Valve представила Counter-Strike 2. Тестування вже розпочалося

Сьогодні компанія Valve офіційно анонсувала Counter-Strike 2 — безкоштовне оновлення Counter-Strike Global Offensive, яке виходить цього літа. Більш того, вибрані гравці можуть оцінити всі нововведення вже зараз у рамках обмеженого тесту. Щасливчикам було надіслано запрошення через головне меню CS:GO.

Counter-Strike 2

«Counter-Strike 2 — це найбільший технічний стрибок в історії Counter-Strike, що забезпечить нові особливості та оновлення на прийдешні роки», — розповідає Valve.

Якщо говорити про нововведення Counter-Strike 2, то їхній перелік справді великий. В оновленій грі було покращено якість графіки, а мапи перероблені за допомогою інструментів Source 2. До речі, їх Valve зробить доступними для створення власних мап. Оновлено серверну архітектуру, щоб миттєво відображати будь-які зміни, а звукова підсистема точніше передає оточення. Детальніша інформація доступна на сайті гри.

Обговорити в форумі (коментарів: 83)

Palit анонсувала GeForce RTX 4080 та RTX 4070 Ti у модифікації JetStream

Модельний ряд відеокарт від компанії Palit поповнився GeForce RTX 4080 та RTX 4070 Ti у виконанні JetStream. Це перші пристрої лінійки JetStream з часів GeForce RTX 3070, яка вийшла понад два роки тому. Характерною рисою новинок стала відсутність RGB-підсвічування.

Palit GeForce RTX 4080/4070 Ti JetStream

Відеокарти Palit GeForce RTX 4080/RTX 4070 Ti JetStream оснащені системою охолодження з трьома вентиляторами та займуть у комп'ютері понад три слоти розширення. Довжина графічних прискорювачів складає 329 мм. Обидві карти використовують порівняно коротку друковану плату з роз'ємом 12VHPWR на торці, а зворотня сторона прикрита підсилювальною пластиною з вентиляційними отворами.

Palit GeForce RTX 4080/4070 Ti JetStream

Palit GeForce RTX 4080/4070 Ti JetStream

Заводського розгону не передбачено, проте у майбутньому виробник може випустити OC-версії відеокарт. Для моделі GeForce RTX 4080 JetStream заявлені частоти GPU від 2205 до 2505 МГц, а для GeForce RTX 4070 Ti JetStream — від 2310 до 2610 МГц. Відеопам'ять GDDR6X функціонує на 22,4 та 21 ГГц (ефективних) відповідно. Для виведення картинки можна скористатися трьома DisplayPort 1.4a та одним HDMI 2.1.

Palit GeForce RTX 4080/4070 Ti JetStream

Щодо вартості Palit GeForce RTX 4080/RTX 4070 Ti JetStream на цю мить інформації не надходило. На думку закордонних колег, вони стануть одними з найдоступніших варіантів на ринку.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Halo Infinite більше не запускається на 3-гігабайтних відеокартах

Офіційно для запуску шутера Halo Infinite потрібен 3D-прискорювач як мінімум із 4-гігабайтним відеобуфером. У мінімальних системних вимогах проєкту вказані відеоадаптери GeForce GTX 1050 Ti та Radeon RX 570 4GB. Втім, донедавна ніщо не заважало грати на пристроях, таких як GeForce GTX 1060 3GB.

Halo Infinite

В останньому патчі, який серед іншого приніс підтримку трасування променів, розробники прибрали можливість запуску Halo Infinite на 3-гігабайтних відеокартах. У документації до оновлення це «нововведення» не згадується, через що воно стало неприємним сюрпризом для власників таких пристроїв. Варто додати, що на GeForce GTX 1050 Ti, яка поступається за продуктивністю GeForce GTX 1060 3GB, гра запускається.

Останніми ігровими відеокартами з 3-гігабайтним буфером є GeForce GTX 1060 3GB та GTX 1050 3GB, випущені відповідно близько семи та п'яти років тому. Їх швидкодії ще вистачає для гри в популярні кіберспортивні проєкти та MMO, але, як бачимо, невеликий обсяг відеобуфера дається взнаки.

Джерело:
DSOGaming

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Nvidia постачатиме до Китаю прискорювач H800, який не порушує експортні обмеження США

Наприкінці літа американська влада ввела нові експортні обмеження, які перешкоджають постачанню передових прискорювачів обчислень до Китаю. Зокрема, Nvidia не може відвантажувати китайським замовникам моделі A100 та H100. Обидва прискорювачі сьогодні мають величезний попит через зростання популярності генеративних нейромереж та чат-ботів, на кшталт відомого ChatGPT.

H100

Лазівку для обходу експортних обмежень «зелені» знайшли досить швидко. Вже у листопаді стало відомо про випуск окремої лінійки прискорювачів A800, які можуть безперешкодно постачатися до Китаю. Вони поступаються швидкодією пристроям A100, зате повністю відповідають експортним вимогам Сполучених Штатів.

