У рейтингу суперкомп'ютерів TOP500 лідирують системи на базі процесорів AMD

Опубліковано оновлений рейтинг суперкомп'ютерів TOP500. В останній версії рейтингу лідером залишається суперкомп'ютер ORNL Frontier із Національної лабораторії Оук-Ріджа (США, штат Теннессі). Це єдиний суперкомп'ютер, який забезпечує продуктивність більше одного екзафлопсу. У листопаді 2022 року система видавала 1,02 EFLOPS у тесті HPL і була поступово доведена до вражаючих 1,194 EFLOPS. У бенчмарку змішаних обчислень HLP-MxP лідер видає 9,95 EFLOPS. Цей суперкомп'ютер використовує системи HPE Cray EX на процесорах AMD EPYC 64C у поєднанні з прискорювачами AMD Instinct MI250X.

Друге місце рейтингу з показником 0,442 EFLOPS у тесті HPL займає суперкомп'ютер Fugaku у Центрі обчислювальних наук Riken (Кобе, Японія). Третє місце з продуктивністю 0,3091 EFLOPS посіла фінська система LUMI, яка одночасно є найпотужнішою системою в Європі.

Чотири з десяти кращих суперкомп'ютерів використовують процесори AMD (Frontier, LUMI, Perlmutter і Selene), дві системи використовують Intel (Leonardo та Tianhe-2A) та дві системи базуються на процесорах IBM (Summit та Sierra). 121 система із загального списку використовує процесори AMD. 168 систем використовують графічні прискорювачі Nvidia.

Лідирує за кількістю суперкомп'ютерів США, де кількість таких систем зросла зі 126 до 150. Друге місце посідає Китай, де помітно падіння — 134 системи замість 162 у минулий період. Загалом в Азії зосереджено 192 систем, у Європі 133 системи.

Джерела:
TOP500
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 44)

У Cyberpunk 2077 додадуть технологію Neural Radiance Cache

Нещодавно компанія Nvidia представила технологію Neural Radiance Cache для оптимізації та прискорення трасування шляху. З'явилася інформація, що цю технологію можуть запровадити у Cyberpunk 2077. В оновленні 1.62 гра отримала новий режим якості Ray Tracing: Overdrive з використанням трасування шляху. І в такому режимі Cyberpunk 2077 є надто ресурсомісткою грою. Досягти прийнятної частоти кадрів із трасуванням шляху допомагає технологія масштабування із генерацією кадру DLSS 3.

Використання Neural Radiance Cache дозволить додатково покращити продуктивність на відеокартах Nvidia. Технологія використовує спеціальну адаптаційну нейронну модель для оптимізації прорахунку відбитих променів від різних поверхонь. Цей метод потребує великих обчислювальних ресурсів і використовуватиме можливості тензорних ядер. За даними інсайдера, технологію можуть додати з виходом сюжетного доповнення Phantom Liberty, реліз якого пророкують у червні. Офіційного підтвердження цьому поки що немає. Наразі CD Projekt Red навіть не озвучувала конкретну дату виходу Phantom Liberty.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 92)

Alan Wake 2 може вийти у жовтні цього року

Вперше продовження легендарної гри Alan Wake було анонсовано на церемонії The Game Awards 2021. З того часу компанія Remedy не представила жодної нової інформації, хоча озвучувала наміри випустити Alan Wake 2 у 2023 році. Схоже, виробництво гри просувається за планом. Актор озвучення головного героя Метью Порретт в інтерв'ю для каналу Monsters, Madness and Magic натякнув на можливий реліз гри у жовтні. Також він всіляко нахвалює проєкт, каже, що гра хороша та страшна.

Жодних офіційних підтверджень цьому немає. Але не можна виключати, що Remedy порадує нас новими трейлерами під час численних ігрових презентацій у червні. Раніше розробники обіцяли у продовженні революційну графіку та повноцінний next-gen.

Alan Wake 2 створюється у співпраці з Epic, тому на PC гра буде доступна лише у магазині Epic Games Store. Варто нагадати, що два роки тому вийшла покращена версія оригіналу Alan Wake Remastered, яка так і не з'явилася на інших торгових майданчиках, гра досі доступна лише в Epic Games Store. Як цільові платформи Alan Wake 2 також згадуються сучасні консолі PlayStation 5 і Xbox Series.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

З'явилося зображення чипа Nvidia AD107, який стане основою для GeForce RTX 4060

Під час недавнього офіційного анонсу компанія Nvidia не вказала, який саме чип буде використовуватися у відеокартах GeForce RTX 4060. Згідно з попередніми даними, ці бюджетні моделі отримають GPU AD107, який є найменшим графічним чипом сімейства Ada Lovelace.

У Мережі з'явилося фото цього бюджетного чипа. Повне його маркування AD107-400-A1. Площа маленького кристала лише 146 мм³. Це найменший чип 107-ї серії за кілька років. Так, площа процесорів GA107 та TU117 становила 200 мм².

Ймовірно, характеристики GeForce RTX 4060 відповідають повним специфікаціям GPU AD107. Це 3072 потокових ядра CUDA, 24 МБ кеш-пам'яті L2 та 128-бітна шина. Варто звернути увагу, що навіть у GeForce RTX 3060 кеш L2 дорівнює 3 МБ. Відеокарта GeForce RTX 4060 оснащуватиметься 8 гігабайтами пам'яті GDDR6 зі швидкістю 17 Гбіт/с. На представленому фото можна розглянути назву виробника чипів пам'яті SK hynix, але повне маркування замащене.

Джерела:
MEGAsizeGPU
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 19)