Оперативна пам'ять продовжуватиме дешевшати у наступному кварталі

Аналітична компанія TrendForce поділилася свіжою інформацією щодо ситуації на ринку пам'яті DRAM. За підсумками поточного кварталу середня ціна мікросхем впаде приблизно на 20% та продовжить падати у квітні-червні — експерти прогнозують зниження на 10-15%. Ця тенденція насамперед викликана надлишком складських запасів та недостатнім попитом.

DRAM

Чипмейкери поки що не встигли адаптуватися під нові умови, проте відповідних заходів вже було вжито. Зараз важко передбачити, яким буде попит на оперативну пам'ять у другій половині року, тому Micron та SK Hynix вирішили розпочати скорочення виробництва чипів. Очікується, що такий крок допоможе повернути баланс попиту та пропозиції, а також зупинити зниження цін.

З іншого боку, для кінцевих споживачів це ідеальна можливість збільшити обсяг оперативної пам'яті у своїх комп'ютерах. Йдеться про стандарт як DDR5, так і DDR4. Наприклад, середня ціна 8-гігабайтного модуля DDR4, згідно з оцінками експертів, у наступному кварталі ймовірно впаде більш ніж на 10%. З прогнозами TrendForce для різних сегментів ринку DRAM можна ознайомитись у таблиці.

DRAM

Джерело:
TrendForce

Обговорити в форумі (коментарів: 87)

Процесор AMD Ryzen 7 7800X3D з'явився у базі даних SiSoftware

Нещодавно компанія AMD випустила процесори Ryzen 9 7950X3D та Ryzen 9 7950X3D зі збільшеним кешем на базі технології 3D V-Cache. Наступний на черзі Ryzen 7 7800X3D. На відміну від старших моделей цей CPU отримав один 8-ядерний чиплет. Його частота Boost Clock обмежена 5,0 ГГц, що є найнижчим значенням у всій лінійці нових процесорів. Навіть 6-ядерний Ryzen 5 7600 працює на частотах до 5,1 ГГц.

Перші процесори AMD Ryzen 7 7800X3D потрапили на тести до фахівців, і в базі SiSoftware вже з'явилися результати нового «камінця».

У тестах SiSoftware продуктивність нового процесора лише трохи перевищує показники 8-ядерного Ryzen 7 7700 з частою до 5,3 ГГц і нижче за результати Ryzen 7 7700X з частою до 5,4 ГГц. Але якщо порівнювати з минулим поколінням процесорів 3D V-Cache, то Ryzen 7 7800X3D на 38% швидше за 8-ядерного попередника Ryzen 7 5800X3D з частотою до 4,5 ГГц.

Ці тести дають загальне уявлення про потенціал процесора. Точніші дані, зокрема, про продуктивність в іграх, ми матимемо після виходу повноцінних оглядів.

Процесор AMD Ryzen 7 7800X3D надійде у продаж 6 квітня за рекомендованою ціною для американського ринку у 449 доларів. Зазначимо, що це на 112 доларів вище за рекомендований цінник Ryzen 7 7700X. Але AMD швидко коригує ціни, і після виходу нового CPU може трохи переглянути вартість процесорів цієї цінової категорії.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

В утиліті AIDA64 v6.88 додано підтримку чипів Intel Arrow Lake та Lunar Lake

Угорська компанія FinalWire повідомила про доступність до завантаження нової версії інформаційно-діагностичної утиліти AIDA64. До головних особливостей випуску v6.88 розробники відносять покращену підтримку материнських плат Intel LGA4677 та процесорів Xeon W сімейства Sapphire Rapids. Також варто відзначити попередню підтримку чипів Intel Arrow Lake та Lunar Lake-M/P, реліз яких очікується у 2024-2025 роках.

Intel

Повний список нововведень AIDA64 v6.88 містить такі пункти:

  • підтримка датчика СРО Corsair H60i Elite, H100i Elite, H115i Elite та H150i Elite;
  • покращено підтримку процесора Intel Sapphire Rapids;
  • підтримка датчика блоків живлення MSI MEG Ai1000P та Ai1300P
  • попередня підтримка процесорів Intel Arrow Lake та Lunar Lake-M/P;
  • розширена підтримка материнських плат LGA4677;
  • відомості про графічний процесор для лінійок Intel Arc A300, A500 та A700;
  • відомості про графічний процесор для Nvidia GeForce RTX 4070 Ti та GeForce RTX 4000 Laptop.

