робочих станціях Mac Studio та Mac Pro. Формально з цього моменту всі «яблучні» комп'ютери використовують процесори власної розробки Apple.

Apple

Як і у випадку Apple M1 Ultra, однокристальна система M2 Ultra є «склейкою» з двох окремих кристалів. Цього разу йдеться про пару 5-нм чипів M2 Max. У топовій конфігурації M2 Ultra пропонує 24 CPU-ядра (16 продуктивних та 8 енергоефективних), 32-ядерний блок Neural Engine, що відповідає за прискорення операцій машинного навчання, а також 76-ядерний графічний модуль. Обсяг оперативної пам'яті досягає 192 Гбайт, пропускна здатність — 800 Гбайт/с.

Apple

Однокристальна система Apple M2 Ultra, як було сказано вище, використовуватиметься в нових Mac Studio та Mac Pro. Найбільший інтерес має друга робоча станція. Через багато років роботи над власними SoC у «яблучної» компанії з'явилась повноцінна альтернатива зв'язці Intel Xeon та AMD Radeon Pro. Оновлений Mac Pro не тільки успадкував дизайн від попередника, але й не поступається йому функціональними можливостями.

Apple

З оснащення актуального Apple Mac Pro можна виділити два 10-гігабітні мережеві інтерфейси, бездротовий модуль Wi-Fi 6E/Bluetooth 5.3, два відеовиходи HDMI, вісім портів Thunderbolt 4 та шість слотів розширення PCI Express 4.0 x16. Apple також відзначає можливість роботи відразу з шістьма фірмовими моніторами Pro Display XDR та опціональний корпус, розрахований на встановлення в серверну стійку.

Apple

Що стосується ціни, то оновлений Apple Mac Studio коштуватиме мінімум 1999 доларів (версія з M2 Max), а за робочу станцію Mac Pro на базі SoC M2 Ultra доведеться викласти від $6999.

Apple

Обговорити в форумі (коментарів: 91)

Процесори AMD Ryzen 8000 для платформи AM5 отримають ядра Zen 5 та графіку Navi 3.5

У рамках недавньої презентації Meet the Experts компанія AMD поділилася з партнерами своїми планами щодо настільної платформи AM5. Зокрема, «червоні» розраховують, що її життєвий цикл триватиме щонайменше до 2026 року. А наступного року асортимент процесорів AM5 поповнить лінійка чипів Ryzen 8000, в якій будуть об'єднані x86-ядра Zen 5 та графічний блок з архітектурою Navi 3.5.

AMD

Цікаво, що AMD вже згадувала покращену архітектуру Navi 3 у своїх презентаціях. Вона фігурувала під позначенням Navi 3+ та використовуватиметься у гібридних процесорах Strix Point для ноутбуків. Ймовірно, цей кристал з часом з'явиться і в процесорах для настільних комп'ютерів. Про попередні специфікації APU Strix Point ми розповідали в окремому матеріалі.

Також варто звернути увагу на той факт, що AMD приписує актуальній лінійці Ryzen 7000 комбінацію ядер Zen 4 та графічного блоку Navi 3.0. Це підтверджує наміри випустити гібридні чипи Phoenix для платформи AM5. Нагадуємо, що доступні сьогодні процесори Ryzen 7000 оснащені графікою RDNA 2-го покоління (тобто Navi 2.0).

AMD

Якщо говорити про CPU Ryzen 8000 (Granite Ridge) із чиплетним дизайном, то малоймовірно, що вони отримають оновлений графічний блок. За попередньою інформацією, в них AMD використовуватиме практично той же 6-нм кристал вводу-виводу, що і в Ryzen 7000 (Raphael). Водночас чиплети Zen 5 будуть випускатися за більш досконалою (щодо 5-нм) технологією. Максимальне число x86-ядер складе 16 штук, як і в актуальної лінійки.

