Google хоче задіяти штучний інтелект для тестування ігор

Останні півроку ми спостерігаємо справжній бум генеративних нейромереж, що призвело до розмов про масове впровадження систем на базі штучного інтелекту в ті сфери, де раніше про них не думали. Нейромережи вже використовуються для створення контенту в інді-іграх. Нещодавно Ubisoft представила ШІ Ghostwriter, який допоможе писати сценарії у відеоіграх. А в майбутньому на плечі ШІ можуть покласти процес їх тестування. Компанія Google опублікувала патент на відповідну систему під назвою Efficient Gameplay Training For Artificial Intelligence. Вона створюватиме модель ігрової поведінки для персонажа, щоб потім виконувати різні дії та виявляти баги.

Складність сучасних ігор зростає, а процес створення стає більш ресурсомісткім. Але тестування досі проводиться старим способом у ручному режимі. Штучний інтелект може значною мірою автоматизувати та прискорити цей процес, але не позбавить повністю необхідності в залученні людей. Модель буде навчатися при спостереженні за тим, як людина грає та поводиться у грі.

З розвитком технологій ми поступово можемо підійти до моменту, коли ШІ замінить як розробників, так і гравців. І це не здається цілком неймовірним. Вже зараз на Twich є проєкт Neuro-Sama, де чат-бот у вигляді віртуальної анімешної дівчини стрімить прості ігри та спілкується з глядачами.

Джерело:
Insider-gaming

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

У наступному кварталі твердотілі накопичувачі подешевшають на 5-10%

Останніми кварталами на ринку флеш-пам'яті NAND зміцнилася тенденція до зниження середньої ціни мікросхем. Причина цього в низькому попиті на кінцеві пристрої. Чипмейкери вже почали скорочувати обсяги виробництва, намагаючись повернути баланс попиту та пропозиції. Однак найближчим часом зупинити зниження цін їм не вдасться. Згідно з прогнозами TrendForce, у наступному кварталі мікросхеми NAND подешевшають на додаткові 5-10%.

NAND

Аналітики вважають, що зупинити зниження цін на флеш-пам'ять вдасться не раніше останнього кварталу 2023-го. І лише за умови стабільного попиту. В іншому випадку на це піде більше часу, що, втім, лише на руку кінцевим споживачам. За підсумками перших трьох місяців 2023-го твердотілі накопичувачі для ПК подешевшали в середньому на 13-18%. У наступному кварталі експерти TrendForce очікують зниження цін ще на 5-10%, а у разі SSD корпоративного класу воно становитиме 8-13%.

NAND

Джерело:
TrendForce

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Chieftec анонсувала 1300-ватний блок живлення Polaris Pro стандарту ATX 3.0

Компанія Chieftec приєдналася до виробників, що налагодили випуск блоків живлення стандарту ATX 3.0. Їх вендор запропонує у лінійці Polaris Pro. Дебютним продуктом нової серії став 1300-ватний БЖ із сертифікатом енергоефективності 80 Plus Platinum та модульною системою підключення кабелів.

Polaris Pro

З особливостей новинки компанія відзначає конденсатори японського виробництва, високу стабільність напруг та 135-мм вентилятор на гідродинамічному підшипнику з режимом Zero RPM. Максимальне навантаження по 12-вольтовій лінії становить 108,3 А. У комплект постачання входить кабель для відеокарт з роз'ємом 12VHPWR, заявлена повна сумісність із 600-ватними пристроями.

Polaris Pro

Рекомендована ціна 1300-ватного блоку живлення Chieftec Polaris Pro буде оголошена пізніше. З детальними характеристиками новинки можна ознайомитись на сайті виробника.

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Nvidia оцінила відеокарту GeForce RTX 4070 у 599 доларів

У рамках підготовки до релізу відеокарти GeForce RTX 4070 корпорація Nvidia розкрила головну характеристику новинки — рекомендовану ціну. Це сталося під час закритого прес-брифінгу, який зазвичай відбувається незадовго до виходу нових продуктів. Повідомляється, що компанія зупинилася на ціні у 599 доларів.

