Драйвер GeForce 532.03 WHQL забезпечив підтримку 8-гігабайтної GeForce RTX 4060 Ti

Nvidia виклала у вільний доступ пакет графічних драйверів GeForce 532.03 WHQL. Він належить до класу Game Ready, містить оптимізації для гри The Lord of the Rings: Gollum з технологією DLSS 3, а також забезпечує програмну підтримку GeForce RTX 4060 Ti 8GB. Огляди цього 3D-прискорювача були опубліковані напередодні, а сьогодні стартували офіційні продажі. Рекомендована ціна 8-гігабайтної GeForce RTX 4060 Ti — від 399 доларів.

GeForce RTX 4060 Ti
Фото TechPowerUp

Крім того, у драйвері GeForce 532.03 WHQL фахівці Nvidia усунули проблеми зі стабільністю Age of Wonders 4 та виправили помилку, через яку інструменти Ansel і Freestyle не працювали в Bus Simulator 31. Детальну інформацію про нововведення свіжого пакета драйверів наведено в документації.

Як завжди, завантажити актуальний пакет драйверів для відеоадаптерів GeForce можна скориставшись пошуком на сайті Nvidia або через GeForce Experience.

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Відеокарта Radeon RX 7600 представлена офіційно. Доступні перші огляди

Лінійка відеокарт AMD RDNA 3-го покоління сьогодні офіційно поповнилася моделлю Radeon RX 7600 на базі графічного процесора Navi 33. Вона позиціюється як рішення для 1080p-геймінгу з максимальними налаштуваннями якості графіки та надійде в продаж вже завтра. Рекомендована ціна Radeon RX 7600 складає $269/€299 (для США/Європи).

Radeon RX 7600

В арсеналі Radeon RX 7600 є 32 блоки Compute Units (або 2048 потокових процесорів), 32 мегабайти Infinity Cahce та 128-розрядна шина пам'яті. Заявлено частоту boost-режиму GPU до 2,66 ГГц. Відеобуфер представлений вісьмома гігабайтами GDDR6 з ефективною частотою 18 ГГц, що забезпечує пропускну здатність 288 Гбайт/с. Для новинки характерний 165-ватний рівень TBP (Total Board Power), а ролі інтерфейсу підключення виступають вісім ліній PCI Express 4.0.

Radeon RX 7600

Згідно з власними тестами AMD, відеокарта Radeon RX 7600 в середньому на 29% швидше за модель Radeon RX 6600, випущену наприкінці 2021-го. Це загалом підтверджують результати незалежних бенчмарків. Найближчим суперником з боку «зелених», судячи з перших оглядів, можна назвати відеокарти GeForce RTX 3060 (Ti). Більше інформації про продуктивність Radeon RX 7600 доступно за посиланнями: TechPowerUp, Guru3D, Overclock3D та ComputerBase.

Radeon RX 7600Radeon RX 7600

Обговорити в форумі (коментарів: 107)

Zotac анонсувала міні-комп'ютер ZBox PI430AJ з ультразвуковою системою охолодження

Наступного тижня стартує виставка Computex 2023, в рамках якої відбудеться анонс безлічі високотехнологічних новинок. Зокрема, на стенді компанії Zotac демонструватиметься міні-комп'ютер ZBox PI430AJ із безвентиляторною системою охолодження. Замість традиційних «вертушки» та радіатора у ньому використані інноваційні модулі AirJet Mini від компанії Frore Systems.

Zotac ZBox PI430AJ

В основі неттопа Zotac ZBox PI430AJ лежить платформа Intel Alder Lake-N. «Серцем» новинки послужив процесор Intel i3-N300 з вісьмома енергоефективними ядрами на частоті до 3,8 ГГц та 7-ватним рівнем TDP. Оснащення міні-ПК включає до 16 Гб оперативної пам'яті LPDDR5 й твердотілий накопичувач місткістю до 1 ТБ, а за обробку графіки відповідає вбудоване відеоядро Intel UHD. Загальні габарити системи становлять 115×76×22 мм.

Zotac ZBox PI430AJ

Як було зазначено вище, головною «фішкою» ZBox PI430AJ стала система охолодження від Frore Systems. Модуль AirJet Mini являє собою невеликий прямокутний блок товщиною всього 2,8 мм. У ньому знаходиться тонкий мідний радіатор, а за створення повітряного потоку відповідає набір мембран, що вібрують з ультразвуковою частотою. Один такий модуль справляється з відведенням 5,25 Вт тепла, тому Zotac встановила у новому міні-ПК два AirJet Mini.

Zotac ZBox PI430AJ

У продаж міні-комп'ютер Zotac ZBox PI430AJ має надійти у другій половині цього року.

