Ілон Маск та провідні фахівці закликають призупинити гонку ШІ

Група експертів з різних областей, включаючи IT-фахівців, опублікувала публічний лист із закликом призупинити експерименти із системами штучного інтелекту. Лист складено від імені некомерційної організації Future of Life Institute. У ньому наголошується, що зараз дослідники залучені до неконтрольованих перегонів систем штучного інтелекту, передбачити результати яких не можуть навіть творці таких систем.

Існуючі системи вже є конкурентними у вирішенні широкого спектра завдань, але вони можуть застосовуватися для маніпуляції суспільством. Розвиток ШІ порушує питання про глибинні ризики для всього людства. Чи повинні ми впроваджувати повну автоматизацію, перекладаючи всі завдання ШІ? Чи повинні ми забезпечити рівень розвитку ШІ вище за людський інтелект? Чи не веде це до ризиків втрати контролю над власною цивілізацією?

Автори листа закликають призупинити розробку систем ШІ потужніших за GPT-4 як мінімум на 6 місяців, щоб оцінити потенційні ризики. У разі потреби контролю треба залучити урядові органи. Дослідники повинні використовувати цю паузу для спільної розробки та впровадження загальних протоколів безпеки. Системи ШІ мають стати більш прозорими, зрозумілими та лояльними. Автори закликають дослідників співпрацювати з політиками для вироблення механізмів контролю високопродуктивних систем ШІ.

Серед підписантів Ілон Маск, співзасновник Apple Стів Возняк, співзасновник Skype Яан Таллінн, політики, історики та інші діячі. При цьому в списку навіть помічено генерального директора компанії OpenAI Сема Альтмана, що наштовхує на думку про сумнівність всього списку осіб. Журналісти The Verge припускають, що деяких персон додали заради жарту.

Варто зазначити, що низка експертів вже висловлювала побоювання щодо бурхливого зростання ШІ , у тому числі у сфері подачі інформації та в галузі кібербезпеки. Також днями опубліковано доповідь Goldman Sachs, в якій прогнозується, що 300 мільйонів людей у найближчому майбутньому можуть втратити роботу через автоматизацію процесів за допомогою ШІ .

Обговорити в форумі (коментарів: 94)

ASUS представила в Україні ігровий ноутбук ROG Strix Scar 16 із графікою GeForce RTX 4080 Laptop

Бренд ASUS Republic of Gamers анонсував надходження на український ринок ігрового ноутбука ROG Strix Scar 16. Ця модель може похвалитися не лише сучасним «залізом», але й 16-дюймовим дисплеєм з підсвічуванням Mini-LED та підтримкою G-Sync. Для нього заявлена роздільна здатність 2560x1600 пікселів, частота оновлення 240 Гц, час відгуку 3 мс, пікова яскравість 1100 кд/м² та 100% охоплення палітри кольорів DCI-P3.

ASUS ROG Strix Scar 16

У топовій конфігурації ASUS ROG Strix Scar 16 поєднує процесор Intel Core i9-13980HX та дискретний відеоадаптер Nvidia GeForce RTX 4080 Laptop зі 150-ватним рівнем TGP (до 175 Вт з функцією Dynamic Boost). Обсяг оперативної пам'яті DDR5-4800 може досягати 64 Гбайт, а дискова підсистема представлена двома NVMe-накопичувачами M.2 з інтерфейсом PCI Express 4.0 x4.

ASUS ROG Strix Scar 16

Оснащення ноутбука також включає бездротовий модуль Wi-Fi 6E/Bluetooth 5.2, порт Thunderbolt 4, 2,5-гігабітний мережевий інтерфейс та акумулятор на 90 Вт·год із можливістю заряджання через USB Type-C. У ролі термоінтерфейсу CPU та GPU використовується рідкий метал Conductonaut Extreme. Габарити пристрою становлять 354×264×30,4 мм при масі 2,5 кг.

ASUS ROG Strix Scar 16

В Україні ноутбук ASUS ROG Strix Scar 16 з'явиться на початку квітня. Конфігурацію з процесором Core i9-13980HX, графікою GeForce RTX 4080 Laptop, 32 гігабайтами ОЗП та терабайтним SSD оцінено в 147 999 гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Diablo IV може отримати підтримку Microsoft DirectStorage

Однією з найочікуваніших ігор цього року, безумовно, є рольовий екшен Diablo IV. Нещодавно компанія Blizzard Entertainment провела бета-тестування проєкту, надавши датамайнерам величезну кількість матеріалів для дослідження. Цікавою знахідкою стали dll-файли, що відповідають за роботу API Microsoft DirectStorage.

Diablo IV

Blizzard Entertainment поки не робила жодних заяв щодо підтримки цієї технології у Diablo IV. Проте проєкт потребує високошвидкісного сховища — навіть у мінімальних системних вимогах вказано твердотілий накопичувач. Цілком ймовірно, що розробники додадуть DirectStorage у релізній версії гри.

