CD Projekt RED оновила The Witcher 3: Wild Hunt до версії 4.02

Студія CD Projekt RED підготувала чергове оновлення для nextgen-версії рольового бойовика The Witcher 3: Wild Hunt. Воно виходить на ігрових консолях PlayStation й Xbox, а також персональних комп'ютерах. Патч 4.02 не тільки містить виправлення помилок, але й підвищує загальну стабільність та продуктивність гри.

The Witcher 3: Wild Hunt

У разі ПК-версії «Відьмака» патч відновлює розсіяне затінення HBAO, а також покращує використання ядер процесора в режимі DirectX 12. Крім того, на ПК та консолях нового покоління були додані віддзеркалення з трасуванням променів та рефракція для віддзеркалень в екранному просторі, завдяки чому вода виглядає більш природно, виправлена помилка з текстурами цегли, яка викликала чорні артефакти на кам'яних склепіннях, і додано повзунок розмиття під час руху.

Оновлення 4.02 для nextgen-версії The Witcher 3: Wild Hunt вже доступне для завантаження. Більш детальну інформацію про нововведення патча наведено на сайті гри.

Обговорити в форумі (коментарів: 59)

У Китаї помічено відеокарту AMD Radeon RX 6300 з 32-бітною шиною пам'яті

Вперше про підготовку відеокарти Radeon RX 6300 ми почули майже рік тому. Це модель початкового рівня на основі 6-нм графічного процесора Navi 24, який також можна зустріти у Radeon RX 6400 та RX 6500 XT. Компанія AMD досі не представила її офіційно, що, проте, не завадило новинці з'явитися на китайському торговому майданчику Goofish.

AMD Radeon RX 6300

Детальні характеристики AMD Radeon RX 6300 будуть оприлюднені пізніше. Наразі відомо, що вона отримала 2-гігабайтний відеобуфер GDDR6 з 32-бітною шиною та пропускною здатністю 64 Гбайт/с, графічний процесор функціонує на частоті 1512 МГц, а паспортне енергоспоживання становить лише 32 Вт. На задній панелі доступні виходи HDMI та DisplayPort. Інтерфейс підключення обмежений чотирма лініями PCI Express (ймовірно, версії 4.0).

AMD Radeon RX 6300

Що стосується ціни Radeon RX 6300, то зображений на фото екземпляр пропонується приблизно за 60 доларів США.

AMD Radeon RX 6300

Джерела:
WCCFTech
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 63)

Росіяни викрали дані гри S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl та почали шантажувати розробника

Як відомо, компанія GSC Game World торік після вторгнення росії у нашу країну вирішила відмовитись від повної локалізації російською в S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, залишивши лише субтитри, та припинити розповсюдження своєї гри у рф. Звісно, нашим північним сусідам це не сподобалося, а дехто з них навіть знайшов привід для шантажу розробника задля зміни цього рішення.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Нещодавно з’ясувалося, що російські пройдисвіти якимсь чином отримали декілька гігабайтів даних гри, яка ще не вийшла, та вимагають від розробника переглянути своє рішення стосовно локалізації, а також просити вибачення за негідне ставлення до гравців з недоімперії та її сусіда-сателита. У GSC Game World залишилося декілька днів для розв'язання цього питання, інакше зловмисники зіллють все у Мережу. Але компанія відкинула всі вимоги та відповіла, що й надалі буде підтримувати Україну.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Також команда GSC Game World у випадку зливу просить не дивитися та не розповсюджувати інформацію стосовно S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl.

Обговорити в форумі (коментарів: 120)

Intel оновила рекомендації до роз'єму додаткового живлення 12VHPWR

Роз'єм живлення 12VHPWR, яким оснащуються відеокарти GeForce RT 40-ї серії, зустріли, м'яко кажучи, неоднозначно. Через два тижні після виходу флагманської GeForce RTX 4090 було зафіксовано перший випадок вигоряння нового конектора, а у наступні місяці кількість скарг лише зросла. Сама Nvidia списує проблеми на помилку користувачів, які не до кінця вставили роз'єм у відеокарту.

12VHPWR

Ми вже знаємо, що роз'єми та перехідники 12VHPWR випускаються двома компаніями, а контакти в них трохи відрізняються за конструкцією. На думку закордонних колег, вищеописана проблема сильніше виявляється на одному із двох варіантів. Аналогічної думки, судячи з усього, дотримується корпорація Intel.

У оновлених рекомендаціях для роз'єму 12VHPWR процесорний гігант рекомендує використовувати варіант із чотирма пружинами. Він забезпечує більшу площу контакту, ніж конструкція з трьома заглибленнями з боків, що своєю чергою робить роз'єм більш стійким до ослаблення контакту при згинанні кабелю та зменшує його нагрівання.

12VHPWR

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 76)

Gigabyte запропонує Radeon RX 6800 XT у модифікації Gaming OC Pro

Gigabyte Technology вирішила поповнити асортименти відеокарт на базі графічних процесорів AMD RDNA 2-го покоління. Найближчим часом на ринок надійде модель Radeon RX 6800 XT Gaming OC Pro, зображеннями якої поділився веб-ресурс VideoCardz.