Zotac ZBox PI430AJ

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

Microsoft додасть до Windows 11 помічника зі штучним інтелектом Copilot

Компанія Microsoft продовжує активно впроваджувати технології штучного інтелекту у свої продукти. Раніше був доданий помічник на базі ChatGPT у пошуковик Bing. Тепер схожий помічник буде додано до операційної системи Windows 11.

Завдяки Microsoft Copilot система Windows 11 стане першою платформою для ПК із централізованою підтримкою штучного інтелекту. Кнопка Microsoft Copilot розташована в центральній частині панелі завдань, під час виклику відкриється бічна діалогова панель. Помічник зможе відповідати на прості та складні питання, спрощуючи взаємодію з різною інформацією. Наприклад, якщо потрібно спланувати поїздку до сім'ї на Кіпр, Microsoft Copilot допоможе підібрати квитки та житло. Також помічник зможе за запитом змінювати налаштування системи та виконувати інші операції з ОС та додатками. У Windows Copilot можна підключати модулі для Bing Chat, щоб працювати із зовнішніми програмами.

Попередня версія Windows Copilot для Windows 11 стане доступною у червні.

Нагадаємо, що нещодавно з'явилася інформація щодо апаратних розробок Microsoft у галузі ШІ. Компанія активно працює над спеціалізованим чіпом Athena для мовних моделей ШІ.

Джерело:
Microsoft

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

AMD випустила процесори Ryzen/Athlon 7020C для хромбуків

Компанія AMD продовжує розвивати асортименти процесорів на архітектурі Zen 2. Черговою новинкою стала лінійка чипів Ryzen/Athlon 7020C, призначена для використання в хромбуках. Нові процесори належать до 6-нм сімейства Mendocino, офіційний дебют якого відбувся минулого року.

AMD

Процесори AMD Ryzen/Athlon 7020C пропонують до чотирьох ядер Zen 2 із частотою до 4,3 ГГц, до 4 Мбайт L3-кешу та графічний блок Radeon 610M на два Compute Units (128 потокових процесорів) з архітектурою RDNA 2-го покоління. Паспортний рівень TDP складає 15 Вт. Короткі специфікації всіх чотирьох новинок наведені нижче.

AMD

AMDAMD

До головних переваг платформи компанія відносить підтримку 4K-дисплеїв із частотою оновлення 60 Гц, оперативної пам'яті LPDDR5, бездротових модулів Wi-Fi 6 та Bluetooth 5.2, а також тривалий час автономної роботи. Він, за оцінками AMD, сягає 19,5 годин. Власні пристрої на базі нових процесорів вже представили ASUS та Dell.

AMDAMD

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Creative Assembly анонсувала стратегію Total War: Pharaoh

Студія Creative Assembly представила наступну гру у серії глобальних стратегій Total War. Нова частина отримала підзаголовок Pharaoh, оскільки присвячена Стародавньому Єгипту.

Гра відсилає у період після закінчення правління фараона Мернептаха, коли розгорнеться боротьба за  владу над Єгиптом. Це час так званої катастрофи бронзової доби, коли стародавні цивілізації зіткнулися з глобальними викликами та набігами загарбників.

Гра буде доступна у сервісах Steam та Epic Games Store. Вже стартували попередні замовлення, але не для українського регіону. Європейський цінник стандартного видання становить 59,99 євро. Реліз заплановано на жовтень цього року.

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Чутки: AMD FSR 3 не працюватиме на відеокартах Nvidia

Після успішного впровадження інтелектуального масштабування Nvidia DLSS, компанія AMD почала активно працювати над своєю технологією. Масштабування AMD FidelityFX Super Resolution стало непоганою альтернативою — нехай і за гіршої якості, зате працює на будь-яких GPU. Очікується, що цього року компанія представить третю версію FSR, яка забезпечить помітний прогрес у якості картинки. З'явилася попередня інформація, що ця технологія буде доступна лише на відеокартах AMD.

Вивчаючи бібліотеку програмного забезпечення GPUOpen, один із користувачів виявив цікаву інформацію про FSR 3. Так, у цій версії FSR може генеруватися інтерпольований кадр. Тобто AMD FSR 3 стане схожою на Nvidia DLSS 3 з генерацією кадру. Передбачено коефіцієнт генерації 4, що дозволяє генерувати для одного реального кадру до 4 проміжних кадрів! DLSS 3 використовує технологію штучного інтелекту для побудови кадру та тензорні ядра для апаратного прискорення розрахунків. А ось AMD раніше стверджувала, що не перекладатиме на ШІ роботу FSR. Однак нова версія FSR 3 повинна активуватись на рівні драйвера тільки для прискорювачів AMD і не працюватиме на обладнанні Nvidia та Intel.

Раніше компанія наполягала на тому, що технологія FSR є відкритою, тому говорити про апаратні обмеження поки що зарано. Потрібно дочекатися офіційного анонсу AMD FSR 3.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 94)