Інтегрована графіка Radeon 780M швидша за GeForce GTX 1650 Max-Q

У базі даних бенчмарку Geekbench з'явилися перші результати тесту вбудованої графіки Radeon 780M у новому гібридному процесорі Ryzen 7 7840HS, який належить до майбутньої серії під кодовою назвою Phoenix. Це мобільний APU із 8 ядрами (16 потоків) на архітектурі Zen 4. Максимальна частота Boost у такого процесора сягає 5,1 ГГц. Графіка використовує 12 виконавчих CU блоків на архітектурі RDNA 3.

Раніше були дані, що графіка Radeon 780M можна порівняти з мобільною відеокартою GeForce GTX 1650 Ti. Результат OpenCL тесту в Geekbench показує, що iGPU AMD знаходиться між GeForce GTX 1650 та GeForce GTX 1650 Max-Q, показуючи результат у 36757 балів.

Варто відзначити, що в даному тесті графіка AMD суттєво обходить десктопну GeForce GTX 1060, але поступається Radeon RX 480. У цілому це хороші показники, оскільки згадані GeForce GTX 1060 та Radeon RX 480 все ще справляються із сучасними іграми за низької та середньої якості.

Також у випадку APU велике значення мають налаштування пам'яті, обмеження потужності та охолодження конкретного екземпляра. Не можна виключати, що в якісних ноутбуках з ефективним охолодженням Radeon 780M зможе продемонструвати вищий результат і повноцінно конкуруватиме з десктопною GeForce GTX 1650.

У лінійку APU Phoenix увійдуть чотири процесори. Найпотужнішу графіку з 12 CU отримають старші Ryzen 7 7940HS та Ryzen 7 7840HS. Молодші Ryzen 5 7640HS та Ryzen 5 7640U отримають урізане графічне ядро з 8 CU.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

Відеокарти Nvidia GeForce RTX 40-ї серії почали дешевшати в Європі

На офіційному сайті Nvidia відбулося зниження цін на відеокарти GeForce RTX 40-ї серії в європейському регіоні. Якщо говорити про флагманську відеокарту GeForce RTX 4090 Founders Edition, то тривалий час вона продавалася за ціною 1859 євро, а тепер доступна для замовлення за 1819 євро. Зміна невелика, але тенденція позитивна. При цьому слід зазначити, що початкова ціна цієї відеокарти в ЄС становила 1949 євро. Тобто з моменту запуску відеокарта втратила 140 євро. Зазначимо, що рекомендована ціна для американського ринку 1599 доларів США без урахування податків.

GeForce RTX 4080 Founders Edition зараз доступна для замовлення за ціною у 1399 євро, що на 7% нижче за стартову ціну. Середня вартість партнерських відеокарт нестандартного дизайну знизилася сильніше, відносно початкових цін фіксується зниження приблизно на 16%. А ось у GeForce RTX 4070 Ti Founders Edition зміна мінімальна — зараз їх можна замовити за 875 євро замість стартової ціни 899 євро.

Джерело:
Cowcotland

Обговорити в форумі (коментарів: 65)

OpenAI представила нову модель GPT-4 для ChatGPT

Компанія OpenAI офіційно презентувала нову модель штучного інтелекту GPT-4 для чат-боту ChatGPT. Раніше у ChatGPT використовувалася версія GPT-3.5. Різниця з GPT-4 тонка і не завжди явна, оскільки ШІ все ще має певні обмеження, але можливості нової моделі безумовно ширші. Оновлена версія ШІ точніше у відповідях та більш «творча». Вона дійсно мультимодальна, як згадувалося раніше, але меншою мірою. Нейромережа може сприймати текст і зображення, але видає відповіді лише у текстовій формі. GPT-4 вміє аналізувати зображення для складних інтерпретацій та опису зображеного. Система пройшла шестимісячний курс навчання для підвищення безпеки, і тепер ймовірність відповідей про заборонений контент нижче на 82%. Також згадується, що точність надання фактичних даних вища на 40%.

Оновлена модель GPT-4 поки що доступна для передплатників ChatGPT Plus і в чаті пошуковика Microsoft Bing. OpenAI співпрацює з низкою компаній для інтеграції GPT-4 до інших програмних продуктів, включаючи Duolingo, Stripe та Khan Academy.

Шлях до появи GPT-4 був складним, мовні моделі ШІ повільно набирали обертів. Перша дослідницька робота, яка описує GPT, була опублікована у 2018 році. Через рік було запущено модель GPT-2, а 2020 анонсовано модель GPT-3. Ці моделі навчалися на великих масивах текстових даних з Інтернету. Спочатку компанія OpenAI боялася зловмисного використання ШІ для дезінформації та спаму, тому не поспішала із запуском публічної версії. Відомий чат-бот ChatGPT на базі GPT-3.5 був запущений лише наприкінці 2022 року. Він швидко набрав популярності та викликав ажіотаж по всьому світу. Зараз OpenAI тісно співпрацює з Microsoft, яка інвестувала мільярди у розвиток цього напряму. Для навчання нової моделі використовувалася хмарна інфраструктура Microsoft Azure, і софтверний гігант планує активно впровадити ШІ у свої програмні продукти.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Ремейк System Shock затримається до 30 травня

Розробники з NightDive Studios оголосили про чергову затримку ремейку System Shock. Процес розробки триває близько 7 років. У 2016 році було випущено першу безплатну демоверсію для кампанії на Kickstarter. Після цього процес розробки кілька разів заморожувався і перезапускався, а гра перейшла з рушія Unity на Unreal Engine 4. У 2021 році NightDive Studios випустили нове демо, а процес розробки явно прискорився. Гра мала надійти в продаж цього місяця, але тепер озвучено нову дату — 30 травня.

Ремейк є переосмисленням оригінальної гри 1994 року з сучасною графікою та доопрацьованим геймплеєм, включаючи нових ворогів, нову систему злому та багато іншого. Події гри відбуваються на космічній станції, захопленій штучним інтелектом SHODAN, і ми протистоїмо різноманітним модифікованим істотам за допомогою зброї та особливих здібностей.

Гра доступна для попереднього замовлення у сервісах Steam, GOG та Epic Games Store. Перші покупці отримають безплатно копію перевидання System Shock 2: Enhanced Edition. В українському сегменті Steam гра коштує 999 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 11)