Відбувся анонс відеокарти GeForce RTX 4070. Опубліковано перші огляди

Сьогодні Nvidia офіційно представила ще одну відеокарту на архітектурі Ada Lovelace — GeForce RTX 4070. У продаж ця модель надійде вже завтра, тому чипмейкер одразу ж дав добро на публікацію оглядів Founders Edition та інших модифікацій, які будуть доступні за рекомендованою ціною. Вона, нагадуємо, для ринку США становитиме 599 доларів.

GeForce RTX 4070

В основі GeForce RTX 4070 лежить кристал Nvidia AD104. Використана конфігурація з 5888 ядрами CUDA, 184 тензорними, 46 RT-ядрами та 192-розрядною шиною пам'яті. Частота GPU знаходиться в діапазоні від 1920 до 2475 МГц. Відеобуфер представлений 12 гігабайтами GDDR6X з ефективною частотою 21 ГГц та пропускною здатністю 504 Гбайт/с. Штатний рівень TGP дорівнює 200 Вт, а на торці можна зустріти як (12+4)-контактний роз'єм живлення 12VHPWR, так і 8-контактний PCI-E Power.

GeForce RTX 4070
Друкована плата GeForce RTX 4070 Founders Edition

Ігрова продуктивність відеокарти GeForce RTX 4070 загалом відповідає рівню моделі GeForce RTX 3080 10GB. На її тлі новинка відрізняється кращою енергоефективністю та, як зазначають закордонні колеги, відмінно підійде для гри в роздільній здатності 1440p або навіть 4K, нехай і з компромісами на кшталт DLSS. Також не слід забувати про підтримку технології масштабування з генерацією кадрів DLSS 3, якої позбавлені GeForce RTX минулого покоління.

GeForce RTX 4070GeForce RTX 4070

Більше інформації про продуктивність відеокарти GeForce RTX 4070 доступно за посиланнями: TechPowerUp, Overclock3D, Guru3D, ComputerBase та WCCFTech.

GeForce RTX 4070GeForce RTX 4070

Обговорити в форумі (коментарів: 186)

Система з двома інженерними зразками AMD EPYC Zen 5 протестована у Cinebench R23

У найближчому майбутньому компанія AMD буде зайнята розширенням асортименту процесорів з мікроархітектурою Zen 4, наприклад, на другу половину року заплановано реліз чипів Ryzen Threadripper 7000 (Storm Peak). Однак у лабораторіях чипмейкера кипить робота над архітектурою Zen 5. Щобільше, зразки майбутніх серверних CPU EPYC вже тестуються спеціалістами AMD.

Результати перших бенчмарків AMD Zen 5 опублікував YouTube-канал Moore's Law is Dead. У минулому він неодноразово ділився достовірними відомостями, але ми, як завжди, рекомендуємо підходити до неофіційної інформації зі здоровим скептицизмом.

AMD Zen 5

Система на базі двох 64-ядерних чипів EPYC Zen 5 була випробувана у Cinebench R23. Інженерні зразки працювали на частоті від 2,3 до 3,85 ГГц. Сумарний обсяг кеш-пам'яті першого рівня становив 10 Мбайт, що відповідає 80 КБ на ядро (проти 64 КБ у Zen 4). Вважається, що кожен процесор містив вісім CCD, тобто у Zen 5 залишиться структура з вісьмома x86-ядрами на одному чиплеті.

Щодо результатів тестування, то Cinebench R23 двосокетна система AMD Zen 5 завершила зі 123 тисячами балів. Це приблизно на 15% більше за показники EPYC Genoa (Zen 4) та відповідає рівню топових чипів Intel Sapphire Rapids в екстремальному розгоні з використанням рідкого азоту.

AMD

Офіційний дебют процесорів AMD Zen 5 має відбутися наступного року. Очікується, що нові чипи можна буде використовувати у нинішніх платформах червоних: AM5 для CPU Ryzen та SP5 для EPYC.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

AMD нагадала про важливість обсягу відеопам'яті для сучасних ігор

У той час, коли Nvidia готується до анонсу карти GeForce RTX 4070, компанія AMD вирішила нагадати про важливість обсягу відеопам'яті для сучасних високобюджетних ігор. Відповідний матеріал напередодні був опублікований в офіційному блозі чипмейкера.

Radeon

Як приклад AMD наводить виміри використання відеопам'яті в іграх The Last of Us Part I, Hogwarts Legacy та Resident Evil 4 Remake на відеокарті Radeon RX 7900 XTX. Зокрема, рімейк Resident Evil 4 з ультра-налаштуваннями якості графіки та активним трасуванням променів у роздільній здатності 4K може використовувати до 17,5 Гбайт відео-ОЗП.

Radeon

Radeon

Саме достатній обсяг VRAM, на думку «червоних», робить відеокарти Radeon привабливішим рішенням, ніж аналоги Nvidia. Цікаво, що одночасно з матеріалом AMD канал Hardware Unboxed опублікував порівняння GeForce RTX 3070 та Radeon RX 6800. Закордоні колеги теж наголошують на обсязі відеопам'яті, який у випадку «зелених» карт може доставити проблем в сучасних ААА-проєктах.

