Ринкова капіталізація Nvidia вперше перевищила трильйон доларів

Останніми місяцями курс акцій Nvidia демонструє стрімке зростання. Черговий сплеск інтересу до цінних паперів «зеленої» компанії був помічений після публікації фінансового звіту за попередній квартал. Сьогодні Nvidia подолала ще один важливий рубіж — ринкова капіталізація фірми перевищила один трильйон доларів. Це ставить «зеленого» чипмейкера в один ряд з іншими технологічними гігантами: Apple, Microsoft, Alphabet та Amazon. Вони переступили $1 трлн деякий час тому.

Хуанг

Головними факторами, що забезпечили Nvidia величезну ринкову капіталізацію, є домінування компанії у сфері ПК-геймінгу та галузі штучного інтелекту, що росте. Компанія досягла чималого успіху у сфері графічних процесорів, але з того часу переключилася на більш прибуткові ринки, такі як центри обробки даних, прискорення штучного інтелекту та розробка програмного забезпечення.

Nvidia

Не останню роль у зростанні вартості цінних паперів Nvidia зіграли її останні анонси в ході «нульового дня» виставки Computex 2023. Чипмейкер повідомив про старт масового виробництва збірки Grace Hopper Superchip, а також представив ряд продуктів для завдань, пов'язаних зі штучним інтелектом, включаючи суперкомп'ютер DGX GH200.

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Вийшов Game Ready драйвер для GeForce 535.98 WHQL для Diablo IV

Реліз високобюджетних ігрових проєктів зазвичай супроводжується випуском нових графічних драйверів. Спеціально для рольового екшену Diablo IV, де буде доступна технологія DLSS 3, корпорація Nvidia підготувала набір GeForce 535.98 WHQL. Він також містить оптимізації для ремейка System Shock з підтримкою DLSS 2.

Diablo IV

У драйвері GeForce 535.98 WHQL було розв'язано такі проблеми:

  • використання фільтрів GeForce Experience Freestyle може призводити до збоїв ігор;
  • короткочасне мерехтіння екрана при виході зі сплячого режиму, якщо активні DSR/DLDSR;
  • проблеми з рендерингом у SOLIDWORKS 2023 при увімкненому Enhanced Graphics Performance;
  • попередній перегляд у MAGIX Vegas Pro не працює належним чином на деяких ноутбуках;
  • зниження продуктивності TouchDesigner при  використанні API Vulkan;
  • аномальне завершення роботи Nsight Tools, яке потребувало перезавантаження.

Diablo IV

Завантажити актуальний пакет драйверів для «зелених» відеоадаптерів можна скориставшись пошуком на сайті Nvidia або через GeForce Experience. Документацію до випуску GeForce 535.98 WHQL наведено за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Вентилятор HYTE Thicc FT12 оснащений ARM-процесором

Продовжується серія анонсів та показ технічних новинок на виставці Computex 2023. І деякі з них дуже несподівані. Журналісти TechPowerUp звернули увагу на стенд із вентилятором HYTE Thicc FT12.

Це модель із нестандартними габаритами 120 x 120 x 35 мм. Поверхня покрита спеціальним полімерним матеріалом, який запобігає накопиченню пилу. Двигун вентилятора оснащений датчиками, які можуть визначати температуру повітряного потоку та точне положення крильчатки. І для контролю всіх цих параметрів передбачено вбудований одноядерний 32-бітовий процесор на архітектурі ARM.

Для з'єднання з ПК є інтерфейс HYTE Nexus Link, сумісний з USB Type-C. Вентилятор працює в діапазоні від 500 до 2000 об/хв із можливістю повної зупинки. Потужність повітряного потоку досягає 70 CFM. Такі вентилятори можна підключати до інших пристроїв HYTE, наприклад, до інших вентиляторів або RGB-стрічок.

Комплект із трьох вентиляторів коштує 80 доларів. Виробником заявлена гарантія у 6 років.

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

Capcom випустила бенчмарк Street Fighter 6

Компанія Capcom представила безплатне тестове демо Street Fighter 6. Цей бенчмарк дозволить оцінити потенціал вашого ПК та його готовність до гри. Для тестування проганяється три тестові сцени, за підсумками видається результат із балами та даними за частотою кадрів. Ідеальним варіантом є результат від 91 до 100 балів, але 71-90 балів теж є прийнятними.

У бенчмарку є широкі налаштування графіки. Тому перші користувачі вже виявили відсутність трасування променів, яке було в іграх Resident Evil на цьому ж рушії RE Engine. Також немає технологій масштабування AMD FSR чи Nvidia DLSS. Але й сама гра менш вимоглива. При цьому в ній є обмеження частоти кадрів — у бойових сценах це 60 кадрів, у режимі дослідження світу 120 кадрів.

