Огляди процесорів AMD Ryzen 9 7950X3D та 7900X3D будуть опубліковані 27 лютого

Наступного вівторка, 28 лютого, стартує продаж перших процесорів AMD Zen 4 з технологією 3D V-Cache: Ryzen 9 7950X3D та Ryzen 9 7900X3D. Обидва «камені» отримали 128 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, що має забезпечити їм відчутний приріст продуктивності в іграх та деяких інших завданнях. Сама AMD з гордістю називає нові чипи «найкращими ігровими процесорами», але точні показники швидкодії при цьому не розкриває.

Ryzen 9 7950X3D

Про те, наскільки вдалими виявилися нові процесори з 3D V-Cache, стане відомо через тиждень. У понеділок, 27 лютого, спадає заборона на публікацію оглядів Ryzen 9 7950X3D та Ryzen 9 7900X3D. Зразки цих чипів, судячи з кількості записів в онлайн-базах тестових пакетів, вже почали надходити в редакції великих «залізних» видань.

До планів AMD також входить випуск моделі Ryzen 7 7800X3D. Цей процесор запропонує вісім ядер Zen 4 та 96 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, проте стане доступним для покупки лише у квітні.

Ryzen 9 7950X3D

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

Карта розширення ASRock Blazing Quad M.2 підтримує чотири накопичувачі з PCI-E 5.0

З нагоди релізу NVMe-накопичувачів з інтерфейсом PCI Express 5.0 компанія ASRock підготувала карту розширення Blazing Quad M.2. З її допомогою в слот PCI-E 5.0 x16 можна буде встановити відразу чотири SSD формати M.2 з підтримкою нового інтерфейсу. До речі, ця ж карта входить у комплект постачання системної плати W790 WS.

ASRock Blazing Quad M.2

ASRock Blazing Quad M.2 займає простір одного слота розширення та оснащена 6-контактним роз'ємом додаткового живлення. На карті розпаяно чотири роз'єми M.2 з підтримкою накопичувачів типорозміру від 2242 до 25110. Є активна система охолодження, до складу якої входить великий алюмінієвий радіатор та пара невеликих вентиляторів. «Вертушки» підключаються до роз'єму на материнській платі.

ASRock Blazing Quad M.2

Докладніші характеристики ASRock Blazing Quad M.2 доступні на сайті вендора. Щодо ціни новинки інформації не надходило.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Бета-версія Steam дозволяє завантажувати ігри по локальній мережі

Компанія Valve днями випустила чергову бета-версію клієнта Steam. Одним з головних нововведень стала можливість передавати ігрові файли з одного комп'ютера на інший через локальну мережу. Це позбавить необхідності повторно завантажувати їх через Інтернет на другому ПК або портативній консолі Steam Deck та в цілому прискорить процес встановлення ігор.

Steam Deck

«Після інсталяції гри на один ПК її можна інсталювати й оновлювати на всіх інших ПК чи Steam Deck, отримуючи файли безпосередньо з першого ПК. Сучасний ПК легко може передавати ігровий вміст зі швидкістю 100 МБ/с. Під час передавання клієнт Steam, який надсилає вміст, навантажуватиме диск і процесор (тож вам не варто виконувати ресурсомісткі завдання на цьому ПК під час передавання)», — розповідає Valve.

Щоб скористатися вищезгаданою функцією на обох системах повинна бути встановлена остання бета-версія Steam, а в налаштуваннях активна відповідна опція. Користувачі можуть вибирати з яких комп'ютерів завантажуватимуться ігри: тільки зі своїх, ПК друзів або всіх доступних у локальній мережі систем. Якщо процес перенесення гри не буде завершено (наприклад, перший комп'ютер вимкнувся), завантаження продовжиться з серверів Steam.

Щодо того, коли ця функція вийде з «бети», інформації не надходило. Більше подробиць про особливості її роботи доступно за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

FuriosaAI планує випускати спеціальні чипи для ChatGPT

На тлі вибухової популярності ChatGPT та генеративних нейромереж зріс попит на прискорювачі Nvidia. Але незабаром ми побачимо й низку вузькоспеціалізованих рішень. Південнокорейський стартап FuriosaAI планує запустити виробництво ШІ-чипів з підтримкою ChatGPT. Це буде друге покоління ШІ-чипів FuriosaAI, оптимізоване для мовних моделей штучного інтелекту.

Генеральний директор FuriosaAI Джун Пайк озвучив плани запустити виробництво нових чипів у середині 2023 року, щоб забезпечити постачання у першому кварталі 2024 року. Пайк раніше працював у AMD та Samsung, а FuriosaAI заснував у 2017 році. Компанія орієнтована на виробництво рішень для центрів обробки даних. Перше покоління чипів Warboy з'явилося минулого року, а масове постачання розпочнеться у другій половині цього року. Якщо Warboy вироблялися на базі 14-нм технології, то нове покоління вироблятиметься по 5-нм техпроцесу та отримає швидку пам'ять HBM3. Новий чип у 8 разів швидший за свого попередника.