Слід мати на увазі, що Nvidia може скоригувати рекомендовану ціну новинки в останній момент перед релізом, причому як в більшу, так і в меншу сторону. Наприклад, модель GeForce RTX 4070 Ti подешевшала на $100 лише за тиждень до офіційного старту продажів.

Nvidia

Відеокарта GeForce RTX 4070 побудована на базі графічного процесора Nvidia AD104 у конфігурації з 5888 ядрами CUDA та 192-розрядною шиною пам'яті. Пристрій оснащений 12-гігабайтним буфером GDDR6X, а паспортний рівень TGP знаходиться у 200-ватної позначки. Офіційний анонс GeForce RTX 4070 очікується 12 квітня. У продаж вона надійде наступного дня після цього.

RTX 4070

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 145)

Модель штучного інтелекту GPT-5 буде запущена до кінця року

На початку місяця компанія Microsoft офіційно оголосила про запуск моделі штучного інтелекту GPT-4. Нагадаємо, що в основі популярного чат-бота ChatGPT лежить модель GPT-3.5. І вже йде робота над новою версією цього ШІ. Дослідники з OpenAI зараз займаються навчанням моделі GPT-5.

Один із розробників обіцяє, що навчання GPT-5 буде завершено в грудні. За очікуваннями OpenAI, ця модель має вийти на рівень загального штучного інтелекту AGI (Artificial general intelligence). Це означає універсальність ШІ та можливість сприйняття та вирішення будь-яких завдань на рівні людини. Спілкування з таким ШІ нагадуватиме спілкування з живою людиною. Можливо, насправді GPT-5 буде не настільки всемогутньою, але в будь-якому випадку нам обіцяють серйозний стрибок уперед щодо чинних моделей. За чутками раніше може бути випущена проміжна модель GPT-4.5.

Бурхливий розвиток технологій ШІ вже викликає побоювання в IT-фахівців, науковців, філософів та політиків. Днями з'явився публічний лист від Future of Life Institute, де серед підписантів є навіть Ілон Маск та Стів Возняк. У листі пропонується зробити паузу у розвитку ШІ, щоб точніше оцінити ризики та виробити захисні протоколи зі спеціалістами з різних галузей.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Galax випустила NVMe-накопичувачі HOF Extreme 50 з підтримкою PCI-E 5.0

Galax вивела на ринок лінійку твердотілих накопичувачів HOF Extreme 50 з інтерфейсом PCI Express 5.0 x4. Вона представлена пристроями формату M.2 2280 об'ємом 1 та 2 ТБ. Характерною рисою новинок стала активна система охолодження, до складу якої входить алюмінієвий радіатор та невеликий вентилятор. За словами вендора, температура SSD під навантаженням знаходиться в діапазоні 40-45°C.

HOF Extreme 50

NVMe-накопичувачі Galax HOF Extreme 50 використовують вже знайому комбінацію контролера Phison PS5026-E26 та чипів пам'яті 3D NAND TLC. Тому швидкісні показники не здивують: до 9,5 Гбайт/с та 8,5 Гбайт/с (читання та запис) у терабайтної версії й до 10 Гбайт/с та 9,5 Гбайт/с у моделі об'ємом 2 ТБ. Швидкодія при роботі з випадковими блоками досягає 1300 тис./1100 тис. IOPS у молодшого та 1500 тис./1250 тис. IOPS у старшого SSD.

Щодо ціни, то 2-терабайтну версію Galax HOF Extreme 50 у Китаї можна придбати за 2499 юанів (еквівалент 363 доларів США). У північноамериканських магазинах її ціна починатиметься з $350. Щодо вартості молодшого варіанта інформації не надходило.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Intel розкрила серверні плани на найближчі роки

Корпорація Intel напередодні поділилася своїми планами щодо розвитку асортименту серверних процесорів Xeon. Найближчими роками чипмейкер планує випустити чотири нові сімейства: два з високопродуктивними та два з енергоефективними ядрами. Нагадаємо, про наміри розділити модельний ряд CPU Xeon на лінійки з P- та E-ядрами процесорний гігант оголосив на початку 2022-го.