Завантажити Street Fighter 6 Benchmark можна з офіційного сайту. Гра надійде у продаж 1 червня. Ігрові видання вже ставлять Street Fighter 6 високі оцінки та всіляко нахвалюють проєкт.

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

ASUS покращила продуктивність ROG Ally в енергоефективних режимах

У середині червня до продажу надійде портативна ігрова приставка ASUS ROG Ally. Зараз компанія зайнята доопрацюванням програмного забезпечення пристрою та, згідно з останньою інформацією, досягла помітних успіхів у цьому напрямку. Зокрема, ASUS вдалося підвищити швидкодію ROG Ally в енергоефективних режимах.

ASUS ROG Ally

У перших оглядах ASUS ROG Ally демонструвала порівняно низьку продуктивність за невисоких рівнів TDP. Наприклад, при 15-ватному обмеженні пристрій іноді поступався Steam Deck, яка оснащена слабкішим процесором. Свіже оновлення прошивки виправило цю ситуацію й тепер ROG Ally за швидкодією в енергоефективних режимах можна порівняти з AyaNeo 2S на базі процесора AMD Ryzen 7 7840U.

ASUS ROG AllyASUS ROG Ally

Офіційний реліз ASUS ROG Ally заплановано на 13 червня. Цього дня стане доступна для покупки флагманська модель з 512-гігабайтним накопичувачем, 16 ГБ пам'яті LPDDR5-6400 та процесором AMD Ryzen Z1 Extreme. Цей «камінець», нагадаємо, пропонує вісім ядер Zen 4 та вбудовану графіку RDNA 3 на 12 Compute Units. Рекомендована ціна топової версії ROG Ally — $699/€799 (США/Європа).

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Опубліковано системні вимоги Lords of the Fallen

Hexworks та CI Games представили системні вимоги хардкорного екшену Lords of the Fallen. Гра спочатку замислювалася як продовження однойменного проєкту 2014 року, але зрештою стала м'яким перезапуском.

Це черговий послідовник Dark Souls із похмурою стилістикою та складним геймплеєм. Нещодавно гра отримала бадьорий трейлер із битвами під пісню Iron Maiden.

Для запуску гри з мінімальними налаштуваннями якості достатньо відеокарти GeForce GTX 1060, а для високої якості знадобиться GeForce RTX 2080, і це при Full HD. Очевидно, що для 4K гра вимагатиме топових відеокарт сучасної серії. Заявлено підтримку DirectX 11 та DirectX 12. Для встановлення гра потребує 45 ГБ вільного місця на вашому накопичувачі, рекомендується SSD.

Мінімальна конфігурація (720p/Low):

  • OC: Windows 10/11 64 bit;
  • Процесор: Intel Core i5-8400 або AMD Ryzen 5 2600;
  • Оперативна пам'ять: 8 ГБ;
  • Відеокарта: GeForce GTX 1060 6GB або Radeon RX 590;
  • DirectX 11;
  • 45 ГБ для встановлення.

Рекомендована конфігурація (1080p, High):

  • OC: Windows 10/11 64 bit;
  • Процесор: Intel Core i7-8700 або AMD Ryzen 5 3600X;
  • Оперативна пам'ять: 16 ГБ;
  • Відеокарта: GeForce RTX 2080 або Radeon RX 6700 XT;
  • DirectX 12;
  • 45 ГБ для встановлення (SSD).

Lords of the Fallen виходить 13 жовтня 2023 року. Гра отримає українську локалізацію за повної відсутності перекладу російською мовою.

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Nvidia ULMB 2 для моніторів з G-Sync забезпечить чіткість рухів із частотою «понад 1000 Гц»

Крім нових апаратних рішень для ШІ та технології Avatar Cloud Engine компанія Nvidia на Computex 2023 представила нову технологію Ultra Low Motion Blur 2 (ULMB) для швидкісних моніторів із синхронізацією G-Sync. Перша версія ULMB була представлена у 2015 році, і тепер вона виходить на новий рівень.

Технологія покликана забезпечити високу чіткість об'єктів, що рухаються, симулюючи високу кадрову частоту. Суть технології в тому, щоб підсвічувати пікселі в момент точного відображення кольору і не підсвічувати в момент переходу. Завдяки G-Sync вдається точно контролювати час відгуку та вертикальної розгортки для керування підсвічуванням у потрібний момент часу. І ULMB 2 працює навіть із високочастотними моніторами, де вікно для такого підсвічування дуже маленьке.

Наприклад, на моніторі з частотою 360 Гц технологія ULMB 2 забезпечить чіткість картинки, як на моніторі з теоретичною частотою оновлення 1440 Гц.

