MSI готує системну плату MEG Z790 Ace Max з підтримкою Wi-Fi 7

Micro-Star International вирішила доповнити асортимент материнських плат процесорів Intel LGA1700 моделлю MEG Z790 Ace Max. Це, як легко зрозуміти з назви, оновлений варіант плати MEG Z790 Ace. Головними нововведеннями стануть бездротовий модуль Wi-Fi 7 та 5-гігабітний мережевий інтерфейс, тоді як оснащення випущеної моделі включає модуль Wi-Fi 6E та 2,5-гігабітний Ethernet.

MEG Z790 Ace Max

У рамках Computex 2023 компанія MSI також показала системну платню B650M Project Zero. Вона підходить для процесорів AMD AM5 та виділяється на тлі аналогів незвичним розташуванням роз'ємів. Їх частину виведено на тильну сторону, що, згідно з задумом вендора, дозволить приховати більшість кабелів за піддоном материнської плати. Однак така конфігурація накладає обмеження на сумісність корпусів.

B650M Project Zero

Джерело:
Benchlife

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Відеопам'ять GDDR6 зі швидкістю 24 Гбіт/с надійде у серійне виробництво до кінця року

Сьогодні найшвидшою пам'яттю, яка використовується в ігрових відеокартах, є чипи GDDR6X із пропускною здатністю 24 Гбіт/с на контакт. Вони виробляються виключно корпорацією Micron та зустрічаються у GeForce RTX 4080, щоправда, їх швидкість Nvidia обмежила на 22,4 Гбіт/с. Інші чипмейкери тим часом зайняті розробкою більш швидкісних мікросхем GDDR6.

GDDR6

Серійне виробництво чипів GDDR6 зі швидкістю 24 Гбіт/с, згідно з прогнозами компанії Rambus, буде запущено ближче до кінця цього року. Відразу варто уточнити, що Rambus є не виробником пам'яті, а постачальником контролерів та рішень GDDR/HBM для інших компаній (не кажучи про чималий досвід у ролі патентного троля).

Найімовірніше, масовий випуск вищезгаданих мікросхем GDDR6 першою налагодить Samsung Electronics. Вона вже деякий час постачає зразки чипів зі швидкістю до 24 Гбіт/с на контакт своїм партнерам, готуючись до дебюту наступного покоління відеокарт. Відомо, що для випуску таких мікросхем GDDR6 корейці використовують технологію 10-нм класу із застосуванням екстремальної ультрафіолетової (EUV) літографії.

GDDR6

Щодо того, коли мікросхеми GDDR6 зі швидкістю 24 Гбіт/с з'являться у готових продуктах, на жаль, інформації не надходило. Але, наприклад, перехід на такі чипи у разі відеокарти Radeon RX 7900 XTX (або її наступниці) забезпечить збільшення пропускної здатності пам'яті із 960 Гбайт/с до 1152 Гбайт/с.

Джерело:
Twitter

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

В Іспанії AMD Radeon RX 7600 вже пропонують дешевше за рекомендовану ціну

Ми вже писали про слабкий старт відеокарти GeForce RTX 4060 Ti. Новинка від Nvidia з її високою ціною виявилася сумнівною покупкою, внаслідок чого деякі європейські ритейлери почали знижувати ціни відразу після офіційного старту продажів. Аналогічна ситуація спостерігається і в Японії, де зазвичай попит на технічні новинки дуже високий. У найбільшому магазині на ринку Акіхабара на урочистий запуск GeForce RTX 4060 Ti прийшов лише один покупець. Але в AMD з їхньою новою бюджетною відеокартою Radeon RX 7600 ситуація не сильно краща.

Відеокарта Radeon RX 7600 на базі процесора Navi 33 має рекомендовану ціну 269 доларів для американського ринку. З урахуванням податків регіональні ціни вищі. Це, звичайно, менше за цінник GeForce RTX 4060 Ti, але і потенціал новинки AMD нижче. У ЄС рекомендована вартість з урахуванням податків розпочинається від 299 євро. Сайт Videocardz звернув увагу, що великий іспанський ритейлер CoolMod почав продавати версію від ASRock за 259,94 євро. Зниження ціни на 13% відбулося через добу після старту офіційних продажів.

Ситуація для нових продуктів неординарна. Це вказує на низький попит, що за таких цін не дивно.

Обговорити в форумі (коментарів: 147)