Презентація відеокарти GeForce RTX 4070 відбудеться 12 квітня

Nvidia надала своїм партнерам додаткову інформацію щодо термінів релізу відеокарти GeForce RTX 4070. Готуватися до цієї події вендори почнуть вже цього тижня, приступивши до нарощування запасів на своїх регіональних складах. Надалі відеокарти будуть доставлені дистриб'юторам, а потім роздрібним продавцям.

GeForce RTX 4070

Прес-семпли GeForce RTX 4070 почнуть надходити до редакцій великих «залізних» видань на початку квітня, тобто на підготовку оглядів у них буде щонайменше тиждень. Нагадуємо, що офіційний продаж новинки стартує 13 квітня.

Анонс відеокарти заплановано на 12 квітня. Цього ж дня будуть опубліковані перші огляди GeForce RTX 4070. Що цікаво, Nvidia вирішила розділити публікацію матеріалів на два етапи: 12 квітня стануть доступні огляди моделей за рекомендованою ціною (MSRP), а 13 квітня — «просунутіших» та більш дорогих варіантів.

GeForce RTX 4070

На жаль, щодо рекомендованої ціни GeForce RTX 4070 на цей момент інформації не надходило. З попередніми характеристиками відеокарти можна ознайомитись у таблиці.

GeForce RTX 4070

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 59)

MSI працює над платою B650 DIY-APE з роз'ємами на тильній стороні

Micro-Star International готує до релізу системну плату B650 DIY-APE, відмінною рисою якої стануть роз'єми на звороті. Про підготовку новинки стало відомо завдяки користувачам китайського ресурсу Bilibili, які опублікували перші фото материнської плати.

MSI B650 DIY-APE

Модель MSI B650 DIY-APE належить до рішень формату microATX та готова прийняти на борт процесори AMD Ryzen 7000-ї серії. В цей час новинка знаходиться на стадії кваліфікаційного зразка, тому складно сказати, коли саме вона надійде у продаж (і чи надійде зовсім). До речі, минулого тижня ми розповідали про плату ASUS TUF Gaming B760M-BTF WIFI D4 з аналогічними особливостями.

MSI B650 DIY-APE

MSI B650 DIY-APE

Згідно з задумом, подібна конструкція материнської плати дозволяє грамотніше організувати прокладку кабелів усередині системного блоку, заодно приховавши їх більшу частину. Головним недоліком такого рішення стане обмежений перелік сумісних корпусів. Вендори вже деякий час експериментують з таким компонуванням та, судячи з усього, представлять фінальний продукт вже найближчим часом.

MSI B650 DIY-APE

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

Microsoft запускає віртуальні машини на платформі Azure на базі прискорювачів Nvidia H100

Microsoft оголосила про запуск нових віртуальних машин у рамках хмарної платформи Azure, орієнтованих на прискорення генеративних нейромереж з використанням Nvidia H100. Компанія реалізує свій десятирічний досвід у галузі суперкомп'ютерів для створення потужної інфраструктури ШІ, здатної забезпечити високу продуктивність та масштабованість.

Нові машини дають змогу прискорити моделі генеративного штучного інтелекту від Microsoft та інші клієнтські рішення. Вони у тому числі забезпечать функціонування відомого чат-бота ChatGPT від OpenAI. Нагадаємо, що результатом співпраці Microsoft і OpenAI вже стала інтеграція чат-бота до пошукової системи Bing. Також на підході нова версія бота на базі покращеної та мультимодальної нейромережі GPT-4.

Microsoft представляє віртуальну машину ND H100 v5, що дозволяє використовувати від восьми до кількох тисяч графічних процесорів Nvidia H100, пов'язаних між собою мережею Nvidia Quantum-2 InfiniBand. Обіцяно суттєве зростання продуктивності для ШІ порівняно з віртуальними машинами ND A100 v4. Основні особливості нових віртуальних машин ND H100 v5 такі:

  • від 8 графічних процесорів Nvidia H100 із тензорними ядрами, об'єднані через NVSwitch та NVLink 4.0;
  • 400 Гбіт/с Nvidia Quantum-2 CX7 InfiniBand на GPU і 3,2 Тбіт/с на віртуальну машину в неблокованій мережі fat-tree;
  • NVSwitch and NVLink 4.0 з пропускною можливістю 3,6 ТБ/с між 8 локальними GPU в рамках однієї віртуальної машини;
  • процесори Intel Xeon Scalable 4-го покоління;
  • з'єднання між хостом та GPU за інтерфейсом PCIE Gen5 з пропускною здатністю 64 ГБ/с на GPU;
  • 16 каналів пам'яті DDR5 DIMM 4800 МГц.

Microsoft бачить великий потенціал у розвитку технологій ШІ та продовжує співпрацювати з OpenAI, Inflection та Nvidia для масштабного впровадження нових можливостей. Платформа Microsoft Azure передбачає різні служби для роботи з ШІ, включаючи Azure Machine Learning, Azure OpenAI Service та інші. Доступність хмарної платформи Microsoft Azure з продуктивними віртуальними машинами відкриє нові можливості для реалізації великомасштабних моделей ШІ.

