Вийшла програма Nvidia Power Management для гнучкого управління потужністю «зелених» відеокарт

Потужна відеокарта має невеликі недоліки. У старих іграх її потенціал є надмірним, частота кадрів дуже висока та GPU марно витрачає ресурси, споживаючи зайву електроенергію. Існують програмні методи для обмеження частоти кадрів. Але тепер у користувачів з'явився інструмент прямого регулювання потужності відеокарти.

Nvidia

Незалежний розробник виклав у публічний доступ утиліту Nvidia Power Management (NVPMM), яка керує лімітами потужності через програмний інтерфейс Nvidia SMI, раніше доступний лише у режимі командного рядка. Вона дозволяє налаштовувати профілі потужності у графічному режимі для контролю продуктів сімейств GeForce, Quadro, Tesla та GRID.

Головною особливістю програми є створення профілів потужності для окремих програм або групове керування програмами. Наприклад, ви створюєте групу A з максимальною потужністю, куди додаєте Cyberpunk 2077 та інші сучасні ігри, та групу B з мінімальним обмеженням потужності для старих проєктів. Аналогічно можна робити для кожної окремої гри.

Однозначний плюс такої програми в тому, що ви легко обмежуєте потенціал відеокарти для невибагливих додатків, щоб знизити енергоспоживання, нагрівання та шум.

Варто зауважити, що на форумі є скарги щодо непрацездатності програми в деяких випадках. Також окремі антивіруси ідентифікують усередині NVPMM шкідливий додаток. Тому поки що ви встановлюєте NVPMM на свій страх та ризик. Всі посилання на звантаження доступні в цій темі форуму Guru3D.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

Гра Silent Hill: The Short Message могла бути скасована

Минулого року компанія Konami одночасно представила кілька проєктів із всесвіту Silent Hill. Після численних чуток відбувся офіційний анонс рімейку Silent Hill 2 від польської студії Bloober Team. Також були анонсовані проєкти Silent Hill: Townfall та Silent Hill f, про які поки що мало що відомо, і навіть не зрозуміло, що це за ігри. При цьому тривалий час виринала інформація про ще одну гру, яка мала отримати назву Silent Hill: The Short Message. Ми навіть публікували неофіційні скриншоти з цього проєкту в окремій новині. Головними героями гри мали стати дві дівчини, а важливу роль в історії відігравали їхні SMS-повідомлення.

На початок 2022 року нібито був робочий білд гри. Наприкінці року гра Silent Hill: The Short Message спливла у списках рейтингового агентства Південної Кореї та Тайваню. Присвоєння рейтингу грі говорило про можливе наближення релізу. Але тепер з'явилася інформація про зникнення гри зі списку тайванського рейтингового агентства. Це може бути пов'язане зі скасуванням гри або з заморожуванням проєкту. Фанати можуть сподіватися на другий варіант. Оскільки Konami вже анонсувала кілька ігор, є сенс притримати The Short Message та випустити проєкт пізніше.

За непрямими натяками очікується реліз Silent Hill 2 і Silent Hill: Townfall вже цього року. Раніше випливала інформація про те, що ремейк другої частини практично готовий, а сама Bloober Team зараз активно працює над переосмисленням свого першого проєкту під назвою Layers of Fears.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

AMD готова запропонувати геймерам відеокарти з 16 ГБ пам'яті за ціною від 499 доларів

Компанія AMD продовжує просувати основну перевагу своїх відеокарт — великий обсяг відеопам'яті. І це вагомий аргумент, оскільки багато сучасних ігор використовують понад 10 ГБ. Як приклад можна згадати Hogwarts Legacy, де завантаження пам'яті може сягати 15 ГБ, або Star Wars: Jedi Survivor, де у важких режимах гра використовує до 20 ГБ.

Тут треба відмітити, що ці дані справедливі для активного трасування променів, з яким дуже погано справляються відеокарти Radeon. Однак 8 ГБ однозначно мало для сучасних ігрових відеокарт, хоч такі моделі GeForce RTX активно представлені на ринку. Навіть нові GeForce RTX 4070 Ti та GeForce RTX 4070 обмежені 12 ГБ пам'яті, що може стати у майбутньому їх вузьким місцем.

На тлі поступового зниження цін на відеокарти AMD склалася ситуація, коли компанія готова запропонувати найпростішу модель з 16 ГБ за рекомендованою ціною у 499 доларів. Йдеться про Radeon RX 6800, конкурентом якої виступає GeForce RTX 3070 зі скромним обсягом буфера у 8 ГБ. При цьому і цінник на карту Nvidia вищий на 50 доларів.

У результаті з Radeon RX 6800 виходить вкрай привабливе рішення у своїй ціновій категорії, що справедливо і для потужнішої версії Radeon RX 6800 XT. Наочну ілюстрацію з порівнянням цін на відеокарти Nvidia та AMD опублікував Sasa Marinkovic, старший менеджер з маркетингу AMD.

У лінійці актуальних відеокарт Nvidia ви можете отримати 16 ГБ пам'яті тільки у GeForce RTX 4080, рекомендована ціна якої стартує з позначки у 1199 доларів.

Обговорити в форумі (коментарів: 253)