Gigabyte оцінила 2-терабайтний SSD Aorus Gen5 10000 з підтримкою PCI-E 5.0 у 340 доларів

Gigabyte Technology готується до старту продажів твердотільних накопичувачів Aorus Gen5 10000 з інтерфейсом PCI Express 5.0 x4. Модель об'ємом 2 ТБ сьогодні відзначилася у північноамериканських магазинах Amazon та Newegg. Щоб стати власником новинки, доведеться викласти 340 доларів. Це вдвічі більше, ніж просять Aorus Gen4 7000s аналогічної місткості.

Aorus Gen5 10000

В основі NVMe-накопичувачів Gigabyte Aorus Gen5 10000 лежить платформа Phison E26 з буфером DDR4 та 232-шарові мікросхеми флеш-пам'яті 3D NAND TLC. Швидкості послідовного читання та запису досягають 10 Гбайт/с та 9,5 Гбайт/с відповідно. Накопичувачі супроводжуються п'ятирічною гарантією виробника, а з інших особливостей варто виділити радіатор з парою теплотрубок.

Aorus Gen5 10000

До випуску також готується терабайтна модифікація Gigabyte Aorus Gen5 10000, яка забезпечить швидкості до 9,5 Гбайт/с та 8500 Гбайт/с (читання та запис). Щодо її ціни інформації поки що не надходило.

Aorus Gen5 10000

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Intel знімає з виробництва набори логіки Z690 та B660

Корпорація Intel найближчим часом припинить випуск наборів системної логіки Z690 та B660. Це відбудеться до кінця поточного кварталу, про що вже були повідомлені виробники материнських плат. Такою інформацією поділився китайський веб-ресурс MyDrivers.

Z690

Процесорний гігант зосередиться на виробництві хабів Z790 та B760. Вони дебютували разом з чипами Intel Core 13-го покоління, а їхня головна відмінність від випущених раніше наборів логіки полягає в більшій кількості ліній PCI Express 4.0. В той самий час чипсет початкового рівня H610 і надалі буде доступний партнерам Intel.

Нагадаємо, що у третьому кварталі для платформи LGA1700 має вийти сімейство процесорів Raptor Lake-S Refresh. Оновлювати асортименти наборів логіки Intel при цьому не планує. Нові процесори можна буде використовувати з материнськими платами на чипсетах 600-ї та 700-ї серій.

Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Відома своїми кінохорорами Blumhouse Productions відкриває ігровий підрозділ

Компанія Blumhouse Productions вже два десятиліття успішно займається виробництвом бюджетних кінохорорів. На рахунку студії такі успішні фільми, як «Астрал», «Паранормальне явище», «Пастка», «Візит», «Окулус», «M3gan» та багато інших. Зі студією співпрацювали Джеймс Ван, М. Найт Ш'ямалан та багато інших відомих режисерів.

Тепер компанія розширює сферу діяльності та відкриває ігровий підрозділ Blumhouse Games. Цілком очікувано студія буде зосереджена на хорор-тематиці. У планах випуск ігор для ПК, консолей та мобільних телефонів. Blumhouse виступатиме у ролі видавця, працюючи з незалежними розробниками над проєктами з бюджетом менше ніж 10 мільйонів доларів. Підрозділ очолить Зак Вуд, який раніше працював в Arkane, Sony Santa Monica та Iron Galaxy.

Ми вже бачили спроби окремих компаній пов'язаних із кіно- та відеоіндустрією увійти до ігрового бізнесу. Зокрема, свій ігровий підрозділ є у Netflix і студії Bad Robot, але навряд чи ви чули про якісь відомі проєкти від них. Враховуючи багатий досвід Blumhouse у хорор-жанрі, є шанси, що їхній ігровий підрозділ буде вдалим.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Продано 20 мільйонів копій Elden Ring

Тираж останньої гри FromSoftware склав 20 мільйонів копій. Elden Ring вийшла 25 лютого 2022 і досягла такого рекордного показника рівно за рік з моменту релізу. Ця цифра включає фізичні копії та цифрові версії. За перший місяць після релізу було продано 12 мільйонів копій гри.

Elden Ring є наймасштабнішим проєктом FromSoftware. Це компіляція всіх найкращих ідей із серії Dark Souls у рамках великого відкритого світу. Elden Ring визнана головною грою 2022 року і стала рекордсменом з нагород в ігровій індустрії.

