Вбудовану графіку AMD Ryzen 9 7900 розігнали до 3,1 ГГц

Всі процесори Ryzen 7000 (Raphael) для платформи AM5 оснащені вбудованою графікою на базі двох обчислювальних блоків RDNA 2. Вона функціонує на частоті до 2,2 ГГц та деякий час після релізу не підтримувала розгін. AMD виправила цю несправедливість у свіжих версіях мікрокоду AGESA, відкривши простір для оверклокерських експериментів. Про те, яких результатів можна досягти при розгоні iGPU, розповів ентузіаст SkatterBencher.

AMD Ryzen

У своєму тестовому стенді SkatterBencher використав процесор AMD Ryzen 9 7900 та материнську плату Gigabyte B650E Aorus Tachyon. У ході експериментів йому вдалося змусити iGPU працювати на частоті 3100 МГц при напрузі 1,395 В. Детально про всі необхідні для цього маніпуляції він розповідає у відеозвіті.

AMD Ryzen

AMD Ryzen

Якщо говорити про продуктивність, то в штатному режимі iGPU забезпечив близько 12 к/с у Tomb Raider та 58 к/с в CS: GO при роздільній здатності 1080р. Розгін графічного ядра разом зі збільшенням частоти оперативної пам'яті дозволив підняти fps приблизно на 40%: до 17 к/с та 80 к/с відповідно. Зрозуміло, що показники досить скромні, проте сам оверклокерський потенціал виглядає дуже непогано.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Кристал від десктопних чипів Intel Meteor Lake використовуватиметься у ноутбуках

У Мережі вже неодноразово з'являлася інформація про наміри Intel скасувати випуск процесорів Meteor Lake для настільних комп'ютерів. Очікується, що замість них у третьому кварталі цього року вийде сімейство Raptor Lake-S Refresh у конструктивному виконанні LGA1700, а у майбутній платформі LGA1851 процесорний гігант, ймовірно, одразу перейде на чипи Arrow Lake-S.


Зразок мобільного CPU Meteor Lake

Скасування релізу десктопних CPU Meteor Lake-S зовсім не означає, що відповідні напрацювання зникнуть безслідно. Один із варіантів кристала можна буде зустріти у мобільних рішеннях. Йдеться про конфігурацію з шістьма високопродуктивними та вісьмома енергоефективними ядрами. Intel застосує її в мобільному сімействі Meteor Lake-P.

Нагадаємо, у процесорах Meteor Lake корпорація Intel перейде на багаточипове компонування, об'єднавши окремі кристали з x86-ядрами, графічним блоком та системною логікою. Чипмейкер вже демонстрував інженерні зразки CPU для ноутбуків, де видно чотири мікросхеми. Для їх випуску Intel може використовувати як різні техпроцеси, так й різні фабрики. Реліз мобільних CPU Meteor Lake заплановано на другу половину 2023 року.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

AMD порівняла мобільні процесори Ryzen 7045 із чипами Core 12-го покоління

Напередодні старту продажів ноутбуків із процесорами Ryzen 7045 (Dragon Range) компанія AMD вирішила оновити матеріали, присвячені швидкодії нових «камінців». Більш детальна інформація про продуктивність цих CPU буде доступна у незалежних оглядах. Враховуючи, що ноутбуки на платформі AMD Dragon Range офіційно вийдуть до кінця цього місяця, чекати залишилося зовсім недовго.

Ryzen 7045

Нагадаємо, мобільні процесори AMD Ryzen 7045 є близькими родичами настільних чипів Ryzen 7000 (Raphael). Від них серед іншого успадковано чиплетне компонування, що дозволило наростити максимальну кількість ядер Zen 4 до 16 штук. Є в AMD й більш звичні APU для ноутбуків. Вони входять до лінійки Ryzen 7040 (Phoenix), отримали до восьми ядер Zen 4 та дебютують наступного місяця.

Ryzen 7045

На роль прямих конкурентів CPU Ryzen 7045 компанія AMD призначила процесори Intel Core 12-го покоління (Alder Lake). Зокрема, чипмейкер заявляє про півторакратну перевагу Ryzen 9 7945HX над Core i9-12900HX у багатопотоковому навантаженні. Тут варто додати, що Intel вже випустила чипи Core 13-го покоління, в яких максимальна кількість ядер зросла до 24 штук (8 P-ядер + 16 E-ядер). Про те, чиї процесори виявляться швидше, ми дізнаємося зовсім скоро.

Ryzen 7045

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Попит на серверну пам'ять зростає на тлі популярності ШІ-сервісів

У 2022 році виробники пам'яті почали коригувати постачання, виходячи із поточних тенденцій на ринку. Йде скорочення виробництва пам'яті для смартфонів, де ринок перенасичений та середній обсяг пам'яті у таких пристроях слабко змінюється. Тому прогнози на 2023 рік у цьому сегменті залишаються консервативними. Натомість зростає попит на серверну пам'ять, і виробники збільшуватимуть її виробництво.

