У Epic Games Store дарують Call of the Sea

Останні тижні в магазині Epic Games Store дарували маловідомі інді-ігри, але нова безплатна пропозиція дуже цікава. Сьогодні стартувала роздача гри Call of the Sea. Це проєкт студії Out of the Blue. У грі ми повинні вирішувати головоломки на тропічному острові, щоб з'ясувати причину зникнення чоловіка головної героїні. А за всім цим стоїть історія про стародавній культ та морське божество Ктулху. У гри яскрава стильна картинка та самобутня атмосфера.

Call of the Sea можна забрати на свій обліковий запис Epic Games Store до 18:00 16 березня.

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Мікрокод AGESA 1.0.0.7 забезпечить підтримку 24- та 48-гігабайтних модулів DDR5 на платах AMD AM5

У лабораторіях AMD вже вирує робота над новою версією мікрокоду AGESA, яка забезпечить CPU Ryzen 7000 (Raphael) підтримку модулів ОЗУ DDR5 об'ємом 24 та 48 Гбайт. Зараз такі планки можна використовувати лише з материнськими платами LGA1700 для чипів Intel Core 12-/13-го покоління, а перші спроби запустити з ними платформу AMD AM5 закінчувалися невдало.

AM5

Згідно з останньою інформацією, підтримка 24- та 48-гігабайтних модулів DDR5 буде реалізована в мікрокоді AGESA 1.0.0.7. Офіційних подробиць щодо термінів релізу ще не надходило. Проте закордонні колеги з'ясували через власні джерела, що прошивки UEFI на основі нового мікрокоду будуть оприлюднені протягом найближчих двох місяців.

DDR5

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Cadence розкрила технічні деталі пам'яті GDDR7

Минулого року компанія Samsung оголосила про роботу над новим поколінням графічної пам'яті GDDR7, не представивши жодних технічних подробиць. Деталі нового стандарту були розкриті компанією Cadence, яка представила рішення для перевірки пам'яті GDDR7 з урахуванням усіх особливостей та функцій, визначених стандартним JEDEC. При цьому сама організація JEDEC ще публічно не публікувала специфікації GDDR7.

Останніми стандартами графічної пам'яті є GDDR6 та GDDR6X. Рішення Nvidia використовують GDDR6X із пропускною здатністю 21-22 Гбіт/с. Пропускна здатність пам'яті GDDR7 має сягнути 36 Гбіт/с. У GDDR6X Micron та Nvidia перейшли від стандартного кодування сигналу NRZ/PAM2 до кодування за методом чотирирівневої імпульсно-амплітудної модуляції PAM4. Використовуючи чотири рівні сигналу PAM4, ефективна швидкість передачі даних досягла двох біт за такт. І навіть за однакової швидкості GDDR6 та GDDR6X нова пам'ять забезпечує більшу пропускну здатність. Однак PAM4 більш чутлива до випадкових та індукованих шумів, що вимагає певної корекції та попереджувальної корекції помилок FEC. Також пам'ять GDDR6X вимагає спеціальних контролерів пам'яті та новий фізичний інтерфейс PHY.

У GDDR7 використовується компромісний варіант. Замість PAM4 реалізовано модуляцію PAM3 з трьома рівнями сигналу (-1, 0, +1), яка дозволяє передавати 1,5 біта за цикл. PAM3 пропонує вищу швидкість передачі даних щодо NRZ/PAM2, але вимагає меншого співвідношення сигнал/шум порівняно з PAM4.

Нова пам'ять отримає низку оптимізацій для підвищення ефективності та зниження енергоспоживання. Це гнучке керування режимами читання через чотири стани сигналу читання RCK. У GDDR6 одночасно може бути запущена одна команда, а у GDDR7 команди рядків і стовпців використовують різні біти шини CA, тому підсистема пам'яті може одночасно видавати дві різні команди. Буде можливість перемикання між режимами кодування PAM3 та NRZ, залежно від потреб.

Поява перших пристроїв з пам'яттю GDDR7 очікується у 2024 році.

Джерело:
Anandtech

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Nvidia переводить GeForce RTX 4090 на нову ревізію GPU AD102

Компанія Nvidia тихо переводить топові відеокарти GeForce RTX 4090 на оновлений графічний процесор AD102-301-A1. У перших ревізіях відеокарти використовувався чип AD102-300-A1. Новий GPU AD102-301-A1 виявив один із покупців GeForce RTX 4090 Founders Edition, який нарешті отримав своє замовлення після трьох місяців очікування. На Reddit він виклав фотографії чипа та плати відеокарти.

У процесора, як і раніше, активно 16384 ядер CUDA, тому ніяких відмінностей у продуктивності немає.

Раніше були чутки, що Nvidia працює над новими ревізіями GPU Ada Lovelace для включення до схеми нових компараторів напруги та невеликого здешевлення плат. Це оновлення мало стосуватися GeForce RTX 4070 та RTX 4080, але ми його отримали й у флагманському продукті.

Нова версія GeForce RTX 4090 отримала й новий ідентифікатор, який відображається у GPU-Z. Також передбачається, що у новій ревізії трохи знижено потужність. Максимальна напруга для AD102-301-A1 становить 1,07 замість 1,1 В у AD102-300-A1.

Для кінцевого користувача це єдина помітна зміна.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Власникам платформи AMD AM5 поки що варто утриматися від купівлі модулів DDR5 об'ємом 24 та 48 ГБ

Останніми місяцями у продажу почали з'являтися модулі оперативної пам'яті DDR5 місткістю 24 та 48 Гбайт. Зокрема, компанія Corsair днями випустила 48-гігабайтний комплект DDR5-7000 та 192-гігабайтний набір DDR5-5200. Виробники материнських плат зі свого боку всіляко намагаються нагадати про підтримку нових модулів процесорами Intel LGA1700, залишивши поза увагою платформу AMD AM5.

