G.Skill анонсувала нові комплекти пам'яті Trident Z5 RGB DDR5 обсягом 48 та 96 Гбайт

Асортимент оперативної пам'яті G.Skill поповнився новими комплектами на базі 24- та 48-гігабайтних модулів DDR5. Вони входять до лінійки Trident Z5 RGB та розраховані на ефективну частоту до 8200 МГц. Насамперед такі набори ОЗП мають зацікавити власників процесорів Intel Core 13-го покоління. Додамо, що на платформі AMD AM5 підтримка планок DDR5 об'ємом 24 та 48 Гбайт має з'явитися найближчим часом.

G.Skill DDR5

Найбільш високошвидкісні комплекти G. Skill Trident Z5 RGB набрані двома 24-гігабайтними модулями DDR5. Топове рішення функціонує в режимі DDR5-8200 при формулі затримок 40-52-52-130. Набори із двох 48-гігабайтних планок розраховані на ефективну частоту до 6800 МГц при таймінгах 34-46-46-108. У всіх випадках є підтримка профілів Intel XMP 3.0, алюмінієвий радіатор та RGB-підсвічування.

G.Skill DDR5G.Skill DDR5

У продажу 48- та 96-гігабайтні комплекти G.Skill Trident Z5 RGB DDR5 з'являться протягом найближчих тижнів. Рекомендовані ціни будуть оголошені ближче до релізу.

G.Skill DDR5

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Gigabyte готує плату A620M Gaming X для процесорів AMD AM5

Найближчим часом компанія AMD офіційно представить чипсет A620. Цей набір логіки буде використовуватись у порівняно недорогих материнських платах для платформи AMD AM5, таких як Gigabyte A620M Gaming X. У Мережі вже з'явились перші подробиці про цю модель.

Gigabyte A620M Gaming X

Системна плата Gigabyte A620M Gaming X виконана у форм-факторі microATX. Її оснащення включає (8+2)-фазну систему живлення процесорного гнізда, чотири роз'єми для модулів оперативної пам'яті DDR5, слоти розширення PCI Express 4.0 x16 та PCI-E 3.0 x1. Для підключення накопичувачів передбачено чотири порти SATA 6 Гбіт/с та один роз'єм M.2 під NVMe SSD з інтерфейсом PCI-E 4.0 x4.

Gigabyte A620M Gaming X

Нагадаємо, що материнські плати AMD AM5/A620 будуть позбавлені підтримки розгону процесора, але можливість підвищити частоту оперативної пам'яті залишиться. Щодо ціни Gigabyte A620M Gaming X інформації не надходило.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

AMD Ryzen 7 5800X3D можна «підсмажити» через утиліти від виробників материнських плат

Процесори AMD Ryzen з технологією 3D V-Cache позбавлені підтримки оверклокінгу та, як показує практика, на те є вагома причина. Навіть у досвідчених руках такі процесори можуть швидко вийти з ладу. Головною небезпекою для X3D-чипів є підвищення напруги, через що відповідна опція заблокована на більшості плат. Попри це, можливість «смажити» такий процесор все ще залишається, наприклад, у фірмових утилітах від виробників системних плат.

AMD Ryzen 7 5800X3D

Ігор Валлоссек (Igor Wallossek), головний редактор веб-видання Igor's Lab, напередодні розповів про свій невдалий експеримент із розгону Ryzen 7 5800X3D. Він використав материнську плату MSI MEG B550 Unify та додаток MSI Center, в якому залишилася можливість керування множником та напругою процесора. Що цікаво, у меню UEFI дані опції заблоковані.

AMD Ryzen 7 5800X3D

Спроби пана Валлоссека розігнати AMD Ryzen 7 5800X3D при штатній напрузі призводили лише до збоїв системи. Тому він вирішив трохи підвищити значення vCore. Але як тільки воно переступило позначку 1,3 В, бенч-стенд вимкнувся й більше не запускався. При цьому на вбудованому індикаторі POST-кодів відображаються два нулі, інакше кажучи, процесор вийшов з ладу.

AMD Ryzen 7 5800X3D

Редакція Igor's Lab вже повідомила компанію MSI про вищеописану проблему. Ця недоробка, ймовірно, буде закрита у наступному оновленні утиліти MSI Center.

Обговорити в форумі (коментарів: 34)

У 3DMark з'явився спеціалізований тест AMD FidelityFX Super Resolution 2.2

Популярний тестовий пакет 3DMark від UL Benchmark отримав оновлення та новий Feature Test. Тепер у списку спеціалізованих бенчмарків доступний тест технології AMD FiedlityFX Super Resolution 2.2.

Тест дозволяє порівняти якість зображення та продуктивність у звичайному режимі зі згладжуванням TAA та за активної технології AMD FSR 2. Перший запуск вимірює базову продуктивність при рендерингу сцени з бажаною вихідною роздільною здатністю, другий запуск візуалізує сцену в нижчій роздільній здатності, а потім йде візуалізація при вибраному режимі FSR. Тест використовує сцену Speed Way. Для широкої сумісності з відеокартами відключено деякі функції DirectX 12 Ultimate, наприклад, трасування променів.

AMD FSR 2.2 є останньою версією технології масштабування FidelityFX Super Resolution. Цей метод використовує оптимізовані методи тимчасового аналізу для масштабування кадру та додаткові фільтри підвищення різкості. Особливості першої версії FSR детально розбиралися на нашому сайті.