Diablo IV

Нагадаємо, технологія Microsoft DirectStorage покликана зменшити час завантаження ігор на системах зі швидким NVMe-накопичувачем та розвантажує центральний процесор, дозволяючи відеокарті безпосередньо взаємодіяти з SSD. На сьогодні вона була реалізована лише в екшен-RPG Forspoken від Luminous Productions.

Джерело:
HotHardware

Обговорити в форумі (коментарів: 52)

В OBS Studio додано підтримку стрiмінгу в AV1

Вийшла бета-версія OBS Studio 29.1. Серед безлічі змін зазначена підтримка стрімінгу з кодуванням AV1 та HEVC. Певною мірою це початок революції, оскільки OBS Studio є найпопулярнішою програмою для стрімінгу. Свіжа версія підтримує протоколи YouTube RTMP, й тепер можна організовувати потокове мовлення на YouTube у нових форматах.

Основний інтерес, звичайно, викликає AV1 з його передовими алгоритмами стиснення. Це дозволить покращити якість трансляції за тієї ж пропускної здатності або навіть за меншого бітрейту. Це не означає, що споживач отримає відео з тим самим кодуванням. YouTube перекодує всі відео, тому глядачі будуть отримувати відео у форматі VP9 при високій роздільній здатності (1080p, 1440p і 4K) або AVC (H.264) при роздільній здатності менше 1080p.

Підтримка AV1 доступна на відеокартах Nvidia GeForce RTX 40-ї серії та на Intel Arc Alchemist. Також апаратна підтримка кодека реалізована в AMD Radeon RX 7000-ї серії, але ці відеокарти поки що не вказані в списку сумісного обладнання OBS Studio 29.1.

Нова бета OBS Studio викладена на Github, де доступний повний перелік змін.

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Новий рівень: який 2К або 4К монітор варто придбати у 2023 році?

На правах реклами

Завдяки зростанню потужності відеокарт 2К-геймінг перестав бути чимось незвичним. Все більше геймерів бажають грати з вищою за FHD роздільною здатністю. Ентузіасти ж переходять на 4К-геймінг, щоб отримувати максимум вражень від сучасних ігор!

MSI

Можливо, ви теж у пошуках QHD або навіть UHD монітора? Тоді тримайте добірку із п'яти моніторів, одному з яких точно знайдеться місце у вашій ігровій зоні.

Вигнутий і прудкий — MSI G27CQ5

MSI

Цей 27-дюймовий монітор ідеально підійде для гравців, які лише починають свою подорож у світ 2К-геймінгу. Його вигнутий екран із VA-матрицею і радіусом кривини 1500R забезпечить відчуття присутності у грі. G27CQ5 має високу частоту оновлення 170 Гц і час відгуку лише 1 мс, що дозволить вам бути на крок попереду суперників у іграх жанру FPS. Інтерфейсами підключення монітора слугують два порти HDMI 2.0b та один Display Port 1.2a.

Придбати MSI G27CQ5 зараз можна за ціною 12399 грн.

Імбовий та кіберспортивний — MSI Optix MAG274QRX

MSI

Новинка на українському ринку для тих, хто не бажає обирати між деталізованим зображенням та високою «герцівкою». Цей плоский 27 дюймовий монітор при роздільній здатності QHD має частоту оновлення 240 Гц. Ще MAG274QRX оснащений матрицею Rapid IPS з часом відгуку 1 мс GTG, що дасть вам перевагу в шутерах та кіберспортивних іграх, де швидкість реакції має значення. Додатковими особливостями цього монітора є підтримка технології G-SYNC, наявність сертифікації VESA HDR Display 400 та повністю регульованої підставки. Для його підключення слугують два порти HDMI 2.0, один Display Port 1.4a та один Type C (DP alt.)

Придбати MSI Optix MAG274QRX можна за ціною 23099 грн.

Для повного занурення у гру — MSI Optix AG321CQR

MSI

Перший 32-дюймовий QHD монітор у нашій добірці. Його великий екран із VA-матрицею і радіусом кривини 1500R створює відчуття занурення в ігровий світ. Висока частота оновлення 165 Гц і час відгуку 1 мс робить AG321CQR хорошим вибором не лише для проходження видовищних AAA-тайтлів, а і для FPS-ігор. Монітор підтримує технологію FreeSync Premium і має зручну регульовану підставку. Його підключення може здійснюватися через HDMI 2.0 (два порти) або через Display Port 1.2a.

Придбати MSI Optix AG321CQR можна за 12399 грн.

Досконалі кольори — MSI Optix MPG321QRF-QD

MSI

Плоский 32-дюймовий 2К-монітор, на якому зображення виглядає соковитіше завдяки IPS-матриці з квантовими точками. При цьому MPG321QRF-QD має високу частоту оновлення 175 Гц і час відгуку 1 мс GTG — що ще треба геймеру для щастя?! Можливо, підтримка технології G-SYNC та сертифікація VESA HDR Display 600, які також є. Монітор має повністю регульовану підставку і кілька інтерфейсів підключення: два HDMI 2.0b, DisplayPort 1.4a та USB Type C (DP alt.)

