Процесори AMD Ryzen 8000 отримають до 16 ядер Zen 5 при рівні TDP до 170 Вт

У Мережі з'явилися нові подробиці про процесори Ryzen 8000 (Granite Ridge) для настільної платформи AM5. Вони надійдуть до продажу наступного року й перекочують на мікроархітектуру Zen 5. Очікується, що нові CPU можна буде використовувати разом із випущеними раніше материнськими платами з логікою AMD 600-ї серії.

AMD Zen

Модельний ряд AMD Ryzen 8000 багато в чому схожий на актуальну лінійку CPU Ryzen 7000 (Raphael). Зокрема, будуть доступні процесори з кількістю ядер від 6 до 16 штук, а їх номінальний рівень TDP знаходиться у діапазоні від 65 до 170 Вт. Місткість кеш-пам'яті другого рівня складе 1 Мбайт на ядро, а спільний L3-кеш досягає 64 Мбайт. Ймовірно, AMD також запропонує чипи серії Ryzen 8000X3D зі збільшеним обсягом кеш-пам'яті третього рівня.

Що стосується термінів релізу CPU Granite Ridge, то він, як повідомляє веб-видання PC Games Hardware, відбудеться у другій половині наступного року. Повідомляється, що для випуску нових процесорів буде задіяна 3-нм технологія TSMC.

Обговорити в форумі (коментарів: 54)

Індійські розробники з C-DAC створюють чип з 96 ядрами ARM та 96 ГБ пам'яті HBM3

Індія нарощує виробництво мікроелектроніки та планує серйозно посилити свої позиції на ринку передових технологій. Уряд планує великі інвестиції в галузь, у 2024 році мають запустити завод Foxconn з виробництва напівпровідників. Одночасно у країні йде розробка власної лінійки процесорів. Індійський центр розвитку передових обчислень (Centre for Development of Advanced Computing, C-DAC) працює над серією обчислювальних чіпів AUM. Нещодавно були розкриті перші деталі про індійські розробки.

Флагманський чип AUM отримає 96 ядер на архітектурі ARM, 96 гігабайтів пам'яті HBM3, 128 ліній PCIe Gen 5 та енергоспоживання близько 320 Вт. В його основі ядра ARM Neoverse V1 під кодовою назвою Zeus, сам чип розділений на два чиплети по 48 ядер.

Кожен чиплет має власну пам'ять, систему введення-виведення, кеш-пам'ять, безпеку та підсистему MSCP. Об'єднані чипи за допомогою інтерконекту C2C/D2D. Кожне ядро має 1 МБ кеш-пам'яті L2 та 1 МБ системного кеша, тобто всього по 96 МБ на чип. Процесор AUM оснащений 64 ГБ пам'яті HBM3 5600 МГц та підтримує роботу із зовнішньою 8-канальною системою пам'яті DDR5-5200. Він отримає 64/128 ліній PCIe Gen 5 з підтримкою CXL і працюватиме на платформі, яка може включати два таких чипи. AUM вироблятимуть на заводі TSMC по технології 5 нм. Тактові частоти у діапазоні від 3,0 до 3,5 ГГц.

Такі чипи орієнтовані на високопродуктивні обчислення та центри обробки даних. Вузол із CPU C-DAC AUM забезпечить продуктивність до 10 Тфлопс, 4,6+ Тфлопс на сокет, а сервер із двома сокетами підтримує ще встановлення до 4 графічних прискорювачів.

C-DAC також готує набір системного програмного забезпечення та інструменти розробки для свого обладнання. Чипи надійдуть у продаж у 2023-2024 роках. За попередніми розрахунками на базі AUM до кінця 2024 року можуть організувати обчислювальні системи сумарною потужністю 64 петафлопс.

Також C-DAC працює над рядом чипів для побутових пристроїв, для різних інтелектуальних систем, для IoT, AR і VR. Серія процесорів Vega, заснована на двоядерному та чотириядерному дизайні, призначена для клієнтів початкового рівня, яким потрібні малопотужні та недорогі чіпи. Також йде розробка восьмиядерних чипів.

Джерело:
Wccftech
C-DAC

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Мініатюрна відеокарта RTX 4000 SFF забезпечує ігрову продуктивність рівня GeForce RTX 3060 Ti

Нещодавно Nvidia вивела на ринок найбільш енергоефективну відеокарту з архітектурою Ada Lovelace — RTX 4000 SFF. Ця модель примітна низькопрофільним виконанням, споживає не більше 70 Вт та розрахована на роботу у складі компактних робочих станцій. Втім, ніщо не заважає використати її як ігрову відеокарту та, як показують перші тести, із цим завданням вона справляється досить непогано.

RTX 4000 SFF

Нагадаємо, в основі RTX 4000 SFF лежить графічний процесор Nvidia AD104 у конфігурації з 6144 ядрами CUDA, 192 тензорними, 48 RT-ядрами та 160-розрядною шиною пам'яті. Відеобуфер представлений 20 гігабайтами GDDR6. За охолодження відеокарти відповідає невелика «турбіна», а зовні вона схожа на модель RTX A2000 покоління Ampere.

RTX 4000 SFF

В іграх і бенчмарках відеокарта RTX 4000 SFF забезпечує приблизно 90-95% продуктивності GeForce RTX 3060 Ti та на ~65% швидше за RTX A2000. Однак головною «фішкою» новинки можна назвати її енергоспоживання, яке більш ніж удвічі нижче щодо найближчих представників сімейства GeForce RTX. Більше тестів нової відеокарти доступне за посиланням.

RTX 4000 SFFRTX 4000 SFF

RTX 4000 SFF

Мабуть, головним недоліком RTX 4000 SFF є висока рекомендована ціна — щоб стати її власником доведеться викласти щонайменше 1250 доларів.

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Китайська компанія Houmo.AI представила високопродуктивний чип для ШІ потужністю 35 Вт

Компанія Houmo.AI провела презентацію, на якій представила свій чип для високопродуктивних обчислень, пов'язаних зі штучним інтелектом. Це спеціалізований SoC під назвою HaloDrive H30, який здатний забезпечити продуктивність у 256 TOPS за низького енергоспоживання 35 Вт.

Чип HaloDrive H30 використовує власну унікальну архітектуру обчислень та зберігання даних. Це спільна технологія Houmo.AI та China Electric Vehicle 100. Чипи орієнтовані на масове виробництво по 12-нм техпроцесу. У HaloDrive H30 є виділені блоки для операцій штучного інтелекту IPU та пам'ять SRAM. В операціях формату INT8 тензорна потужність до 256 TOPS. Коефіцієнт енергоефективності становить 15 TOPS/Вт, що за оцінкою розробників у 7 разів краще за чипи традиційної архітектури.

Також представлений комплект для розробки програмного забезпечення Houmo Avenue. Цей SDK буде підтримувати PyTorch, TensorFlow та ONNX. Houmo Avenue сумісний з інтерфейсним синтаксисом CUDA та підтримує моделі програмування SIMD та SIMT.

Перші клієнти отримають чипи для тестування вже у червні. Одночасно виробник працює над розробкою наступного покоління H50, яке планують представити у 2024 році, а запустити масове виробництво планують у 2025 році.

Джерела:
Wccftech
Houmo.AI

Обговорити в форумі (коментарів: 26)