За прогнозами, виробництво DRAM для серверів цього року перевищить обсяги виробництва пам'яті для смартфонів. Попит на пам'ять у серверному сегменті пов'язаний із нарощуванням потужностей для високопродуктивних обчислень та штучного інтелекту. І ця тенденція буде зберігатися наступні кілька років. Найбільшу частку виробництва пам'яті DRAM найближчим часом займе пам'ять для серверів. Також зростає необхідність у швидких твердотілих накопичувачах на базі флеш-пам'яті NAND. Накопичувачі для корпоративного сегмента займуть найбільшу частку на своєму ринку до 2025 року.

Першим поштовхом для серверного ринку стала пандемія COVID-19, яка спричинила поширення хмарних сервісів. Це призвело до зростання постачання серверів та пам'яті для них. Наступним поштовхом стала популярність сервісів на базі ШІ. Запуск ChatGPT, успіх генеративних нейромереж для створення картинок та інші сервіси вже впливають на напівпровідникову індустрію. Зі збільшенням серверного парку зростає попит й на серверні компоненти. При цьому основним бенефіціаром буде Nvidia з її прискорювачами обчислень. Аналітики прогнозують рекордні доходи для Nvidia найближчими роками.

Джерело:
TechPowerUp

ASUS вивела на український ринок топовий ігровий ноутбук ROG Strix Scar 18

Київський офіс ASUSTeK Computer повідомив про старт продажів в Україні ROG Strix Scar 18 — першого 18-дюймового ігрового ноутбука серії Republic of Gamers. Ця модель розрахована насамперед на ентузіастів кіберспорту, поєднує нове покоління процесорів Intel Core та дискретної графіки Nvidia GeForce RTX.

ROG Strix Scar 18

Однією з головних «фішок» ноутбука ASUS ROG Strix Scar 18 став IPS-дисплей ROG Nebula з роздільною здатністю 2560x1600 пікселів, частотою оновлення 240 Гц, яскравістю 500 кд/м² та часом відгуку 3 мс. Вендор також зазначає підтримку технологій Dolby Vision HDR та Nvidia G-Sync.

У топовій конфігурації ноутбук оснащений процесором Core i9-13980HX (8 P-ядер + 16 E-ядер), а за обробку графіки відповідає GeForce RTX 4090 Laptop зі 150-ватним рівнем TGP. Відеоадаптер також може отримати 25-ватну надбавку завдяки технології Dynamic Boost. Підтримується до 64 Гбайт оперативної пам'яті DDR5-4800, дискова підсистема представлена двома NVMe-накопичувачами з інтерфейсом PCI Express 4.0.

ROG Strix Scar 18

Оснащення ноутбука також включає бездротовий модуль Wi-Fi 6E/Bluetooth 5.2, клавіатуру з RGB-підсвічуванням окремих клавіш, аудіосистему з чотирма динаміками та підтримкою Dolby Atmos, акумулятор на 90 Вт·год. Є можливість заряджання лептопа через порт USB Type-C (до 100 Вт). У ролі штатної ОС виступає Windows 11 Pro. Розміри ноутбука становлять 399 x 294 x 30,8 мм при масі 3,1 кг.

ROG Strix Scar 18

Що стосується ціни ASUS ROG Strix Scar 18, то версія з процесором Core i9-13980HX, графікою GeForce RTX 4090 Laptop, 32 гігабайтами ОЗП та парою терабайтних SSD доступна в Україні за 179 999 гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Продажі відеокарт в Китаї впали на 42%

За підсумками минулого року багато аналітиків відзначають різке зниження продажів у сегменті комп'ютерних компонентів. Найсильніше це помітно на ринку відеокарт, де раніше попит підігрівався майнінговою лихоманкою. Негативна тенденція продовжується і цього року. За підсумками січня постачання відеокарт у Китаї впало на 42% відносно аналогічного періоду минулого року. При цьому країна є найбільшим виробником та споживачем відеокарт. Такий спад означає серйозні фінансові втрати не тільки для місцевих компаній, але й для глобальних AIB-виробників.

Найміцніші позиції у компанії Colorful, яка переважно працює на внутрішній ринок. Цей виробник займає перше місце з продажу та показує відносну стабільність на тлі попередніх місяців. Наступні за популярністю бренди — ASUS, Gigabyte та MSI. І всі вони показали серйозне падіння продажів.

Початок року у Китаї завжди пов'язаний із падінням попиту через святкування Китайського Нового року. Цього року святкування завершилося 10 лютого, тому можлива стабілізація ринку та певне зростання вже за підсумками лютого. Але серйозна різниця з даними минулого року свідчить про загальну негативну тенденцію на ринку відеокарт. Важливу роль тут відіграє падіння інтересу з боку майнерів та перенасиченість вторинного ринку.

Джерело:
Mydrivers

Обговорити в форумі (коментарів: 26)