MSI Optix MPG321QRF-QD можна придбати за 34168 грн.

Король 4К геймінгу — MSI Optix MPG321UR-QD

MSI

Якщо ви шукаєте 4К-монітор, MPG321UR-QD поза конкуренцією. Діагональ 32 дюйми, IPS-матриця з квантовими точками для максимальної насиченості кольорів, частота оновлення 144 Гц і час відгуку 1 мс, підтримка G-SYNC, сертифікація VESA DisplayHDR 600, повністю регульована підставка, HDMI 2.1, DisplayPort 1.4a та USB Type C (DP alt.) для підключення — всі його переваги важко перелічити. Не дарма MPG321UR-QD став одним із найкращих ігрових моніторів 2021 року за версією авторитетного видання Tom’s Hardware.

Придбати MSI Optix MPG321UR-QD можна за 46799 грн.

Ознайомитися з усім асортиментом моніторів MSI та дізнатися більше про вищенаведені моделі ви можете на офіційному сайті компанії.

Обговорити в форумі (коментарів: 76)

The Last of Us Part 1 стартувала у Steam із проблемами, але Naughty Dog обіцяє нові релізи на PC

Вчора відбувся довгоочікуваний реліз ремейку першої частини The Last of Us у сервісах Steam та Epic Game Store. Це перероблена та покращена версія гри, яка у вересні минулого року вийшла на консолі PlayStation 5, а тепер стала доступною комп'ютерним гравцям. На жаль, запуск гри не можна назвати безхмарним. Гравці активно залишають відгуки, більшість з яких носить негативний відтінок. Основні претензії пов'язані з технічним станом. Гра лагає навіть на потужних конфігураціях і демонструє вкрай низьку продуктивність на системах, що відповідають мінімальним та рекомендованим системним вимогам. Також дуже довго йде перша компіляція шейдерів.

Користувачі GeForce RTX 4090 не можуть розраховувати на стабільні 60 кадрів при нативній роздільній здатності 4K. Але гра підтримує масштабування Nvidia DLSS 2 та AMD FSR 2, що забезпечує серйозне збільшення продуктивності. Проте у гри багато графічних налаштувань, що дозволяє досвідченому користувачеві легко підібрати оптимальний режим. Наприклад, для віддзеркалень SSR регулюється як загальна якість, так і їх точність і навіть дистанція. Багато налаштувань деталізації, анімації, дальності промальовування та окремих ефектів.

Після релізу розробники поділилися своїм досвідом розробки PC-версії в офіційному блозі. Технічне перероблення гри була складним завданням. Розробникам довелося переосмислити деякі аспекти, наприклад, плавне керування швидкістю пересування в стелс-режимі, що не можна реалізувати на звичайній клавіатурі. Команда використала весь свій досвід і постаралася зберегти автентичну атмосферу та відчуття від гри. Ключовий момент всього тексту в тому, що Naughty Dog у майбутньому буде ділитися своїми ігровими історіями як PlayStation 5, так і на PC. Фактично це явний натяк, що наступні проєкти відразу виходитимуть під дві платформи. За чутками, зараз студія активно працює над мультиплеєрною грою за мотивами The Last of Us Part, і, можливо, над новою сюжетною грою в цій серії.

Обговорити в форумі (коментарів: 334)

Відеокарти GeForce RTX 4060 Ti та RTX 4060 надійдуть у продаж до кінця весни

Найближчими місяцями Nvidia виведе на ринок не тільки GeForce RTX 4070, але також GeForce RTX 4060 та RTX 4060 Ti. Такою інформацією поділився веб-ресурс WCCFTech із посиланням на власні джерела. Стверджується, що відеокарти GeForce RTX 4060 та RTX 4060 Ti стануть доступні для покупки протягом травня. Модель GeForce RTX 4070, як ми вже повідомляли, буде анонсована 12 квітня та надійде в продаж наступного дня після цього.

RTX 4070

Основою відеокарт GeForce RTX 4060 Ti та RTX 4060 послужать графічні процесори AD106-350 та AD107-400 відповідно. Старша модель отримає 4352 ядра CUDA, молодша — 3072 ядра. Спільною рисою новинок стане 128-розрядна шина пам'яті, буфер GDDR6 об'ємом 8 Гбайт й вісім ліній PCI Express 4.0. Штатний рівень TGP має скласти 160 та 115 Вт.

RTX 4060

Додамо, що Nvidia розглядала випуск GeForce RTX 4060 (Ti) у модифікації Founders Edition. Проте зараз важко сказати, чи надійдуть ці версії до продажу. Наприклад, GeForce RTX 4070 Ti пропонується лише у виконанні AIB-партнерів.

Джерела:
WCCFTech
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 36)