У Мережі з'явилися офіційні тести відеокарти GeForce RTX 4070

Напередодні офіційного анонсу GeForce RTX 4070 у Мережі опинилися матеріали Nvidia, в яких розповідається про продуктивність нової відеокарти. Пристрій розрахований на 1440p-геймінг з частотою кадрів понад 100 к/с й трасуванням променів, щоправда, для цього доведеться задіяти технологію масштабування з генерацією кадрів DLSS 3. Офіційні продажі 3D-прискорювача почнуться в четвер, 13 квітня, рекомендована ціна складе від 599 доларів.

GeForce RTX 4070

Водночас без генерації кадрів відеокарта GeForce RTX 4070 має забезпечити продуктивність рівня GeForce RTX 3080. Якщо порівнювати з GeForce RTX 3070 Ti та RTX 3070, то новинка відповідно в 1,2 та 1,3 раза швидше. Однак варто враховувати, що тут «зелені» наводять дані про продуктивність відеокарт з активною технологією масштабування DLSS 2.

GeForce RTX 4070

В цілому Nvidia у своїх матеріалах всіляко намагається підкреслити головний «козир» GeForce RTX 4070 — підтримку DLSS 3. Це наочно підтверджує слайд нижче, на якому бенчмарків з генерацією кадрів вдвічі більше, ніж без неї.

GeForce RTX 4070

Неофіційні джерела тим часом повідомляють, що GeForce RTX 4070 у середньому на 15% повільніша за GeForce RTX 4070 Ti. Точні показники залежатимуть від роздільної здатності, налаштувань якості графіки та тестової платформи, не говорячи про технології масштабування DLSS. Інакше кажучи, варто дочекатися виходу незалежних оглядів.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 94)

У 2022 році було продано 19,8 млн ігрових моніторів

Зниження попиту останнім часом відчувають виробники багатьох видів електроніки, в тому числі ігрових моніторів. Минулого року, згідно з підрахунками компанії TrendForce, їх було продано 19,8 млн штук. Це на 13% менше, ніж за підсумками 2021 року. Відразу наголосимо, що до ігрових аналітики відносять монітори з частотою оновлення 100 Гц і вище.

ASUS

Цього року, за прогнозами TrendForce, поставки ігрових моніторів мають зрости на 5% — до 20,8 млн одиниць. Відновленню попиту сприятиме безліч факторів, наприклад, зняття ковидних обмежень у Китаї, що дозволить інтернет-кафе повернутися до колишнього режиму роботи, а також подальша популяризація кіберспорту.

Игровые мониторы

Що стосується уподобань геймерів при виборі монітора, то минулого року лідером продажів стали пристрої на VA-матрицях (51%). Далі йдуть IPS (43,4%), TN (5%), а частка ігрових OLED-дисплеїв склала скромні 0,6%. Більш ніж половина (51,9%) проданих у 2022 році моніторів мають частоту оновлення 165-180 Гц. На пристрої із частотою 120-160 Гц припадає 32,5%, частка моделей із 200+ Гц склала 11,7%, а 100-Гц монітори зайняли 3,9% ринку.

Игровые мониторыИгровые мониторы

Джерело:
TrendForce

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Intel згортає програмну підтримку відеоядер процесорів Skylake

Корпорація Intel оголосила про наміри припинити програмну підтримку графічних ядер з архітектурою Gen9, якими оснащувалися процесори сімейства Skylake. Це означає, що чипмейкер припинить регулярно випускати драйвери для вищезгаданих iGPU. Винятки передбачені для критичних проблем із безпекою чи стабільністю, які необхідно терміново виправити. Останній актуальний драйвер для відеоядер Gen9 — Intel 31.0.101.2115.

Intel Core

Разом з тим для вбудованої графіки Intel Gen9.5, яка використовувалася в процесорах Core з сьомого (Kaby Lake) до десятого (Comet Lake) покоління, оновлення драйверів виходитимуть і далі. Однак слід мати на увазі, що зараз Intel кинула всі сили на покращення програмної підтримки дискретних GPU у складі відеокарт Arc A-серії.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Минулого кварталу постачання готових комп'ютерів впало на 29%

Аналітична компанія International Data Corporation (IDC) оприлюднила звіт про світове постачання персональних комп'ютерів у першому кварталі цього року. Згідно з доповіддю, у січні-березні було продано 56,9 млн систем, що на 29% менше від показників аналогічного періоду 2022-го. У своїх підрахунках експерти IDC враховують десктопи, ноутбуки та робочі станції.

Lenovo

Серед факторів, що зумовили скорочення ПК-ринку, аналітики IDC виділяють слабкий попит, надмірні складські запаси та погіршення макроекономічної ситуації. Повернення до зростання очікується лише ближче до кінця цього року. Цьому сприятиме стабілізація світової економіки та оновлення парку комп'ютерів до пристроїв під керуванням операційної системи Windows 11.