Джерело:
Twitter

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

Переможцем турніру G.Skill OC World Cup 2023 став оверклокер Seby9123

Компанія G.Skill підбила підсумки оверклокерського турніру G.Skill OC World Cup 2023, який пройшов на виставці Computex 2023. У його рамках дев'ять майстрів спортивного розгону змагалися один з одним за призовий фонд у розмірі 40 тисяч доларів. Відбір на змагання, нагадуємо, відбувся під час онлайн-кваліфікації.

G.Skill OC World Cup 2023

Цього року переможцем G. Skill OC World Cup став американський оверклокер Seby9123. Він забирає додому головний приз $10 тисяч разом зі «стаканом» для охолодження відеокарти рідким азотом Kingpin Cooling ICON EXTREME V5.

G.Skill OC World Cup 2023

Цілком очікувано, що під час турніру було встановлено нові оверклокерські рекорди. На окрему увагу, на думку G.Skill, заслуговують успіхи Seby9123 у розгоні 24-гігабайтного модуля DDR5. Йому вдалося підкорити режим DDR5-11158. Експерименти проводились на платі ASUS ROG Maximus Z790 Apex із процесором Intel Core i9-13900KS.

G.Skill OC World Cup 2023

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Вивчаємо друковану плату відеокарти ASUS ROG Matrix GeForce RTX 4090

Минулого тижня ми розповідали про відеокарту ASUS ROG Matrix GeForce RTX 4090. Вона є топовим 3D-прискорювачем Ada Lovelace в асортименті виробника та надійде до продажу наступного кварталу. Ознайомитися з друкованою платою новинки на виставці Computex 2023 пощастило відомому ентузіасту Роману «Der8auer» Хартунгу.

ASUS ROG Matrix GeForce RTX 4090

В основу відеокарти ROG Matrix GeForce RTX 4090 лягла друкована плата, яка багато в чому нагадує PCB моделі ROG Strix GeForce RTX 4090. Більш того, у ранніх зразків новинки є наклейка з маркуванням ROG Strix, при цьому обидві відеокарти оснащені (24+4)-фазною системою живлення та одним роз'ємом 12VHPWR. Однак це не означає, що відмінності між ними зводяться до прошивки та системи охолодження.

ASUS ROG Matrix GeForce RTX 4090

Мабуть, головною відмінністю стане використання добірних графічних процесорів Nvidia AD102 із більшим частотним потенціалом. Також ASUS відзначає наявність додаткових термодатчиків та дещо іншу елементну базу системного живлення. Зокрема, використано нові котушки індуктивності, які видають менше шуму.

Щодо ціни відеокарти ASUS ROG Matrix GeForce RTX 4090, на жаль, інформації не надходило.

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Sparkle оснастила водоблоком відеокарту Arc A770

Весною стало відомо про повернення компанії Sparkle на ринок відеокарт. Тайванський вендор анонсував трійцю 3D-прискорювачів на базі графічних процесорів Intel Arc Alchemist. Можливість ознайомитися з новинками була у відвідувачів виставки Computex 2023, причому на стенді компанії також були помічені компактні Arc A380/A310 та зразок Arc A770 із встановленим водоблоком.

Sparkle Arc

Вищезгадана модифікація Sparkle Arc A770 виконана на друкованій платі альтернативного дизайну та оснащена full-cover водоблоком виробництва Bitspower. Наразі 3D-прискорювач носить статус концепту, й поки що важко сказати, чи надійде він на полиці магазинів. Можливо, такий варіант виконання можна буде зустріти в новому, продуктивнішому поколінні відеокарт Intel.

Sparkle Arc

Тим часом відеокарти Sparkle Arc A-серії почали з'являтися на закордонних торгових майданчиках, зокрема Newegg. Модель Arc A380 оцінюється в $139, а за Arc A750 американським геймерам доведеться викласти 259 доларів.

Sparkle Arc

Джерела:
VideoCardz
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 9)