Gigabyte Radeon RX 6800 XT Gaming OC Pro

Особливістю відеокарти Gigabyte Radeon RX 6800 XT Gaming OC Pro стане система охолодження від флагманської Radeon RX 6950 XT Gaming. Модель з позначкою «Pro» помітно довша за випущену раніше версію (33 см проти 28,6 см) та приблизно на 1,5 сантиметра товща. Все це має покращити температурний режим відеокарти.

Gigabyte Radeon RX 6800 XT Gaming OC Pro
Gigabyte Radeon RX 6800 XT Gaming OC та Gaming OC Pro

Більш того, Radeon RX 6800 XT Gaming OC Pro успадкувала від флагмана друковану плату. В результаті на торці знаходяться три 8-контактні роз'єми живлення замість двох. Для виведення зображення можна скористатися двома HDMI 2.1 та парою DisplayPort 1.4a. Частотні характеристики GPU не розкриваються, але відеокарта, напевно, отримає заводський розгін.

Gigabyte Radeon RX 6800 XT Gaming OC Pro

Офіційний анонс Gigabyte Radeon RX 6800 XT Gaming OC Pro відбудеться найближчим часом.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Samsung розпочне масове виробництво на базі покращеного 4-нм техпроцесу в першій половині 2023 року

Компанія Samsung Electronics опублікувала бізнес-звіт, в якому озвучено плани з розвитку виробництва на базі технології 4 нм. У планах запуск масового виробництва чипів на базі покращеного техпроцесу у першій половині цього року. Це станеться з переходом на друге та третє покоління технології.

Компанія вже виробляє комерційні чипи на основі раннього техпроцесу SF4E, але зазнає певних труднощів з ефективністю конвеєра. Поліпшений техпроцес дозволить трохи зменшити площу кристалів і підняти відсоток виходу працездатних чипів. Інсайдери галузі оцінюють вихід придатних чипів на 4-нм конвеєрі Samsung Electronics у 60%. Це далеко від лідера індустрії TSMC з 70-80%, але ефективність виробництва корейського гіганта невпинно зростає.

Хоча вже стартувало виробництво чипів на 3-нм техпроцесі, переважна більшість напівпровідникових чипів все ще виробляється на базі 4  і 5 нм. За даними дослідницької фірми Counterpoint Research на третій квартал минулого року на ці чипи припало 22% продажів від усієї напівпровідникової продукції. Мікросхеми на базі техпроцесів 6 нм та 7 нм займають 16% ринку, чипи на техпроцесах 16/14/12 нм займають 11% ринку.

З покращенням свого 4-нм техпроцесу Samsung Electronics має серйозні шанси зміцнити позиції на ринку. Також у найближчих планах корейського гіганта запуск виробничої лінії на 4 нм в американському штаті Техас у 2024 році. Конкурент TSMC планує того ж року запустити своє виробництво на базі 4 нм на новому заводі в штаті Аризона. Так що цей техпроцес ще довго зберігатиме актуальність, а конкуренція в цьому сегменті ринку зростає.

Джерело:
BusinessKorea

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Мод Cyberpunk 2077 HD Reworked Project з покращеними текстурами вже доступний для завантаження

Відомий моддер під псевдонімом Halk Hogan випустив першу версію Cyberpunk 2077 HD Reworked Project. Це набір покращених текстур для гри Cyberpunk 2077. Мод замінює текстури оточення, ландшафту та різних об'єктів на якісніші.

Це поліпшення буде вкрай корисним для тих, хто грає у високій роздільній здатності. З оновленими текстурами використання відеопам'яті зросте у середньому на 800 МБ. Але є полегшена версія Cyberpunk 2077 HD Reworked Project Balanced, з якою завантаження текстур збільшується лише на 400 МБ.

Версія 1.0 вже доступна для завантаження на сайті Nexusmods.

Автор цього оновлення також відомий за масштабним модом The Witcher 3 HD Reworked Project з покращеними текстурами для The Witcher 3. Минулий проєкт розвивався багато років, вийшло чимало версій мода, а текстури від Halk Hogan у результаті увійшли до next-gen версії «Відьмака».

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Apex Storage X21 — карта розширення з підтримкою 21 NVMe-накопичувача M.2

Молода компанія Apex Storage анонсувала вихід карти розширення X21. Вона оснащена відразу 21 роз'ємом M.2 для твердотільних накопичувачів з інтерфейсом PCI-E 4.0 x4, що дозволяє створити масив місткістю до 168 Тбайт. У майбутньому з появою 16-терабайтних SSD цей показник можна буде збільшити до 336 Тбайт.

Apex Storage X21

Apex Storage X21 виконана у форматі двослотової карти розширення PCI Express 4.0 x16 та оснащена двома 6-контактними роз'ємами додаткового живлення. Цікавою особливістю стало використання двох друкованих плат, з'єднаних через спеціальний роз'єм. Така конструкція нагадує «двоголові» відеокарти, на кшталт GeForce 9800 GX2 та GeForce 7950 GX2.

Apex Storage X21

Щодо «начинки» Apex Storage X21 інформації не надходило. Проте виробник заявляє, що вона забезпечує швидкість послідовного читання до 30,5 Гбайт/с і запису до 26,5 Гбайт/с. Рівень швидкодії при роботі з випадковими блоками досягає 7,5 млн IOPS та 6,2 млн IOPS (читання та запис).

Apex Storage X21

Ціна та термін виходу карти розширення Apex Storage X21 будуть оголошені пізніше.

Джерело:
ApexStorage

Обговорити в форумі (коментарів: 17)