Відбувся реліз процесорів AMD Ryzen 9 7900X3D та Ryzen 9 7950X3D

Сьогодні почалися офіційні продажі перших процесорів AMD Zen 4 з технологією 3D V-Cache: Ryzen 9 7950X3D та Ryzen 9 7900X3D. Ці «камінці» вже доступні для покупки у великих магазинах електроніки, в тому числі українських, а використовувати їх можна з випущеними раніше материнськими платами AM5 на чипсетах X670 й B650 (за умови оновлення прошивки UEFI).

Нагадаємо, особливістю процесорів Ryzen 9 7950X3D та Ryzen 9 7900X3D є збільшений до 128 Мбайт обсяг кеш-пам'яті третього рівня. На одному з чиплетів з x86-ядрами у них розпаяний кристал із додатковими 64 МБ L3-кешу, що забезпечило приріст швидкодії в іграх та деяких інших завданнях. Про продуктивність Ryzen 9 7950X3D можна дізнатися з незалежних оглядів. Матеріали, що розповідають про швидкодію Ryzen 9 7900X3D, стануть доступні найближчим часом.

Що стосується вартості, то компанія AMD оцінила процесори Ryzen 9 7950X3D та Ryzen 9 7900X3D у $699 та $599. В українських магазинах за них доведеться викласти близько 33,9 тис. та 28,9 тис. гривень відповідно.

Обговорити в форумі (коментарів: 141)

Microsoft запускає попередню версію PC Game Pass в Україні

Компанія Microsoft оголосила про запуск передплатного сервісу PC Game Pass у 40 нових країнах, серед яких є Україна. Це попередня тестова версія, яка доступна у рамках спеціальної програми The Insider. Для запуску сервісу потрібно встановити додаток Xbox Insider Hub та подати заявку на участь. Після реєстрації можна приєднатися до раннього доступу PC Game Pass за спеціальною ціною протягом першого місяця. У найближчому майбутньому буде запущено повноцінну версію PC Game Pass в Україні з усіма перевагами даного сервісу.

У бібліотеці PC Game Pass Preview є сотні високоякісних комп'ютерних ігор для Windows, включаючи всі ігри Xbox Game Studios і Bethesda, ігри з сервісу EA Play, а також особливі переваги в іграх від Riot Games. Цієї весни в Game Pass вийдуть Redfall і Minecraft Legends.

Джерело:
Xbox

Обговорити в форумі (коментарів: 110)

Розробники ремейку The Witcher анонсували рольову гру The Thaumaturge

Польська студія Fool's Theory анонсувала новий проєкт — ізометричну рольову гру The Thaumaturge. Ця команда заснована вихідцями із CD Projekt RED. На їхньому рахунку гра Seven: The Days Long Gone, на офіційному сайті згадується підтримка у розробці Divinity: Original Sin 2, Baldur's Gate 3 та Outriders. Також студія займається ремейком першої частини франшизи The Witcher.

Гра The Thaumaturge просякнута містикою та магією, а її події розгортаються у Варшаві 1905 року. Сама назва The Thaumaturge відсилає до давньогрецького слова, що означає людину, яка вчиняє надприродні дії. Персонажі гри можуть підкоряти своїй волі метафізичних демонів, щоб використовувати їх сили у фізичному світі.

Автори планують зробити основний акцент на незвичайний сюжет. У грі будуть тактичні бої, детективні елементи та складні моральні вибори. Можна буде підкоряти інших людей і маніпулювати ними.

Гра отримає красиву детальну графіку завдяки рушію Unreal Engine 5.

The Thaumaturge поки що розробляється тільки для PC. Більше інформації про проєкт автори озвучать у рамках конференції GDC, яка відбудеться у березні.

Джерело:
IGN

Минулого кварталу постачання графічних ядер для ПК впало на 38%

Аналітична компанія Jon Peddie Research (JPR) опублікувала нову доповідь про ситуацію на ринку графічних ядер для персональних комп'ютерів. У четвертому кварталі їх поставки впали до 64,2 млн штук. Це на 38% менше від показників аналогічного періоду 2021-го: у настільному сегменті падіння склало 24%, у ноутбучному — 43%. Звертаємо увагу, що у своїх підрахунках експерти враховують як дискретні, так й вбудовані у процесор відеоядра.

