Pure Storage обіцяє випустити накопичувачі NVMe місткістю 300 ТБ до 2026 року

Твердотілі накопичувачі поступово витісняють жорсткі диски. Єдиною перевагою класичних HDD є велика місткість. Завдяки цьому вони ще застосовуються в центрах обробки даних та у споживчому сегменті. Але незабаром ця перевага буде втрачена. Зокрема, компанія Pure Storage планує представити твердотілі диски NVMe обсягом 300 ТБ через три роки. Про це заявив технічний директор компанії в інтерв'ю Blocks & Files. Він представив дорожню карту компанії на три найближчі роки. Враховуючи сучасні тенденції, Pure Storage розраховує вийти на рекордні 300 ТБ вже у 2026 році.

Американський виробник Pure Storage спеціалізується на дискових масивах All-Flash Array (AFA) на базі модулів DirectFlash (DFM). Компанія виробляє серверні системи зберігання даних Pure Storage DFM на основі мікросхем NAND у поєднанні із власною операційною системою Purity. На цей час максимальна пропозиція Pure Storage — це сховище FlashBlade на 1920 ТБ. Якщо виробник перейде на SSD по 300 ТБ, він зможе представити сховище на 12 ПБ (петабайт).

Проте все це виглядає надто оптимістично. Навіть у виробників жорстких дисків скромніші прогнози на найближчі роки. Seagate до 2026 року лише планує вийти на місткість 50 ТБ у жорстких дисках на базі технології HAMR. Хоча тайванський ресурс IThome пише, що деякі виробники SSD для корпоративного сегмента вже мають плани випуску накопичувачів до 200 ТБ. А компанія Nimbus Data вже відкрила замовлення на накопичувач ExaDrive DC Series обсягом 100 ТБ за ціною близько 40 000 доларів.

Джерела:
Wccftech
IThome

Обговорити в форумі (коментарів: 90)

Останній драйвер Nvidia GeForce створює зайве навантаження на процесор (оновлено)

Оновлення. Описана нижче проблема була виправлена в hotfix-драйвері GeForce 531.26. Завантажити його можна з офіційного сайту Nvidia.

В останньому випуску набору Game Ready драйверів програмісти Nvidia припустилися помилки, через яку геймери можуть зіткнутися з підвищеним навантаженням на процесор після виходу з гри. Без будь-якої причини процес NVIDIA Container може «з'їдати» 10%, а в деяких випадках понад 15% CPU. Перші скарги з'явилися на ресурсі Reddit невдовзі після виходу драйвера GeForce 531.18 WHQL.

Nvidia

Хороша новина в тому, що «зелений» чипмейкер вже працює над виправленням вищезгаданої проблеми. Цілком ймовірно, найближчим часом Nvidia випустить відповідний hotfix-драйвер. Зараз найпростішим рішенням буде повернутися на драйвер GeForce 528.49 WHQL. У ньому відсутня підтримка технології RTX Video Super Resolution, проте немає проблеми із зайвим навантаженням на процесор.

GeForce

Джерело:
Overclock3D

Обговорити в форумі (коментарів: 91)

AMD розкрила деталі про нове покоління технології 3D V-Cache для процесорів Zen 4

Компанія AMD днями розкрила нові подробиці про технологію 3D V-Cache, яка використовується у процесорах Ryzen 7000X3D. Офіційні продажі перших «камінців» стартували минулого тижня. Наразі в магазинах, зокрема українських, доступні моделі Ryzen 9 7900X3D та Ryzen 9 7950X3D зі збільшеним до 128 Мбайт обсягом кеш-пам'яті третього рівня.

AMD 3D V-Cache

Виявилося, що мікросхема з додатковим L3-кешем, яка розпаяна поверх одного з чиплетів з ядрами Zen 4, виконана по 7-нм техпроцесу. Тобто в процесорах Ryzen 7000X3D об'єднані кристали, що виготовляються за трьома різними технологіями (5, 6 та 7 нм).