Обговорити в форумі (коментарів: 115)

Alibaba запустить свій аналог ChatGPT

Чергова новина про появу нового гравця у сфері штучного інтелекту. Кілька днів тому китайська компанія Alibaba офіційно оголосила про запуск свого ШІ під назвою Tongyi Qianwen, який має скласти конкуренцію чат-боту ChatGPT. Нагадаємо, що Alibaba володіє торговельними майданчиками Alibaba, AliExpress, Taobao, Tmall та іншими, має велику інфраструктуру для хмарних обчислень і займається розробкою програмного забезпечення. Це комерційний гігант, який має великі кошти та потенціал для розвитку такого проєкту. Штучний інтелект уже готовий до впровадження. На демонстрації показали, як він дає поради щодо поїздки, планує маршрут та рекомендує покупки.

Alibaba планує інтегрувати чат-бот на основі Tongyi Qianwen у всі свої додатки. Насамперед таке оновлення отримає додаток для конференцій DingTalk та голосовий помічник Alibaba Tmall Genie. Ця модель ШІ розуміє китайську мову (мандарин) та англійську мову. Внутрішні підрозділи компанії, партнери та розробники отримають доступ до Tongyi Qianwen для створення власних налаштованих моделей ШІ вже 14 квітня.

Інші китайські компанії також ведуть розробки в цій сфері. Свої моделі ШІ розробляють SenseTime та Baidu.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Опубліковано системні вимоги Dead Island 2

Цього місяця виходить багатостраждальна гра Dead Island 2. Це продовження відомого кооперативного зомбі-екшену. Розробники оригіналу після виходу першої частини створили ще успішніший проєкт Dying Light, де схрестили виживання в зомбі-пісочниці з паркуром. Dead Island 2 вперше анонсували у 2014 році, після чого проєкт кілька разів змінював розробників. В результаті Dead Island 2 була повністю перезапущена командою Dambuster Studios.

На офіційному сайті Dead Island 2 з'явилися детальні системні вимоги та опис деяких технічних нюансів. Гра підтримуватиме лише DirectX 11. Для встановлення потрібно 70 гігабайтів вільного місця на вашому накопичувачі. У мінімальних вимогах вказана система на базі процесора AMD FX-9590 або Core i7-7700K у поєднанні з 10 ГБ оперативної пам'яті та відеокартою рівня Radeon RX 480 або GeForce GTX 1060. Такий ПК забезпечить 30 к/с у Full HD за низької якості графіки.

Для 60 к/с у Full HD при високій якості розробники рекомендують процесор Ryzen 5 5600X або Core i9-9900K, 16 ГБ пам'яті, відеокарту Radeon RX 6600 XT або GeForce RTX 2070 Super. Для формату 1440p рекомендується ПК з процесором Ryzen 7 7700X або Core i5-12600K, 16 ГБ пам'яті, відеокарта Radeon RX 6750 XT або GeForce RTX 3070. Для 4K рекомендується ПК з процесором Ryzen 9 7900X або Core i7-13700K, відеокарта Radeon RX 6950 XT чи GeForce RTX 3090.

У Dead Island 2 буде підтримка технологій AMD FidelityFX Super Resolution (FSR 2) та FidelityFX Contrast Adaptive Sharpening (CAS).

На консолях PlayStation 5 та Xbox Series X|S гра йтиме в режимі 60 к/с, а на старих PlayStation 4 та Xbox One працюватиме при 30 к/с.

Реліз гри відбудеться 21 квітня. На PC гра доступна у сервісі Epic Games Store.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Ілон Маск розробляє штучний інтелект для Twitter

До перегонів у сфері штучного інтелекту готовий включитися Ілон Маск. Видання Business Insider опублікувало статтю, в якій посилається на інсайдерів із Twitter. Маск придбав 10000 графічних прискорювачів для платформи Twitter. Такі обсяги GPU зазвичай використовуються для навчання та роботи великих систем штучного інтелекту. Також з лютого йде пошук та набір співробітників, які займуться розробкою ШІ. Нещодавно до компанії приєдналися два відомі в цій галузі фахівці, які раніше працювали в DeepMind, дочірній компанії Alphabet.

Все це натякає на плани запуску своєї моделі ШІ. Це, ймовірно, буде проєкт на базі великої мовної моделі (LLM). Великі обсяги даних мережі Twitter можуть бути використані для навчання цієї моделі. Відомо, що дані Twitter використовувалися компанією OpenAI, яка розробила ChatGPT. Новий ШІ від Маска поки що на ранній стадії проєктування. Можливо, він використовуватиметься для більш просунутого та якісного пошуку.

Варто враховувати, що все це на рівні чуток. Жодної офіційної інформації з приводу впровадження ШІ в Twitter немає. Цікаво, що раніше Ілон Маск критикував бурхливий та необмежений розвиток технологій штучного інтелекту. Він навіть підписався під відкритим листом із проханням поставити дослідження у сфері ШІ на паузу для оцінки ризиків у цій сфері.

Обговорити в форумі (коментарів: 19)