AMD Radeon RX 7900 XT стрімко дешевшають на китайському ринку

На китайському ринку намітилася тенденція до здешевлення відеокарт серії Radeon RX 7900 XT. Цими днями середня ціна цих моделей AMD впала на 19% — з 7399 юанів до 5999 юанів. Це стосується як китайських внутрішніх виробників (Yeston), так і світових брендів (XFX, Sapphire та інші). Якщо брати моделі Yeston Radeon RX 7900 XT, то їх нова ціна в 5499 юанів еквівалентна 790 доларам США. При цьому рекомендована ціна відеокарти для американського ринку 899 доларів!

Одночасно спостерігається невелике зниження цін Radeon RX 7900 XTX. Цінник старшої моделі в середньому знизився з 7399 юанів до 5999 юанів ($860). Не обійшлося без зниження цін на відеокарти Nvidia. Топові GeForce RTX 4090 подешевшали з 12999 юанів до 12149 юанів ($1745), GeForce RTX 4080 подешевшали з 9499 юанів до 8049 юанів ($1155), а GeForce RTX 4070 Ti вже доступні за ціною 5839 юанів ($840). Китай є основним споживачем та виробником відеокарт, тому місцевий ринок першим реагує на зміну цін. І якщо подібне зниження розпочалося на китайському ринку, поступово воно дійде і до інших регіонів.

Новина позитивна. Але з урахуванням складських запасів, не варто очікувати на перегляд цін у місцевих продавців найближчими тижнями.

Джерела:
Wccftech.com
MyDrivers

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

TSMC планує побудувати другий завод у Японії

Провідний виробник напівпровідникових чипів, тайванська компанія TSMC, планує найближчим часом збудувати в Японії два заводи. Раніше озвучувалися плани на відкриття спільного заводу з Sony та Denso, який випускатиме продукцію на базі 28-нм та 12-нм технологічних процесів. Тепер у японській пресі з'явилися чутки про другий завод, який буде орієнтований на «тонкіші» техпроцеси. Вважається, що йдеться про виробництво 10-нм або навіть 5-нм чипів. Будівництво другого заводу TSMC в Японії коштуватиме більш ніж 1 трильйон єн (7,4 мільярда доларів).

Також нещодавно заснований японський консорціум Rapidus хоче до 2027 року збудувати на території країни завод, який забезпечить виробництво чипів за 2-нм технологією. Технічним партнером цього проєкту є IBM. Під проєкт планують інвестиції на рекордну суму 54 мільярди доларів.

Такі кроки забезпечать Японії відродження передових позицій на ринку напівпровідників. Поштовхом до цих процесів послужила загальна політична напруженість у світі із протистоянням США та Китаю. Також TSMC веде будівництво двох заводів у США. Перший завод орієнтований на виробництво чипів за технологією 4 та 5 нм, на другому планують запустити виробництво на базі 3-нм технології.

Джерело:
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Розробники оновили системні вимоги Baldur's Gate 3

Днями Larian Studios представила новий трейлер рольової гри Baldur's Gate 3 та оновила системні вимоги проєкту. Зараз вона доступна у ранньому доступі Steam. За час розробки графіка стала краще, тому розробники відкоригували свої рекомендації, щоб вони відображали вимоги фінальної версії гри.

Помітно зріс обсяг гри — із 70 до 150 гігабайтів. Підвищилися вимоги до процесора та відеокарти.

Актуальні  вимоги наведено нижче. За словами розробників грати можна і на конфігурації нижче за рекомендовану, але це вплине на ігровий досвід. Також можна припустити, що дані рекомендації є актуальними для роздільної здатності 1920x1080.

Мінімальні системні вимоги:

  • ОС: 64-бітна Windows 10;
  • Процесор: Intel Core i5-4690 або AMD FX-8350;
  • Оперативна пам'ять: 8 ГБ;
  • Відеокарта: Nvidia GeForce GTX 970 або AMD Radeon RX 480;
  • DirectX 11;
  • 150 ГБ для встановлення.

Рекомендовані системні вимоги:

  • ОС: 64-бітна Windows 10;
  • Процесор: Intel Core i7-8700 або AMD Ryzen R5 3600;
  • Оперативна пам'ять: 16 ГБ;
  • Відеокарта: Nvidia GeForce RTX 2060 Super або AMD Radeon RX 5700 XT;
  • DirectX 11;
  • 150 ГБ для встановлення.

Фінальна версія гри надійде у продаж 31 серпня на PC та PlayStation 5. Також йде робота над версією для консолей Xbox Series, але через технічні проблеми з адаптацією кооперативного режиму немає гарантій, що реліз на консолі Microsoft відбудеться одночасно з іншими платформами.

Джерело:
PCGamer

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Гра Sons of the Forest розійшлася тиражем два мільйони копій за добу після релізу

Днями стартувало продовження відомої гри про виживання The Forest. Сиквел Sons of the Forest поки що вийшов у статусі раннього доступу, але вже ставить рекорди популярності. Розробники з Endnight Games повідомили, що гра продалася в кількості два мільйони копій всього лише за добу після релізу 23 лютого.

За три дні гра увійшла до п'ятірки найпопулярніших ігор Steam із піковим онлайном у 412 тисяч одночасних гравців. Відразу після Sons of the Forest у рейтингу знаходиться Hogwarts Legacy, про рекорди якої ми вже писали раніше. Також гра Endnight Games показала визначний результат на Twitch з піковим показником майже 778 тисяч глядачів.

Перша гра ніколи не показувала таких рекордних показників, хоч була відома серед любителів жанру виживання. Альфа-версія The Forest запущена Endnight Games у далекому 2014 році, коли над проєктом працювало лише кілька людей. Фінальна версія The Forest вийшла у 2018 році. За неофіційними даними гру випробувало понад 5 мільйонів геймерів. Очевидно, що у Sons of the Forest ще кращі перспективи.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)