Intel наздогнала AMD за обсягом поставок графічних процесорів

На додаток до загального аналізу ситуації на ринку відеоядер для персональних комп'ютерів аналітики Jon Peddie Research поділилися інформацією про постачання дискретних GPU. За підсумками минулого кварталу було відвантажено 13 мільйонів графічних процесорів. Це вдвічі менше, ніж за аналогічний період 2021 року. Однак не варто забувати, що на той час спостерігався величезний попит на відеокарти з боку майнерів.

Intel

Дуже цікаво виглядає розстановка сил на ринку дискретних GPU. Незмінним лідером є корпорація Nvidia з показником 82%, тоді як друге та третє місця ділять між собою AMD та Intel з 9% частками. Підкреслимо, що процесорний гігант випустив лінійку ігрових 3D-прискорювачів Arc Alchemist лише торік, але вже зміг наздогнати одного зі старожилів ринку дискретних відеоядер.

GPU

В останні місяці фахівці Intel були зайняті усуненням проблем й «дитячих хвороб» відеокарт Arc A-серії та в цілому досягли непоганих успіхів у цьому напрямку. Їхня продуктивність потроху зростає з кожним випуском графічного драйвера, не кажучи про окремі оптимізації для популярних ігор. До того ж Intel нещодавно наростила постачання на європейський ринок, тому цікаво буде подивитися, яких успіхів вона досягне в поточному кварталі.

Джерело:
PCWorld

 
Обговорити в форумі (коментарів: 77)

Galax запропонує GeForce RTX 4080 у модифікації HOF OC Lab

Лінійка відеокарт Hall of Fame від компанії Galax поповнилася моделлю GeForce RTX 4080 HOF OC Lab. Вона розрахована насамперед на любителів спортивного розгону, примітна потужною системою охолодження та максимальним рівнем Total Graphics Power (TGP) у 470 Вт. Нагадаємо, що еталонний показник TGP для GeForce RTX 4080 дорівнює 320 Вт.

GeForce RTX 4080

Відеокарта Galax GeForce RTX 4080 HOF OC Lab займає простір чотирьох слотів розширення та буде запропонована у трьох модифікаціях: OC Lab, OC Lab Plus та OC Lab Plus-X. Головна відмінність між ними криється в частоті boost-режиму GPU: 2595 МГц, 2640 МГц та 2640 МГц відповідно. Версія OC Lab Plus-X зможе похвалитися РК-дисплеєм HOF Panel III, який також входить у комплект постачання GeForce RTX 4090 Hall of Fame.

GeForce RTX 4080

З інших особливостей GeForce RTX 4080 HOF OC Lab можна виділити дві мікросхеми BIOS із прошивками Silent та Performance. У «тихому» режимі boost-частота становитиме 2505 МГц при 320-ватному рівні TGP. Для виведення зображення передбачено три DisplayPort та один HDMI, а додаткове джерело живлення підключається через 12VHPWR.

GeForce RTX 4080

Щодо ціни відеокарти Galax GeForce RTX 4080 HOF OC Lab інформації наразі не надходило.

GeForce RTX 4080

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Rapidus побудує завод для випуску 2-нм чипів на острові Хоккайдо

Нещодавно ми писали, що TSMC найближчими роками планує запустити два заводи в Японії для виробництва напівпровідників. Один завод випускатиме чипи за технологіями 28 нм та 10 нм, а другий — за «тонкішими» техпроцесами 10 нм та 5 нм. Також амбітні плани у японської компанії Rapidus, яка планує запустити конвеєр для 2-нм чипів. Вже вибрано місце для будівництва нового заводу. Підприємство Rapidus будуватимуть на острові Хоккайдо (північ Японії). Завод буде розташований за 36 км від міста Саппоро, столиці префектури Хоккайдо. Офіційно про це заявлено під час зустрічі глави Rapidus із місцевим губернатором.

Хоккайдо не є центром напівпровідникової промисловості та не має налагоджених ланцюгів постачання. Завод вимагає стабільного постачання електрики та води. Будівництво такого підприємства потребує великих інвестицій, але обіцяє і величезний потенціал для розвитку регіону та країни загалом. За оцінкою фахівців на будівництво заводу потрібно не менше 37 мільярдів доларів, раніше фігурувала сума в $54 мільярди інвестицій на цей проєкт.

Джерело:
Asia Nikkei

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Драйвер GeForce 531.18 WHQL забезпечив роботу технології RTX Video Super Resolution

Разом з релізом драйвера GeForce 531.18 WHQL відбувся офіційний запуск технології RTX Video Super Resolution (RTX VSR). Вона відповідає за підвищення роздільної здатності відео за допомогою ШІ-алгоритмів у браузерах, на кшталт Google Chrome та Microsoft Edge. В цей час RTX VSR підтримує пристрої GeForce RTX 30-/40 серії, але в майбутньому стане доступна і на GeForce RTX 20-ї серії. Активувати її можна через Панель керування Nvidia.

RTX Video Super Resolution

Крім того, драйвер GeForce 531.18 WHQL усуває такі проблеми:

  • Steam-версія Forza Horizon 4 може «зависнути» через 15-30 хвилин гри;
  • випадкові проблеми зі стабільністю Call of Duty Modern Warfare 2;
  • проблеми з профілем Resizable Bar у рімейку Dead Space;
  • проблеми з файлами ProRes RAW в Adobe After Effects та Media Encoder
  • нестабільна робота Adobe Premiere Pro.

Як завжди, завантажити свіжий пакет драйверів для «зелених» відеоадаптерів можна скориставшись пошуком на сайті Nvidia або через GeForce Experience. Супутня документація до випуску GeForce 531.18 WHQL доступна за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

Elden Ring отримає доповнення Shadow of the Erdtree

Розробники із FromSoftware офіційно анонсували доповнення Shadow of the Erdtree для головної гри минулого року Elden Ring. Проєкт зібрав все найкраще від серії Dark Souls і переніс це у великий відкритий світ. Реліз Elden Ring відбувся 25 лютого 2022 року, і за рік гра розійшлася рекордним тиражем 20 мільйонів копій. Не дивно, що на тлі такого успіху розробники та видавець вирішили випустити порцію додаткового контенту. Раніше для гри виходило оновлення із PvP-режимами. Shadow of the Erdtree буде повноцінним великим аддоном, який відправить нас у нову пригоду.

Жодних подробиць про DLC поки що не озвучено. Немає ні анонсуючого трейлера, ні нових скриншотів, лише одна похмура ілюстрація. Дату виходу також не озвучено. Відомі лише платформи, на яких вийде DLC — це PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series та PC (Steam). Фанатам поки що залишається чекати нової інформації та повноцінного анонсу.

Обговорити в форумі (коментарів: 1)