Зараз AMD активно працює над покращеною версією FSR 3-го покоління, яку мають представити цього року. Деякі подробиці FSR 3 були розкриті в рамках виступу на DGC.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Закрито безплатний доступ до нейромережі Midjourney

Midjourney — це популярна нейромережа для генерації картинок за описом, яка підкорила користувачів своїми дивовижними можливостями та реалістичними зображеннями. Це одна із моделей генеративного ШІ, які призвели до нинішнього буму технологій штучного інтелекту. Але тепер компанія Midjourney закриває безплатний пробний доступ до свого однойменного продукту.

Це пов'язано з численними зловживаннями. Користувачі активно використовували нейромережу для створення фальшивих зображень, у тому числі картинок з Папою Франциском або з арештованим Дональдом Трампом. Також у мережі з'являлися «фото» різних катастроф та трагедій, які насправді згенеровані нейромережею. Багато таких зображень швидко ідентифікуються як підроблені, але все це викликає побоювання щодо зловмисного використання ШІ для поширення дезінформації та використання її в шахрайських схемах. Голова Midjourney визнав, що є труднощі із контролем контенту. Компанія сподівається покращити модерацію ШІ, щоб виявляти зловживання. Тепер нейромережа буде доступна тільки в платному режимі, для використання Midjourney вам доведеться викласти 10 доларів на місяць.

Зазначимо, що до схожих методів вдаються й інші компанії. OpenAI запровадила платну передплату ChatGPT Plus, але без ліквідації безплатного доступу до свого чат-бота. Також OpenAI намагається блокувати тематику актуальних політичних подій, теорії змови, сексуальні теми, ненависть та насильство.

Джерело:
Engadget

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Зовнішня відеокарта ASUS ROG XG Mobile RTX 4090 вже продається в Китаї за 2600 доларів

Компанія ASUS виводить на ринок нову зовнішню відеокарту для ноутбуків ROG Flow. Це оновлена система ROG XG Mobile з графікою Nvidia GeForce RTX 4090. Пристрої розраховані виключно для підключення до компактних лептопів ASUS ROG Flow, оскільки використовує спеціальний пропрієтарний роз'єм. Інтерфейс XG Mobile використовує з'єднання PCI-E Gen3 x8 із пропускною здатністю 63 Гбіт/с для графічного процесора. Тому він швидше за Thunderbolt 4 (40 Гбіт/с) на 57%. Такий пристрій дозволяє отримати потужну мобільну систему на стаціонарному робочому місці та зберегти всі переваги компактного ноутбука, якщо вам потрібно змінити місце. Раніше на нашому сайті був огляд ноутбука цієї лінійки із зовнішньою відеокартою GeForce RTX 3080.

Нова версія ASUS ROG XG Mobile використовує мобільну версію GeForce RTX 4090 на базі графічного процесора AD103 з 9728 потоковими ядрами CUDA та 16 ГБ пам'яті GDDR6. Внутрішній блок живлення розрахований на 330 Вт.

Також ASUS ROG XG Mobile є повноцінною док-станцією. Пристрій оснащено двома портами USB 3.2 Gen2 та USB 3.2 Type-C, є Ethernet 2.5Gb та картридер. Для виведення зображення передбачені порти HDMI 2.1 та DisplayPort 1.4 з підтримкою технології синхронізації Nvidia G-Sync. Важить така док-станція 1,3 кг.

Нова версія ASUS ROG XG Mobile RTX 4090 сумісна з ноутбуками ASUS ROG Flow X13 (GV301/GV302), ROG Flow Z13 (GZ301) та ROG Flow X16 (GV601). Тобто ви можете під'єднати найпотужнішу сучасну відеокарту навіть до моделей ROG Flow, випущених три роки тому.

Пристрій вже доступний у Китаї за ціною 2600 доларів США. При цьому середня ціна док-станції 2021 з GeForce RTX 3080 зараз становить близько 1499 доларів. Сайт Videocardz пише, що для американського ринку рекомендована вартість становитиме 1999 доларів США.

Джерела:
Videocardz
ASUS

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Найбільша ігрова виставка E3 не пройде цього року

Офіційно оголошено про скасування ігрової виставки E3 у 2023 році. Раніше були заяви від багатьох великих компаній про відмову від участі у цьому щорічному заході. З такими заявами виступили Microsoft, Sony, Nintendo, Ubisoft, SEGA, Devolver Digital та інші.

Багато років E3 була головним ігровим заходом світового рівня. Але у 2020-му сталося перше скасування через пандемію COVID-19. Наступного року виставку було проведено у цифровому форматі, а у 2022-му знову скасовано. Цього року вперше після перерви планувався живий захід в офлайн-форматі із презентаціями та конференціями. Виставка мала традиційно пройти в Лос-Анджелесі в період з 13 по 16 червня. Проте ігрові компанії не виявили належного інтересу та організатори вирішили відмовитися від виставки.

При цьому багато видавців оголосили про проведення власних презентацій та ігрових шоу у червні. Також своєрідною альтернативою E3 стає шоу Summer Game Fest, яке відбувається в онлайн-форматі з 2020 року. Тому червень все одно буде багатим на ігрові новини та анонси.

Джерело:
IGN

Обговорити в форумі (коментарів: 12)