Утиліта AIDA64 v6.88 доступна у виданнях Extreme, Engineer, Business та Network Audit. Придбати або завантажити пробну версію можна на офіційному сайті програми.

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Steam припинить підтримку Windows 7 та Windows 8 з наступного року

Напередодні вийшло чергове оновлення для сервісу Steam. В описі змін згадується припинення підтримки операційних систем Windows 7 та Windows 8/8.1. Підтримка клієнта для старих операційних систем Microsoft завершиться 1 січня 2024 року. Причина в деяких нових функціях Google Chrome, які не підтримуються старими операційними системами.

Відповідно, з 2024 року Steam працюватиме лише на Windows 10 та Windows 11. Навряд чи це стане трагедією, оскільки згідно зі статистикою самого сервісу на Windows 7/8 загалом припадає менш як 2% усіх користувачів. Найпопулярнішою системою зараз є Windows 10, яка встановлена у 62% користувачів Steam.

Джерело:
Steam

Обговорити в форумі (коментарів: 80)

Чутки: Assassin's Creed Mirage може не вийти цього року

Компанія Ubisoft останнім часом зазнає серйозних труднощів. Результатом цього стало скорочення працівників, перенесення Skull and Bones та скасування кількох не анонсованих проєктів. Днями стало відомо про закриття італійського підрозділу Ubisoft, і це, ймовірно, не останнє закриття регіонального відділення. При цьому компанія зробила ставку на конвеєр Assassin Creed, який багато років приносить стабільний дохід. Але й тут не все гладко. В цьому році планувався реліз Assassin's Creed Mirage. Гра повинна  повернутися до основ серії та більше уваги приділяти стелсу.

Інсайдер ScriptLeaksR6 стверджує, що Mirage затримається і вийде не раніше, ніж другий квартал 2024 року. Також не вийде цього року масштабна гра про перегони The Crew Motorfest, вона також відкладена на 2024 рік. Ця інформація цікава тим, що інсайдер раніше розкривав точні дані про Assassin Creed Mirage до офіційного анонсу гри. При цьому інший відомий журналіст та інсайдер, Том Хендерсон, стверджує, що перенесення цих ігор не буде і всі вони вийдуть цього року. Приємна новина в тому, що різні джерела впевнені у твердому намірі Ubisoft випустити Avatar: Frontiers of Pandora. Ця гра вийде у 2023 році, хоча точна дата релізу ще не озвучена.

Варто зазначити, що Ubisoft відмовилася від участі в E3 2023, хоча нещодавно обіцяла показати на виставці багато нового. Проте компанія ще планує власне шоу Ubisoft Forward у червні. В рамках цього заходу явно буде озвучено офіційну інформацію щодо Assassin's Creed Mirage та інших проєктів французького видавця.

Джерело:
Wccftech.com

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Чак Норріс у новому трейлері Crime Boss: Rockay City

Розробники з Ingame Studios представили новий трейлер до виходу гри Crime Boss: Rockay City. Анонс цього проєкту став одним із сюрпризів церемонії The Game Awards. Це кримінальний шутер від першої особи з елементами стелсу. Гра пропонує кооперативні пограбування на кшталт PayDay, але в ній є і сінглова кампанія. Нам запропонують грати за одного із героїв з унікальними здібностями.

Основною фішкою гри став багатий акторський ансамбль. У трейлерах ми спостерігали Майкла Медсена, Майкла Рукера, Денні Трехо та Кім Бесінджер. А у новому відео демонструють пафосного шерифа у виконанні Чака Норріса, який протистоятиме банді грабіжників.

Журналісти, які випробували ранню версію гри, відгукуються про неї стримано. Але з урахуванням стилістики та атмосфери у гри є шанси вистрілити та стати популярною.

Crime Boss: Rockay City надійде у продаж 28 березня. Гра буде доступна на консолях PlayStation 5 та Xbox Series. На PC проєкт виходить лише у сервісі Epic Games Store.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)