Рынок ПК

Якщо говорити про лідерів ринку, то перше місце займає компанія Lenovo із часткою 22,4%. Минулого кварталу вона поставила 12,7 млн комп'ютерів. Друге місце належить HP Inc. з показником 21,1% (12 мільйонів ПК), а закриває трійку лідерів Dell Technologies із 16,7% ринку (9,5 млн комп'ютерів). Четверте місце посіла Apple з ринковою часткою 7,2% (4,1 млн пристроїв), п'яте — ASUS з 6,8% ринку (3,9 млн ПК).

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

MSI вивела на український ринок топовий ігровий ноутбук Titan GT77 13VI

Українське представництво Micro-Star International повідомило про надходження до продажу ігрового ноутбука Titan GT77 13VI. Це топова модель в асортименті виробника. Вона поєднує 24-ядерний/32-потоковий процесор Intel Core i9-13980HX, відеоадаптер Nvidia GeForce RTX 4090 Laptop, а також 17,3-дюймовий 4K-дисплей з підсвічуванням Mini-LED, частотою оновлення 144 Гц та 100% охопленням палітри DCI-P3.

Titan GT77

Оснащення нового Titan GT77 включає чотири слоти під модулі оперативної пам'яті SO-DIMM DDR5, механічну клавіатуру на перемикачах Cherry MX Ultra Low Profile й три роз'єми M.2 під твердотілі накопичувачі: два для SSD з інтерфейсом PCI-E 4.0 x4 та один для PCI-E 5.0 x4. Є 2,5-гігабітний мережевий інтерфейс, бездротовий модуль Wi-Fi 6E, сканер відбитків пальців та два порти Thunderbolt 4.

Titan GT77

Система охолодження виконана на базі восьми теплових трубок та чотирьох вентиляторів. До речі, процесор може споживати до 75 Вт, а відеокарта — до 175 Вт завдяки технології Dynamic Boost. Ємність акумулятора дорівнює 99,9 Вт·год, комплект поставки включає 330-ватний адаптер живлення. Загальні габарити ноутбука становлять 397×330×23 мм при масі 3,3 кг.

Titan GT77

Що стосується ціни, то в Україні ноутбук MSI Titan GT77 13VI можна придбати за 278 999 гривень. У таку суму оцінюється конфігурація з чипом Core i9-13980HX, графікою GeForce RTX 4090 Laptop, 64 гігабайтами пам'яті DDR5 та 4-терабайтним сховищем.

Titan GT77

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

З'явилося велике порівняння Nvidia DLSS 2 та AMD FSR 2

Канал HardwareUnboxed провів велике порівняння двох технологій масштабування картинки — Nvidia DLSS 2-го покоління та AMD FSR 2-го покоління. Основною метою було візуальне порівняння, щоб з'ясувати, який апскейлінг забезпечує найкраще зображення. На цей час підтримка DLSS 2 реалізована приблизно у 260 іграх, а технологія FSR 2 доступна у 110 іграх. Це величезний список, тому для порівняння були вибрані найвідоміші AAA-ігри. Серед них Cyberpunk 2077, Hogwarts Legacy, The Last of Us Part 1, The Witcher 3 next-gen та інші.

Тестування проведено при роздільній здатності 2560x1440 та 3840x2160. Кожна технологія протестована в якісному та у продуктивному режимі. Загалом це дає 104 результати. Також у кожному додатку використовувалися рідні бібліотеки DLSS без заміни на нові версії, як це роблять просунуті користувачі. Для оцінки введено систему балів, де в залежності від переваги кожна технологія може отримати від одного до трьох плюсів, а також можлива ідентична картинка.

Особисто оцінити різницю у картинці можна за відеороликом HardwareUnboxed.

Ми зосередимося на підсумкових результатах. Усі дані зведені разом в одну наочну таблицю.

Як бачимо, у переважній кількості ігор DLSS забезпечує кращу якість картинки. У п'яти іграх при роздільній здатності 4K картинка з DLSS і FSR ідентична, але при переході до нижчого формату DLSS вже краще. І в цілому при форматі 1440p перевага DLSS найбільша, майже у всіх іграх ми бачимо три та два плюси. У 12 іграх при роздільній здатності 4K технологія DLSS отримала один плюсик, що означає незначну перевагу.

Команда HardwareUnboxed провела величезну роботу. Але в одержаних результатах немає нічого несподіваного. DLSS є більш просуненим методом, але технологія доступна тільки на відеокартах Nvidia RTX. Головною перевагою FSR є відкритість та універсальність — технологія працює не тільки на відеокартах Radeon, але навіть на старих GeForce GTX. Також AMD FSR використовується у консолях. Але якщо ви маєте сучасну відеокарту Nvidia, вибір на користь DLSS очевидний.

Обговорити в форумі (коментарів: 72)