Монітори, які отримають сертифікат ULMB 2 повинні забезпечувати ефективну чіткість рухів більше ніж 1000 Гц, підтримувати ULMB 2 при максимальній частоті монітора та підтримувати яскравість понад 250 ніт із мінімальними перехресними шумами.

Монітори формату 1440p, які підтримують G-Sync і частоту 360 Гц, зможуть отримати підтримку ULMB 2 завдяки оновленню прошивки.

На цей час офіційно заявлено про сумісність із ULMB 2 двох моделей — Acer Predator XB273U F та ASUS ROG Swift PG27AQN. Незабаром цей список оновиться за рахунок ASUS ROG Swift Pro PG248QP та AOC AGON AG276QSG.

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

Phison E31T — платформа для SSD мейнстрім-рівня з інтерфейсом PCI-E 5.0 x4

На виставці Computex 2023 відбувся формальний дебют SSD-контролера Phison PS5031-E31T. Ця платформа послужить основою твердотілих накопичувачів мейнстрім-рівня з підтримкою PCI Express 5.0 та, за словами розробника, здатна забезпечити швидкість читання/запису до 10,8 Гбайт/с. Швидкодія при роботі з випадковими блоками заявлена на рівні до 1,5 млн. IOPS.

Phison E31T

Phison PS5031-E31T належить до класу SSD-контролерів без зовнішнього буфера DRAM. На фоні вже знайомого PS5026-E26 він також виділяється підтримкою меншого числа каналів NAND, зате виготовляється за досконалішою 7-нм технологією. Очікується, що SSD на платформі E31T зможуть обійтися без потужних систем охолодження, якими оснащуються накопичувачі з контролером E26. Специфікації актуальних платформ Phison наведені нижче.

Phison E31T

SSD-контролер Phison PS5031-E31T використовуватиметься в накопичувачах на базі чипів 3D NAND TLC/QLC обсягом до 8 Тбайт. Щодо термінів виходу таких пристроїв інформації не надходило. Проте закордонні колеги вважають, що масовим продуктом їх можна буде назвати лише у 2024 році.

Phison E31T

Джерело:
AnandTech

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

ASUS анонсувала флагманську відеокарту ROG Matrix GeForce RTX 4090

ASUSTeK Computer представила флагманську відеокарту на графічному процесорі Nvidia AD102 — ROG Matrix GeForce RTX 4090. Вона отримала друковану плату з посиленою системою живлення та охолоджується силами готової СРО з 360-мм радіатором. Гордістю вендора є найвища частота boost-режиму серед усіх GeForce RTX 4090, щоправда, точний показник поки що не розкривається.

ROG Matrix GeForce RTX 4090

З особливостей системи охолодження ROG Matrix GeForce RTX 4090 компанія виділяє контактну пластину, яка відводить тепло від GPU, мікросхем пам'яті GDDDR6X та блоку VRM, а також використання рідкого металу. Завдяки цьому забезпечується висока ефективність охолодження. Наприклад, при оборотах вентиляторів менше ніж 1000 об/хв у штатному режимі (TGP 450 Вт) температура відеоядра не перевищує 60°C.

ROG Matrix GeForce RTX 4090

Зрозуміло, у майбутніх власників буде можливість «вичавити» додаткову продуктивність, власноруч збільшивши частоти GPU та показник TGP. На торці у новинки розпаяний (12+4)-контактний роз'єм 12VHPWR. З іншого можна відзначити RGB-підсвічування та дві мікросхеми BIOS з налаштуваннями для тихого й продуктивного режиму.

ROG Matrix GeForce RTX 4090ROG Matrix GeForce RTX 4090
Фото Tom's Hardware

У продаж ASUS ROG Matrix GeForce RTX 4090 надійде наступного кварталу. Рекомендована ціна та детальні специфікації відеокарти будуть оголошені ближче до релізу.

Джерело:
ASUS ROG

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

The Witcher 3: Wild Hunt розійшлася тиражем у 50 мільйонів копій

Компанія CD Projekt поділилася новими успіхами серії The Witcher 3: Wild Hunt. Наразі продано вже 50 мільйонів копій цієї легендарної рольової гри.

Гра заслужено займає звання однієї з найкращих комп'ютерних RPG. Проєкт вийшов у 2015 році та отримав кілька великих доповнень. Минулого року вийшло масштабне next-gen оновлення з покращеною графікою та трасуванням променів.

Загальні продажі всіх ігор серії The Witcher перевищили 75 мільйонів копій.

Найближчим анонсом CD Projekt має стати сюжетне доповнення Phantom Liberty для Cyberpunk 2077. Представити його можуть уже на початку червня у рамках однієї з численних ігрових презентацій.

Обговорити в форумі (коментарів: 17)