Nvidia працює над методом розпакування текстур за допомогою нейромережі

Фахівці Nvidia розробили новий алгоритм стиснення та розпакування текстур матеріалів. Він повинен забезпечити в рази більшу роздільну здатність, ніж традиційний метод, при аналогічному або навіть меншому розмірі стиснених текстур. Додаткову інформацію чипмейкер надасть у ході конференції SIGGRAPH 2023 наприкінці літа, а поки що він опублікував статтю під назвою «Нейронне стиснення текстур матеріалів з довільним доступом» (Random-Access Neural Compression of Material Textures).

Nvidia

В алгоритмі Neural Texture Compression (NTC) «зелені» пропонують використовувати нейронну мережу з оптимізаціями для кожного окремого матеріалу. Важливою особливістю нового методу є довільний доступ, що дозволяє проводити розпакування текстур на запит у реальному часі, аналогічно традиційному блочному стисненню. Алгоритм NTC покладається на операції множення матриць, прискорення яких є на сучасних GPU.

Nvidia

«Ключова ідея, що лежить в основі нашого підходу, полягає у стисненні кількох текстур матеріалів та їх mipmap-ланцюжків разом та використанні невеликої нейронної мережі, оптимізованої для кожного матеріалу, для їх розпакування», — розповідає Nvidia. Більше інформації про алгоритм Neural Texture Compression доступно за посиланням.

Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 57)

ASRock готує власні варіанти Radeon RX 7600 та низькопрофільну Arc A380

Офіційна презентація відеокарти Radeon RX 7600 не за горами. Ще один AIB-партнер AMD — компанія ASRock — підтвердив роботу над власними варіантами нового 3D-прискорювача. Вендор планує випустити як мінімум три модифікації: Challenger OC, Phantom Gaming OC та Steel Legend OC.

ASRock

Всі три новинки, як неважко зрозуміти за позначкою «OC», отримали заводський розгін. На думку закордонних колег, вони належать до так званих non-MSRP версій, які коштуватимуть дорожче за встановлену AMD рекомендовану ціну. В основу карти Radeon RX 7600 ляже графічний процесор Navi 33, раніше випробуваний на мобільних 3D-прискорювачах, а відеобуфер буде представлений вісьмома гігабайтами GDDR6 зі 128-бітною шиною. Офіційний анонс новинки очікується 25 травня.

Не забуває ASRock і про розширення асортименту відеокарт на графічних процесорах Intel Arc Alchemist. Найближчим часом компанія випустить низькопрофільну модифікацію Arc A380. Будь-яких подробиць про цю модель, на жаль, поки не повідомляється. До речі, нещодавно через нашу тестову лабораторію пройшла ASRock Intel ARC A380 Challenger ITX 6GB OC.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

AMD вирішила відновити виробництво процесорів Ryzen 3000G

Компанія AMD вирішила приділити увагу сегменту десктопних процесорів початкового рівня. Від азійських джерел надходять повідомлення, що червоний чипмейкер повернув на конвеєр 12-нм гібридні чипи Ryzen 3000G (Picasso). Ця лінійка дебютувала у 2019 році та представлена двома чотириядерними рішеннями: Ryzen 3 3200G та Ryzen 5 3400G.

AMD Ryzen

Стверджується, що AMD планує випустити близько 30 тисяч настільних APU Picasso, які продаватимуться разом із недорогими материнськими платами AM4, наприклад, microATX-моделями на базі чипсета B450. Чи відрізнятимуться чимось нові процесори від вже знайомих Ryzen 3 3200G та Ryzen 5 3400G, джерело не уточнює.

Ryzen

Варто додати, що процесори AMD Picasso все ще доступні у вільному продажу. Наприклад, на заокеанському майданчику Newegg моделі Ryzen 3 3200G та Ryzen 5 3400G, можна придбати за $99 та $127 відповідно. Однак в асортименті AMD є привабливіші рішення, зокрема Ryzen 5 5600G з архітектурою Zen 3 обійдеться американським покупцям в $140.

Ryzen

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 52)

У Steam вийшла безплатна гра Jected – Rivals у дусі FlatOut

Компанія THQ Nordic запустила у ранньому доступі Steam гру Jected – Rivals про екстремальні перегони. Проєкт нагадує відому в минулому серію FlatOut, але виконаний у більш божевільному стилі. Jected – Rivals розробляється студією Pow Wow Entertainment та розповсюджується за моделлю free-to-play.

У Jected – Rivals гравцям пропонують взяти участь у перегонах із каскадерськими трюками. Заїзди на потужних автомобілях тут поєднуються з польотами на джетпаках, і залишити свій транспортний засіб можна будь-якої миті. Гра запропонує кілька режимів та різноманітний автопарк — від суперкарів до вантажівок.

Ймовірно, гра розрахована на багато користувацькі заїзди, але поки що згадується тільки соло-режим.

Розробники рекомендують для гри систему на базі процесора AMD Ryzen 5 3600 або Intel Core i5-9400, 16 ГБ пам'яті та відеокарту рівня GeForce RTX 3060 або Radeon RX 5700XT. У мінімальних вимогах згадується відеокарта GeForce GTX 1060 та Radeon RX 5600 XT. На цей час гра вимагає для встановлення лише 10 ГБ. Але після додавання нового контенту її обсяг явно зросте.

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Corsair пропонує NVMe-накопичувачі MP700 з підтримкою PCI-E 5.0

Компанія Corsair приєдналася до виробників SSD, що випустили пристрої з підтримкою інтерфейсу PCI-E 5.0. NVMe-накопичувачі серії MP700 виконані у форматі M.2 2280, забезпечують швидкості читання/запису до 10 Гбайт/с та вже доступні для покупки в закордонних магазинах.

Corsair MP700

Лінійка Corsair MP700 представлена моделями об'ємом 1 та 2 ТБ. У них використовується комбінація контролера Phison PS5026-E26 та 232-шарових мікросхем 3D NAND TLC від Micron. Радіатор у комплект постачання не входить, тому майбутнім власникам варто подбати про додаткове охолодження SSD, наприклад використати радіатор системної плати. До речі, енергоспоживання накопичувачів складає 10-10,5 Вт.

Corsair MP700

Швидкісні показники, як було зазначено вище, досягають 10 Гбайт/с. Максимальний рівень швидкодії під час роботи з випадковими блоками дорівнює 1,7 млн/1,5 млн IOPS (читання/запис). У моделі об'ємом 1 Тбайт ці показники трохи нижчі. NVMe-накопичувачі Corsair MP700 супроводжуються п'ятирічною гарантією виробника, а придбати їх можна за ціною від $170 та $290.

Corsair MP700

Джерела:
Corsair
AnandTech

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

У Epic Games Store дарують Kao the Kangaroo та ще дві гри

Стартувала нова роздача безплатних ігор в онлайн-магазині Epic Games Store. На цей раз у списку немає відомих ігор, це виключно інді-проєкти. Але дарують одразу три гри — Kao the Kangaroo, Horizon Chase та Against All Odds. Найцікавішим проєктом у цьому наборі є яскравий тривимірний платформер Kao the Kangaroo про кенгуреня в боксерських рукавичках. Ця гра має гарні оцінки та відгуки гравців на платформі Steam. Horizon Chase Turbo — це аркадні перегони в стилі ретро-ігор. Against All Odds — змагальний платформер з мультиплеєром, де ви проходите з іншими гравцями траси з пастками.

Усі три ігри можна отримати безплатно до 18:00 13 травня.