Окремо для китайського ринку Nvidia також випустить прискорювач обчислень H800 — урізану версію флагманського H100. Щодо того, що саме буде відправлено «під ніж» у новій моделі, офіційної інформації не надходило. Однак у випадку A800 вистачило зменшити швидкість інтерфейсу NVLink з 600 до 400 Гбайт/с. Якщо вірити джерелам Reuters, у прискорювачі H800 пропускна здатність буде урізана удвічі щодо H100.

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

MSI випускає серію ноутбуків CreatorPro із професійними відеоадаптерами Ada Lovelace

Micro-Star International анонсувала вихід лінійки мобільних робочих станцій CreatorPro на базі процесорів Intel Core 13-го покоління та дискретної графіки Nvidia RTX покоління Ada Lovelace. Усього компанія підготувала чотири ноутбуки, які мають зацікавити професіоналів у галузі 3D-анімації, архітектури, проєктування чи аналізу даних.

MSI CreatorPro

Найпродуктивнішою моделлю стала MSI CreatorPro X17 HX. У ній компанія об'єднала 17,3-дюймовий 4K-дисплей з підсвічуванням MiniLED, процесор Core i9-13980HX (24 ядра/32 потоки) й відеоадаптер RTX 3500 Laptop. Також варто виділити наявність чотирьох роз'ємів під модулі оперативної пам'яті SO-DIMM DDR5 (максимальний обсяг 128 Гбайт) та три слоти M.2 для твердотілих накопичувачів.

MSI CreatorPro

У серію CreatorPro Z увійшли 16- та 17-дюймові ноутбуки з процесором Core i9-13950HX (24 ядра/32 потоки) та дискретною графікою рівня до RTX 3000 Laptop. Цим же 3D-прискорювачем може похвалитися модель CreatorPro M16, проте асортимент процесорів у її випадку обмежений Core i7-13700H (14 ядер/20 потоків). До переваг новинок можна віднести дисплеї зі співвідношенням сторін 16:10. Специфікації всіх CreatorPro наведено нижче.

MSI CreatorProMSI CreatorPro

MSI CreatorProMSI CreatorPro

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Nvidia H100 NVL — прискорювач з двома процесорами GH100 для ChatGPT та інших нейромереж

Ажіотаж навколо чат-бота ChatGPT та інших генеративних нейромереж не залишився поза увагою Nvidia. Спеціально для запуску великих мовних моделей, на кшталт сімейства GPT від компанії OpenAI, «зелений» чипмйкер підготував прискорювач H100 NVL. Це здвоєна модифікація H100 зі збільшеним об'ємом та пропускною здатністю пам'яті.

Nvidia H100 NVL

Прискорювач Nvidia H100 NVL фактично є двома картами розширення PCI Express 5.0 x16, об'єднаними за допомогою інтерфейсу NVLink (600 Гбайт/с). У сервері такий пристрій займе чотири слоти. Кожна половинка виконана на 4-нм процесорі GH100, характеризується максимальним TDP 350-400 Вт та забезпечує обчислювальну потужність рівня SXM-версії H100.

Nvidia H100 NVL
Процесор Nvidia GH100

Втім, головна «фішка» прискорювача у підсистемі пам'яті. У новому варіанті процесора GH100 активно шість стеків багатошарової пам'яті HBM3, тоді як випущені раніше версії були обмежені п'ятьма. Це не лише збільшило обсяг буфера, але й підвищило його пропускну здатність. Специфікації прискорювача Nvidia H100 NVL, а також модифікацій SXM та PCIe, зібрані у таблиці.

Nvidia H100 NVL

Реліз Nvidia H100 NVL заплановано на другу половину цього року. Щодо ціни пристрою інформації не надходило.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Раджа Кодурі залишає Intel заради власного стартапу

Раджа Кодурі (Raja Koduri), напевно, відомий більшості наших читачів. Він багато років працював у компанії AMD на посаді голови підрозділу Radeon Technologies Group та брав участь, серед іншого, в розробці графічних архітектур Polaris та Vega. У 2017 році Раджа пішов з AMD та приєднався до Intel, яка в той час почала активно займатися розробкою дискретних графічних процесорів.

Раджа Кодури

Напередодні стало відомо, що до кінця місяця Раджа Кодурі залишить ряди процесорного гіганта. Про це повідомив генеральний директор Intel Пет Гелсінджер (Pat Gelsinger) у своєму Twitter : «Дякую @RajaXg за ваш великий внесок у технології та архітектуру Intel, особливо у високопродуктивну графіку, які допомогли вивести на ринок три нові лінійки продуктів у 22-му році. Бажаємо вам успіхів у створенні нової компанії з розробки програмного забезпечення навколо генеративного ШІ для ігор, медіа та розваг».

На цей момент не оголошено, хто замінить пана Кодурі на посаді виконавчого віце-президента та головного архітектора графіки Intel. Щодо нового місця роботи, то Раджа обіцяє поділитися інформацією про свій стартап у найближчі тижні.

Обговорити в форумі (коментарів: 57)