Intel Xeon
Зразок процесора Intel Emerald Rapids

Ближче до кінця цього року відбудеться реліз процесорів Intel Xeon Scalable 5-го покоління із кодовим ім'ям Emerald Rapids. Для їхнього випуску використовується технологія Intel 7, при цьому чипмейкер вже почав відвантажувати зразки новинок своїм партнерам. Що важливо, CPU Emerald Rapids використовують ту ж саму платформу (Eagle Stream/LGA4677), що й актуальні Saphire Rapids.

Intel Xeon

У першій половині 2024 року дебютує сімейство чипів Intel Sierra Forest. Це прямий конкурент процесорів AMD Bergamo, які запропонують 128 ядер Zen 4c. У випадку Sierra Forest максимальна кількість E-ядер становитиме 144 одиниці. Нові CPU виготовлятимуться з використанням технології Intel 3 та увійдуть до складу серверної платформи Birch Stream (LGA7529).

Intel Xeon

Приблизно одночасно з Intel Sierra Forest для платформи Birch Stream вийде сімейство чипів Granite Rapids на основі високопродуктивних ядер. Вони підтримуватимуть оперативну пам'ять DDR5-8800 в режимі MCR (Multiplexer Combined Ranks), а пропускна здатність ОЗП у двосокетній системі досягне 1,5 Тбайт/с. Випуск CPU Granite Rapids здійснюватиметься за технологією Intel 3.

Intel Xeon

У 2025 році на зміну чипам Sierra Forest прийдуть процесори з кодовим ім'ям Clearwater Forest. Вони стануть першими CPU Xeon, для виробництва яких буде використаний техпроцес Intel 18A, та належать до класу «камінців» з енергоефективними ядрами. Більше подробиць про Clearwater Forest стане відомо ближче до 2025 року.

Intel Xeon

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

GeForce RTX 4050 може отримати 6 ГБ відеопам'яті

Нещодавно ми писали, що анонс GeForce RTX 4060 Ti та GeForce RTX 4060 очікується у травні. Тепер з'явилися чутки про молодшу відеокарту в новій лінійці Nvidia на архітектурі Ada Lovelace. Інсайдер MEGAsizeGPU стверджує, що GeForce RTX 4050 буде випущена у червні. У лютому була представлена вся лінійка мобільних відеокарт GeForce RTX 40-ї серії. Це дозволяє робити припущення щодо десктопної версії GeForce RTX 4050.

В основі молодшої відеокарти GeForce RTX 4050 буде урізаний процесор AD107 з 2560 потоковими ядрами CUDA, повну версію якого з 3072 ядрами отримає GeForce RTX 4060. Швидше за все, шина пам'яті буде урізана до 96 біт, а об'єм відеобуфера становитиме шість гігабайтів. Мобільний аналог обмежений потужністю 115 Вт у найпотужнішій конфігурації, але десктопна відеокарта GeForce RTX 4050 працюватиме на вищих частотах, тому і TDP буде вищим.

Для порівняння потрібно нагадати, що GeForce RTX 3050 використовує урізаний GA106 з 2560 потоковими ядрами при 128-бітній шині та 8 ГБ пам'яті на борту. За рахунок нової архітектури та підвищених частот потенціал GPU у GeForce RTX 4050 буде вищим. Що стосується вузької шини, то її теж можуть компенсувати завдяки швидшій пам'яті. Але обсяг пам'яті ніяк не компенсувати, а 8 ГБ є мінімальною вимогою для деяких сучасних ігор. Можливо, у компанії Nvidia ще переглянуть свої плани та залишать GeForce RTX 4050 стандартні 8 ГБ.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 74)