Джерела:
Microsoft
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Разом дешевше: AMD пропонує знижки до 6000 грн при апгрейді до платформи AM5

Компанія AMD повідомила про запуск нової акції, в рамках якої можна буде заощадити при переході на платформу AM5. До першого квітня покупці процесорів Ryzen 7000 (Raphael) отримають знижку на материнську плату та комплект оперативної пам'яті DDR5. Загалом це дає можливість зекономити до 6000 грн.

AMD AM5

Як завжди, купівлю необхідно здійснити в одного з офіційних партнерів компанії AMD. В Україні про участь у новій акції вже оголосив магазин Telemart. Більше інформації про правила, а також точні розміри знижок наведено на сайті ритейлера.

Варто додати, що покупці процесорів Ryzen 7000 серії також можуть безплатно отримати копію пригодницького екшену Star Wars Jedi: Survivor. Ця пропозиція теж актуальна до першого квітня.

Обговорити в форумі (коментарів: 52)

Чутки: можливий порт Ratchet & Clank: Rift Apart для PC

Останні роки компанія Sony дотримується курсу з поступовим портуванням своїх колишніх ігрових ексклюзивів на персональні комп'ютери. Цього року ми вже побачили реліз гри Returnal, незабаром вийде ремейк The Last of Us Part I. Можливо, у майбутньому до них приєднається відомий хіт Ratchet & Clank: Rift Apart, раніше доступний лише на PlayStation 5.

Натяк на це виявив один із користувачів Reddit. Він звернув увагу на вакансію компанії Nixxes Software, яка шукає інженера UI/UX з досвідом роботи в програмному забезпеченні Coherent Labs. Це ПЗ використовується для реалізації ігрових інтерфейсів. Воно використовувалося у Ratchet & Clank: Rift Apart. А компанія Nixxes займається портуванням ігор і раніше працювала з Insomniac Games над комп'ютерними версіями Marvel's Spider-Man Remastered та Marvel's Spider-Man: Miles Morales. Єдиним проєктом Insomniac Games, який зберігає статус ексклюзиву, лишається Ratchet & Clank: Rift Apart. Можна сказати, що все це звучить сумнівно, але на тлі безлічі релізів Sony вихід цієї гри на PC здається цілком можливим. Тож чекаємо офіційних анонсів.

Обговорити в форумі (коментарів: 43)

Мобільний процесор AMD Ryzen 5 7640U протестований у Geekbench

Найближчими місяцями модельний ряд процесорів AMD Zen 4 для ноутбуків поповниться лінійкою Ryzen 7040U. Ці чипи належать до 4-нм сімейства Phoenix та виділяються на тлі нещодавно випущених Ryzen 7040HS меншими «апетитами». Одна з новинок напередодні прописалася в онлайн-базі тестового пакета Geekbench.

AMD Ryzen 5 7640U

AMD Ryzen 5 7640U, згідно зі свідченнями бенчмарку, отримав шість ядер Zen 4 з підтримкою технології SMT та частотою від 3,5 до 4,9 ГГц у динамічному розгоні. Процесор оснащений 16 МБ кеш-пам'яті третього рівня та вбудованою графікою Radeon RX 760M на 8 Compute Units (512 потокових процесорів) з архітектурою RDNA 3-го покоління. Рівень TDP може бути налаштований у діапазоні від 15 до 28 Вт.

AMD Ryzen 5 7640U

Щодо результатів Geekbench, то процесор Ryzen 5 7640U виступив дуже непогано. Наприклад, у порівнянні з Ryzen 5 6600U (6 ядер/12 потоків, 2,9/4,5 ГГц) новинка показала на 27% кращі результати в однопотоковому тесті та на 22% швидше при використанні всіх ядер.

AMD Ryzen 5 7640U

Джерело:
VideoCardz

Оновлено системні вимоги The Last of Us Part I

Днями компанія Sony опублікувала рекомендації щодо системних вимог для PC-версії The Last of Us Part I. Тепер вони зазнали невеликої корекції. Виправлено список відеокарт. Замість Radeon RX 5800 XT (якої у природі не існує) вказана Radeon RX 5700 XT. Також до мінімальної конфігурації додали відеокарту Radeon RX 6500 XT.

Якщо ви хочете грати у Full HD з максимальною графікою, то вам знадобиться ПК на базі процесора Ryzen 5 3600X з 16 ГБ пам'яті та відеокартою рівня Radeon RX 5600 XT або GeForce RTX 3060. Для 4K розробники рекомендують систему на базі Ryzen 9 5900X p 32 ГБ пам'яті та відеокартою рівня GeForce RTX 4080. При активному масштабуванні AMD FSR з 4K повинна впоратися відеокарта Radeon RX 7900 XT. Також гра підтримуватиме технологію Nvidia DLSS. Повний опис системних вимог наведено на слайді.

Уважні користувачі помітили на новій ілюстрації логотип студії Iron Galaxy Studios. Ця команда займається портуванням консольних ігор, серед їхніх також торішній Uncharted: Legacy of Thieves Collection для PC.

Колишній ексклюзив PlayStation виходить на ПК вже 28 березня. Гру можна купити у Steam за ціною 1699 грн за просте видання та 1999 грн за Deluxe-версію.

Обговорити в форумі (коментарів: 45)