Відомо, що перше покоління чипів виявилося швидше за прискорювач Nvidia T4 в тестах MLPerf. Ці рішення вже тестуються деякими корейськими IT-компаніями, включаючи місцевого гіганта Kakao Enterprise. Зараз над розробкою в FuriosaAI працює близько 100 осіб, але в планах подвоїти штат та найближчим часом залучити інвестицій на 200 мільярдів вон (близько 155 мільйонів доларів).

Джерело:
The Elec

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Gigabyte згадує три варіанти GeForce RTX 4070 з різним обсягом пам'яті

Закордонні колеги виявили на офіційному сайті Gigabyte згадки одразу трьох варіантів відеокарти GeForce RTX 4070. Ця модель, згідно з доступною інформацією, буде заснована на урізаному графічному процесорі Nvidia AD104 та має надійти у продаж протягом квітня.

AD104
Відеоядро AD1004-250-A1 для GeForce RTX 4070

На сайті Gigabyte згадуються карти GeForce RTX 4070 у конфігураціях з 10, 12 та 16 гігабайтами відеопам'яті. Зараз важко сказати, чи всі вони надійдуть на ринок. До того ж Nvidia відмовилася від ідеї випуску двох варіантів GeForce RTX 4080, коли зіткнулася з хвилею невдоволення геймерів та ПК-ентузіастів. Навряд чи чипмейкер повторюватиме ту ж помилку. Що стосується Gigabyte, то вона згадує такі моделі:

  • Gigabyte GeForce RTX 4070 AORUS Master 12GB (GV-N4070AORUS M-12GD);
  • Gigabyte GeForce RTX 4070 AORUS Master 12GB (GV-N4070AORUS M-12GD);
  • Gigabyte GeForce RTX 4070 EAGLE OC 12GB (GV-N4070EAGLE OC-12GD);
  • Gigabyte GeForce RTX 4070 GAMING OC 10GB (GV-N4070GAMING OC-10GD);
  • Gigabyte GeForce RTX 4070 GAMING OC 12GB (GV-N4070GAMING OC-12GD);
  • Gigabyte GeForce RTX 4070 GAMING OC 16GB (GV-N4070GAMING OC-16GD).

З попередніх витоків відомо, що основою GeForce RTX 4070 стане урізаний варіант кристала Nvidia AD104. Відеокарта отримає 5888 ядер CUDA із частотою від 1920 до 2475 МГц у boost-режимі, 192-розрядну шину пам'яті та буфер GDDR6X об'ємом 12 Гбайт. Штатний рівень TGP складе 200 Вт, що на 85 Вт менше, ніж у GeForce RTX 4070 Ti на повноцінному кристалі AD104.

RTX 4070

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Новий трейлер та подробиці Redfall

В рамках At IGN Fanfest 2023 розробники з Arkane Studios показали новий ігровий трейлер Redfall і відповіли на деякі питання. Гра стане першим кооперативним шутером від Arkane Studios, але при цьому вона збереже всі риси жанру Immersive sim, притаманні іншим проєктам студії.

У Redfall гравцям потрібно протистояти ордам вампірів. У новому трейлері нам показують великий острів, на якому розгортаються події гри, та різні способи знищення монстрів.

Вигаданий острів розташований десь у штаті Массачусетс. Під час невдалого наукового експерименту юрби вампірів вириваються на волю, захоплюють острів і блокують сонце. У результаті люди застрягли на острові та відрізані від зовнішнього світу.

У грі буде чотири герої з різною зброєю та здібностями. Після релізу гри до неї планують додати ще двох героїв. Кооператив у Redfall не буде навмисно прив'язувати гравців один до одного. Ви можете діяти незалежно один від інших членів команди, що дає більшу свободу. Але за спільних дій мисливці будуть ефективніше та швидше розправлятися з нечистістю.

Redfall створюється у новому, великому та амбітному сеттингу. Такі заяви натякають, що у разі успіху автори можуть розвивати всесвіт Redfall в інших проєктах. Розробники намагаються зберегти всі основні риси, притаманні іграм Arkane Studios. Це оповідання через оточення та безліч сюжетних деталей. Буде багато записок та нотаток для тих, хто хоче повністю поринути у світ гри.

За останніми даними Redfall базується на рушії Unreal Engine 5.

Redfall виходить 2 травня на PC та консолях Xbox Series, а також у сервісі Xbox Game Pass. На PC проєкт буде доступний у сервісах Steam, Epic Games Store та Microsoft Store.