DDR5

З'ясувалося, що процесори AMD Ryzen 7000 (Raphael) в цей час «не дружать» з модулями DDR5 великого об'єму. Про це повідомляють перші власники 24- та 48-гігабайтних планок, які вирішили випробувати їх на материнських платах AM5. Наприклад, система на базі ASUS ROG Strix B650E-E Gaming з актуальною прошивкою UEFI та процесором Ryzen 5 7600X успішно визначила пару 24-ГБ модулів Corsair DDR5-5600 і навіть пройшла POST. Але операційна система при цьому не завантажилась.

DDR5DDR5

Це пояснює, чому виробники системних плат не заявляють про підтримку 24- та 48-гігабайтних модулів DDR5 платами AMD. Вона, ймовірно, буде реалізована в одному з майбутніх оновлень мікрокоду. Ну а поки що власникам платформи AM5 слід утриматися від придбання нових модулів місткістю 24 та 48 ГБ.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 34)

Анонсовано маршрутизатор TP-Link ASIC для майнінгу криптовалют, але це не TP-Link

Якась компанія TP-Link ASIC представила унікальний бездротовий маршрутизатор NX31 з вбудованим майнером і підтримкою Wi-Fi 7. Згідно зі специфікаціями цей пристрій містить ASIC-майнер, який видобуває криптовалюту швидше за GeFoprce RTX 4090 і споживає 1200 Вт на повній потужності. Майнер NX31 розрахований на видобуток криптовалют Kadena (KDA) та повинен забезпечувати продуктивність до 31,2 TH/s.

Виробник позиціює пристрій між майнерами Canaan Avalon A9 (20 TH/s) та ASIC Intel Bonanza Mine (34,5–47,7 TH/s). Ключовою перевагою TP-Link ASIC NX31 є вбудований роутер, що полегшує бездротове підключення пристрою. Майнер виконаний у металевому корпусі та має вагу 3,9 кг. Є вбудований екран, на якому відображається швидкість хешування та температури. І таке диво техніки коштує 1440 доларів.

Фахівці сайту Tom's Hardware звернули увагу на цей продукт і одразу виявили підозрілі моменти. В описі були відсутні деякі характеристики, а єдина представлена фотографія відповідала маршрутизатору TP-Link Archer BE900 Wi-Fi 7. Журналісти звернулися за роз'ясненням до компанії TP-Link і отримали відповідь, що це не їхній продукт, а TP-Link ASIC не має жодного відношення до TP-Link.

Може здатися, що виробник намагається прикинутися відомим брендом, щоб привернути увагу до свого продукту. Але все це нагадує банальну аферу з метою отримати надлишки коштів із довірливих громадян, які мріють стати криптомагнатами. Звичайно, TP-Link ASIC трохи спізнилася з такими ініціативами, рік тому ажіотаж був би набагато вищим. Навіть якщо це реальний майнер, доцільність такої покупки здається вкрай сумнівною — криптовалюта Kadena торгується на рівні одного долара, а витрати на електрику при потужності 1200 Вт дуже суттєві.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

ASUS анонсувала плату TUF Gaming B760M-BTF WiFi D4 з роз'ємами на звороті

ASUSTeK Computer надала офіційний статус материнській платі TUF Gaming B760M-BTF WIFI D4 для процесорів Intel Core 12-/13-го покоління. Її головна особливість криється у роз'ємах на тильній стороні. Це дозволяє приховати більшість проводів та грамотніше організувати прокладання кабелів усередині системного блоку, проте обмежує список сумісних корпусів. На жаль, їхній перелік ASUS поки не наводить.

TUF Gaming B760M-BTF WiFi D4

Оснащення плати ASUS TUF Gaming B760M-BTF WIFI D4 включає (12+1)-фазну систему живлення процесорного гнізда, чотири роз'єми під модулі оперативної пам'яті DDR4, слоти розширення PCI Express 5.0 x16, PCI-E 4.0 x16@x4 та PCI-E. x1. Для підключення накопичувачів передбачено чотири порти SATA 6 Гбіт/с та три роз'єми M.2. Мережеві можливості представлені 2,5-гігабітним Ethernet на контролері Realtek та бездротовим модулем Wi-Fi 6/Bluetooth 5.2.

TUF Gaming B760M-BTF WiFi D4TUF Gaming B760M-BTF WiFi D4

Більш детальна інформація про материнську плату ASUS TUF Gaming B760M-BTF WIFI D4 доступна на сайті вендора. Щодо ціни новинки та термінів надходження у продаж інформації не надходило.

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Bethesda визначилася з датою виходу Starfield

Видавництво Bethesda Softworks оголосило точну дату релізу рольової гри Starfield. Вона вийде шостого вересня на консолях Xbox Series X/S та персональних комп'ютерах, причому відразу стане частиною підписки Xbox Game Pass. Нагадаємо, що раніше компанія планувала випустити гру протягом першої половини 2023 року, тобто до кінця червня.

Starfield

Розробкою Starfield займається Bethesda Game Studios під керівництвом Тодда Говарда (Todd Howard). Вона має стати найбільшим та амбітним проєктом студії з часів TES V: Skyrim, тому не дивно, що розробники вирішили взяти час на додаткове полірування гри. Більше подробиць про Starfield буде розкрито 11 червня під час презентації Starfield Direct.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)