AMD розповіла про FSR 3 на GDC 2023

Спеціалісти компанії AMD активно працюють над новим поколінням технології масштабування FidelityFX Super Resolution. У рамках виступу на конференції розробників GDC було розкрито основні подробиці та особливості FSR 3-ї версії.

Розробники планують збільшити продуктивність у новій версії, забезпечити простоту інтеграції та підтримку різних режимів якості. Буде широка апаратна підтримка без прив'язки до останньої архітектури Radeon, що забезпечить широку сумісність із відеокартами AMD та Nvidia. Основними проблемами при масштабуванні є збереження різкості картинки та чітких країв, збереження інформації про колір без внесення помилкової колірної інформації.

Нова технологія використовує напрацювання FSR 2 у поєднанні з новими технологіями. У FSR 3 буде синергія апскейлінгу та інтерполяції. Просунутий метод інтерполяції генеруватиме ще більше пікселів на основі вхідних даних. За рахунок цього планується збільшити продуктивність. У планах досягти дворазового зростання швидкодії щодо FSR 2 у роздільній здатності 4K. Також планується зменшити системні затримки, щоб забезпечити низьку латентність у динамічних іграх.

Для кожного інтерпольованого пікселя проводитиметься одноразова вибірка, щоб артефакти інтерполяції не переносилися на наступні кадри. Якість інтерполяції планується підвищити шляхом точнішої оцінки векторів руху. Буде точніша оцінка кольору на основі поточного кадру. Все це допоможе знизити неминучі при масштабуванні артефакти. Технологія не ідеальна, але забезпечить кращий рівень якості щодо минулої версії.

Зараз нова версія FSR ще перебуває в розробці, і дату релізу нової технології поки що не озвучено. Деякі джерела стверджують, що AMD представить FSR 3 до червня поточного року. Заявлено про простий перехід з FSR 2 на FSR 3. Код FSR 3 поширюватиметься за відкритою ліцензією MIT.

Джерела:
TechPowerUp
GPUOpen

Обговорити в форумі (коментарів: 56)

AMD працює над процесорами з двома видами x86-ядер

З випуском процесорів Core 12-го покоління (Alder Lake), у яких використовуються два види ядер, корпорація Intel задала напрямок розвитку x86-процесорів на найближчі роки. Незабаром схожі продукти випустить компанія AMD. Про це стало відомо із документації AMD Processor Programming Reference.

AMD Phoenix

У документах чипмейкера згадуються два види x86-ядер: високопродуктивні та енергоефективні. Вони повинні з'явитися в сімействі гібридних чипів AMD Phoenix з мікроархітектурою Zen 4. Найімовірніше, йдеться про наступників або окремі модифікації цих APU (умовне сімейство Phoenix 2). Представлені на початку січня моделі APU Phoenix містять до восьми однакових ядер Zen 4.

AMD

Неофіційні джерела тим часом приписують чипам Phoenix 2 конфігурацію із двома високопродуктивними та чотирма енергоефективними ядрами. Ці процесори будуть використовуватися в мобільних пристроях, на зразок тонких і легких ноутбуків або портативних ігрових консолей.

Варто додати, що AMD вже формально анонсувала енергоефективний варіант ядер Zen 4 — йому присвоєно назву Zen 4c. Він використовуватиметься в серверних процесорах EPYC сімейств Bergamo та Siena.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 126)

Відеокарта Radeon RX 7900 XTX розігнана до 3390 МГц «під водою»

Відеокарта PowerColor Radeon RX 7900 XTX Liquid Devil потрапила до рук відомого ентузіаста Романа «der8auer» Хартунгу. Ця модель примітна не лише посиленою підсистемою живлення, але й водоблоком від EK Water Blocks. За словами виробника, така комбінація має забезпечити їй «неперевершену продуктивність при розгоні». Експерименти Романа у цілому підтверджують цю заяву.

Radeon RX 7900 XTX

Відеокарта PowerColor Radeon RX 7900 XTX Liquid Devil вже з коробки демонструє непогану продуктивність та частотний потенціал. GPU Navi 31 можна без особливих зусиль розігнати майже до 3,0 ГГц. Однак Роману цього здалося мало, і він вирішив скористатися інструментом EVC2SE від ElmorLabs, який дозволяє напряму керувати живленням відеокарти.

Radeon RX 7900 XTX

В ході експериментів der8auer зміг «розкочегарити» графічний процесор Navi 31 до 3390 МГц та успішно завершити бенчмарк 3DMark Time Spy Extreme на частоті 3244 МГц. Результат Graphics Score становив 17 700 балів. Це на 28% більше, ніж набирає еталонна модифікація Radeon RX 7900 XTX, але все ж таки трохи поступається показниками GeForce RTX 4090 Founders Edition. Енергоспоживання відеокарти в такому розгоні сягало 650 Вт.

Radeon RX 7900 XTX

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Гордон Мур, співзасновник Intel, помер у віці 94 років

Стало відомо про смерть одного зі співзасновників корпорації Intel Гордона Мура (Gordon Moore). Він пішов із життя минулої п'ятниці, 24 березня, у віці 94 років в оточенні сім'ї у своєму будинку на Гаваях. Гордон Мур зробив величезний внесок у розвиток галузі виробництва напівпровідникових мікросхем, але пересічним любителям «заліза» він, ймовірно, насамперед відомий як автор так званого «закону Мура».

Гордон Мур

Ще у 1965 році пан Мур зауважив, що кількість транзисторів в інтегральних мікросхемах подвоюється кожні 12 місяців. Пізніше 1975 року цей термін було збільшено до 24 місяців. Ця тенденція зберігалася протягом багатьох десятків років та, попри технологічні складності й численні дебати, значною мірою зберігається і донині.

«Гордон Мур визначив технологічну індустрію завдяки своїй проникливості та баченню. Він відіграв важливу роль у розкритті можливостей транзисторів й протягом десятиліть надихав технологів та підприємців, — розповідає генеральний директор Intel Пет Гелсінджер (Pat Gelsinger). — Ми в Intel, як і раніше, натхненні законом Мура та маємо намір дотримуватися його доти, доки періодичну таблицю не буде вичерпано».

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 3)