Якщо порівнювати з першим поколінням технології 3D V-Cache, то кристал з L3-кешем, як і раніше, налічує близько 4,7 млрд транзисторів, проте його площа зменшилася з 41 мм² до 36 мм². Інакше кажучи, AMD внесла зміни у внутрішню структуру мікросхеми. В новому поколінні пропускна здатність додаткового L3-кешу зросла 2 Тбайт/с до 2,5 Тбайт/с.

AMD 3D V-Cache

Крім того, AMD опублікувала детальне зображення 6-нм кристала введення-виведення IOD, який використовується в процесорах Ryzen 7000. З цікавих особливостей можна виділити велику площу GPU-блоків та наявність двох інтерфейсів GMI (Global Memory Interconnect). З їхньою допомогою мікросхема взаємодіє з чиплетами CCD, тобто підтримується максимум два кристали по 8 ядер Zen 4 у кожному.

AMD 3D V-Cache
Схема кристала IOD у складі CPU Ryzen 7000. Автор Locuza

Джерела:
TechPowerUp
VideoCardz
TechSpot

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

Партнери Nvidia знижують ціни на старі відеокарти, щоб позбутися запасів

Нещодавно ми писали про масове зниження цін на нові відеокарти AMD та Nvidia у Китаї. Тепер місцеві джерела пишуть про поступове зниження цін на старі відеокарти GeForce RTX 30 та GeForce GTX 16. Попит на такі моделі різко падає, але багато партнерів Nvidia ще мають великі запаси таких відеокарт. Тому виробники поступово знижуватимуть ціни, щоб позбутися складських запасів.

Поки що зниження буде невеликим. У бюджетному сегменті середнє зниження цінника складе близько 50 юанів (10 доларів), але це цілком відчутно для таких відеокарт, як GeForce GTX 1650 та GeForce GTX 1630. Що стосується GeForce GTX 1660, GTX 1660 Ti, GTX 1660 Super та GeForce RTX 2060, ці продукти вже значною мірою розпродані, їх складські запаси мінімальні.

Залишилися ще початкові моделі серії GeForce RTX 30. Попит тут зберігає стабільність, оскільки Nvidia не поспішає з анонсом GeForce RTX 4060 і GeForce RTX 4050. Цікаво, що деякі виробники випустили особливі версії GeForce RTX 3060 зі швидшою пам'яттю GDDR6X й на базі процесора GA104, що дозволяє швидше позбутися старших чипів за рахунок більш ходових бюджетних продуктів. Але вагомішим стимулом стане зниження цін. Очікується, що старші моделі лінійки GeForce RTX 30 подешевшають на 100-150 юанів (до 22 доларів).

Після зниження цін на азійському ринку та у постачальників очікується поступове зниження цін і в інших регіонах.

Джерела:
Wccftech
MyDrivers

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

Чутки: Valve готує Counter-Strike 2 на рушії Source 2

В останні дні ходить багато чуток про Counter-Strike 2. Тема переходу гри на новий рушій Source 2 виринала не раз, але тепер під цим є серйозні підстави. В останніх драйверах Nvidia виявлено підтримку виконуваних файлів csgos2.exe та cs2.exe. Потім дослідники виявили ігровий профіль GeForce Experience під назвою Counter-Strike 2.

Журналіст Річард Льюїс (Richard Lewis) підтверджує чутки про нову версію Counter-Strike та навіть розкриває терміни дебюту гри. Наприкінці березня Valve запустить закриту «бету», а 1 квітня розпочнеться відкрите бета-тестування. Оскільки розробники зосереджені на новій версії, вони приділяють недостатню увагу Counter-Strike: Global Offensive. Звідси нарікання на підтримку актуальної гри, які з'явилися в останні місяці.

Також джерела журналіста стверджують, що офіційні сервери нової версії мають тікрейт 128. Гра повинна отримати поліпшену систему підбору гравців. Проєкт зараз близький до завершення. Група професійних гравців вже протестувала Counter-Strike 2 під час таємного відвідування офісу Valve у Сіетлі.

Залишилося дочекатися офіційних заяв Valve. Якщо чутки вірні, то анонс відбудеться найближчими днями.

Джерело:
Richard Lewis

Обговорити в форумі (коментарів: 63)