Лідером ринку, як і раніше, залишається корпорація Intel, чиї процесори рідко обходяться без інтегрованих графічних ядер. За підсумками минулого кварталу її частка становить 71%. AMD та Nvidia відповідно поставили 12% та 17% всіх відеоядер для ПК. В середньому на один комп'ютер припадає 1,18 GPU (вбудованих + дискретних).

У своїй доповіді аналітики JPR також торкнулися теми поставок центральних процесорів. Порівняно з четвертим кварталом 2021 року вони впали на 35,3% — до 54 мільйонів пристроїв.

Детальну інформацію про стан справ на ринку дискретних GPU експерти Jon Peddie Research нададуть в окремому матеріалі. Зараз, хіба що, згадується зростання поставок графічних карт розширення на 7,8% щодо третього кварталу. Тобто з 6,9 млн у липні-вересні до приблизно 7,4 млн відеокарт у жовтні-грудні.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Експерименти з процесором AMD Ryzen 9 7950X3D: розгін та «скальпування»

Разом з оглядами процесора AMD Ryzen 9 7950X3D у Мережі з'явилися подробиці про перші оверклокерські експерименти. Зокрема, SkatterBencher опублікував детальну інструкцію щодо розгону нового ігрового флагмана «червоних». В той самий час Der8auer показав, як виглядає цей процесор без теплорозподільної кришки.

AMD Ryzen 9 7950X3D

Офіційно чипи AMD Ryzen 7000X3D не підтримують розгін, проте «вичавити» додаткову продуктивність із них все-таки можна. Наприклад, розігнавши оперативну пам'ять або за допомогою технології Precision Boost Overdrive 2. Однак SkatterBencher цього здалося мало, тому він вирішив вдатися до підвищення опорної частоти. У результаті він зумів підняти «стелю» boost-режиму до 5,9 ГГц. З бенчмарками Ryzen 9 7950X3D до та після розгону можна ознайомитись нижче.

AMD Ryzen 9 7950X3D

Der8auer, за традицією, почав зі «скальпування» Ryzen 9 7950X3D. Під кришкою він знайшов цілком звичні два чиплети з x86-ядрами та порівняно великий кристал введення-виведення. Цікаво, що зовні новинка нічим не відрізняється від Ryzen 9 7950X, а визначити, який із чиплетів оснащений додатковим L3-кешем, неозброєним поглядом не вдасться.

Анонсовано покращене перевидання The Outer Worlds із підзаголовком Spacer's Choice Edition

Obsidian Entertainment та Private Division анонсували оновлену версію The Outer Worlds. Це космічна рольова гра з яскравою стилістикою та безліччю елементів, знайомих за іграми Obsidian та BioWare. Оригінальний проєкт вийшов у 2019 році та багатьма профільними виданнями був визнаний найкращою RPG року. Пізніше гра отримала два великі сюжетні доповнення Murder on Eridanos та Peril on Gorgon. Тепер все це буде доступне в одному виданні The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition.

Оновлена версія гри отримає покращену графіку, продуктивність та анімацію. Тобто Spacer's Choice Edition це повноцінний ремастер. Судячи з відео, у грі підкрутили освітлення та підняли деталізацію. Зміни не є критичними, але це хороший привід пройти гру заново.

Якщо у вас є оригінальна гра, за оновлення до next-gen версії доведеться заплатити 10 доларів. Реліз The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition заплановано на 7 березня. Оновлена версія гри виходить на PC, PlayStation 5 та Xbox Series X/S.

У Steam для гри вже опубліковані системні вимоги, і вони явно стали вищими. Якщо раніше GeForce GTX 1060 було достатньо для максимальної якості у Full HD, тепер ця відеокарта в мінімальних вимогах. Також грі потрібні потужніші процесори та не менше 12 гігабайтів пам'яті.

Мінімальні системні вимоги:

  • ОС: 64-бітна Windows 10;
  • Процесор: Intel Core i5-6700 або AMD Ryzen R5 1600;
  • Оперативна пам'ять: 12 ГБ;
  • Відеокарта: Nvidia GeForce GTX 1060 або AMD Radeon RX 590;
  • 62 ГБ для встановлення.

Рекомендовані системні вимоги:

  • ОС: 64-бітна Windows 10;
  • Процесор: Intel Core i5-8700 або AMD Ryzen R5 3600;
  • Оперативна пам'ять: 16 ГБ;
  • Відеокарта: Nvidia GeForce GTX 1080 Ti, GeForce RTX 2070 або AMD Radeon RX 6700 XT;
  • 62 ГБ для встановлення.
Обговорити в форумі (коментарів: 32)