В українському регіоні Steam гру можна придбати за 799 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Материнські плати AM5 почали отримувати підтримку CPU Ryzen 7000X3D

У рамках підготовки до релізу процесорів Ryzen 9 7950X3D та Ryzen 9 7900X3D партнери компанії AMD почали викладати у вільний доступ свіжі прошивки для материнських плат AM5. Вони базуються на мікрокоді AGESA 1.0.0.5c, який забезпечує підтримку чипів Zen 4 з технологією 3D V-Cache.

AMD Ryzen

Серед перших нові прошивки випустили компанії ASRock та MSI. Власники системних плат X670(E) й B650(E) від цих вендорів можуть вже зараз підготуватися до релізу вищезгаданих процесорів. Що стосується інших виробників, то вони теж працюють над аналогічними прошивками та оприлюднять їх найближчим часом.

Нагадаємо, офіційні продажі чипів Ryzen 9 7950X3D та Ryzen 9 7900X3D стартують у вівторок, 28 лютого. За день до цього в Мережі будуть опубліковані перші огляди. Обидва процесори можуть похвалитися збільшеним до 128 Мбайт обсягом кеш-пам'яті третього рівня, що забезпечить їм приріст швидкодії в іграх та деяких інших завданнях.

Ryzen

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Intel відкладає замовлення на 3-нм чипи у TSMC до 2024 року

Тайванська компанія TSMC запустила масове виробництво чипів на базі 3-нм технологічного процесу ще наприкінці минулого року. Поки що основним замовником є Apple. При цьому продуктивність нового конвеєра N3 вийшла на досить високий рівень, і TSMC готова до розміщення нових замовлень. Цікаво, що на цьому тлі надійшла новина від Digitimes про відстрочення замовлення Intel на нові чипи до 2024 року.

Компанія Intel виробляє більшу частину чипів на власних заводах. За попередніми даними, у лінійці процесорів Intel Core 15-го покоління (Arrow Lake) буде чиплетний дизайн, де процесорні ядра виготовлятимуться за передовим техпроцесом Intel 20A, а графічний блок буде виконаний на 3-нм конвеєрі TSMC. Анонс цього покоління очікувався 2024 року, але після перенесення виробництва графічних чипів для Arrow Lake самі процесори явно затримаються до 2025 року.

Цього року очікувався вихід Core 14-го покоління Meteor Lake із чиплетним дизайном. Ці CPU повинні поєднувати процесорний кристал на базі техпроцесу Intel 4 (7 нм), графічний блок GPU на техпроцесі 5-нм та 6-нм SoC виробництва TSMC. Згідно з останніми чутками, це покоління дебютує лише в мобільному сегменті, а вихід десктопних Meteor Lake скасовується. Тобто Intel вже відійшла від початкової дорожньої карти та подальші зміни у планах цілком можливі. Втім, впевнено говорити про серйозні затримки поки що зарано.

Джерело:
Tomshardware

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Китайські вчені запустили аналог ChatGPT під назвою MOSS

Команда вчених з університету Фудань у Шанхаї запустила чат-бот MOSS на базі штучного інтелекту. Він може підтримувати діалог природними мовами, генерувати та переробляти тексти, писати код та інше.

Чат-бот поки має що скромніші можливості щодо відомого ChatGPT. Проте MOSS матиме відкритий вихідний код для простішого розвитку проєкту. Нейронна модель навчається під час діалогу з людьми та іншими моделями ШІ, у той час, як ChatGPT використовує навчання з підкріпленням на базі людських відгуків RLHF (Reinforcement Learning from Human Feedback).

Розробники визнають, що через малий обсяг даних та недостатню потужність серверів MOSS справляється із запитами гірше ChatGPT. В результаті малих знань про світ нейромережа може давати хибні дані та відповіді. Також MOSS найкраще розуміє та може генерувати осмислені тексти англійською мовою.

Вчені планували публічний запуск для обкатки та подальшого навчання нейронної моделі. Але після появи інформації про запуск у китайських соцмережах сервера MOSS не витримали великого напливу охочих, що змусило розробників тимчасово закрити доступ.

Докладніше про MOSS можна дізнатися на сторінці проєкту.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)