ChatGPT тепер доступний в Україні

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров офіційно заявив про доступність чат-боту ChatGPT в Україні. Команда Мінцифри довго працювала над цим, і тепер Україну вилучили зі списку країн, де заблоковано ChatGPT. Раніше OpenAI заблокувала програму, щоб не порушувати санкції, пов’язані з Кримом. Тепер несправедливість виправлена, ChatGPT буде працювати на всій території країни, крім окупованих територій.

«Дякую компанії OpenAI за правильне та цілком логічне рішення. Країна, яка бореться за свободу та прогрес, точно має право на доступ до революційних технологій» — написав Михайло Федоров у своєму каналі.

Обговорити в форумі (коментарів: 98)

З'явилася нова демонстрація Company of Heroes 3

На каналі IGN з'явилося відео з демонстрацією ключових особливостей ігрового процесу Company of Heroes 3. Це стратегія у реальному часі, присвячена битвам Другої світової війни. Проєкт створюється студією Relic Entertainment, як і минулі частини серії. Нова гра зосереджена на бойових діях в Африці та Італії.

У грі буде кілька фракцій для мережевих битв зі своїми особливостями та бойовою технікою. Це британська армія та армія США, Вермахт та Німецький Африканський корпус. У Company of Heroes 3 реалізовано оточення, яке піддається руйнації, та складна система укриттів, де позиція і її висота відіграють важливу тактичну роль. Для більш точного управління підрозділами та солдатами на полі бою можна використовувати тактичну паузу. У грі буде нова глобальна карта кампанії, де ми роздаємо стратегічні вказівки та керуємо арміями.

Гра виходить на ПК 23 лютого. В українському сегменті Steam просте видання Company of Heroes 3 можна придбати за 1399 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Опубліковано новий атмосферний трейлер гри The Invincible

Польська студія Starward Industries показала новий трейлер гри The Invincible, яка створюється за мотивами роману «Непереможний» Станіслава Лема. Це пригода у стилістиці ретро-футуризму. Протагоніст має з'ясувати причини загибелі екіпажу космічного корабля на далекій планеті Регіс III.

Автори обіцяють фантастично-філософську пригоду, під час якої ми стикатимемося з незвичайними феноменами на планеті. Як і в багатьох інших творах пана Лема, сюжет побудований навколо нерозуміння людьми іншої форми життя, яка часом набуває абсолютно несподіваних втілень.

Варто відзначити цікаву зміну. Якщо на перших скриншотах нам демонстрували астронавта чоловічої статі, тепер головною героїнею є астробіолог Ясна.

Гру випустять цього року. Ви можете стежити за проєктом на сторінці Steam.

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Продавці на AliExpress перефарбовують пам'ять GeForce RTX 2080 Ti, щоб приховати реальне маркування чипів Micron

Нещодавно ми писали про появу на китайському вторинному ринку відеокарт із перефарбованою пам'яттю. Таким чином недбайливі продавці хотіли приховати факт тривалого використання відеокарт у майнінгу, коли через постійну дію високих температур жовтіє поверхня чипів. Автор даного розслідування Пауло Гомес (Paulo Gomes) опублікував нове відео, в якому він розповідає про перефарбовані мікросхеми пам'яті GeForce RTX 2080 Ti. Цього разу причина не в майнінгу, а у маркуванні конкретних чипів.

Перші партії GeForce RTX 2080 Ti використовували мікросхеми пам'яті Micron з маркуванням 8PA77 D9WCW. І деякі користувачі таких відеокарт зіткнулися з артефактами. Nvidia ніколи не коментувала цей факт, але в якийсь момент перевела серію RTX 2080 Ti на мікросхеми GDDR6 від Samsung. Можливо, проблема не така масова, як про неї говорили. В оглядах на нашому сайті були відеокарти з такою пам'яттю, і нарікань не виникало. Але користувачі пам'ятають про скарги, тому продавці намагаються перефарбувати мікросхеми, приховавши оригінальне маркування.

У своєму відео Пауло Гомес показав, що якщо видалити покриття, то під маркуванням 9XB77 D9WCW ховаються ті самі проблемні чипи 8PA77 D9WCW.

Проте проблема явно не є масовою. Ютубер замовив відеокарту у продавця із сумнівною репутацією, на якого вже були певні скарги. У разі покупки на AliExpress достатньо слідувати рекомендаціям і дивитися на відгуки інших покупців, щоб знизити ризик покупки з сюрпризом.

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

Розігнана мобільна відеокарта GeForce RTX 4090 здатна обігнати десктопну GeForce RTX 3090 Ti

У продаж вже надійшли ноутбуки з мобільними відеокартами GeForce RTX 4090. Профільні видання та користувачі вже нахвалюють високий рівень продуктивності, порівнюючи GeForce RTX 4090 Laptop з десктопним флагманом минулого покоління GeForce RTX 3090. Але при розгоні відеокарта може скласти конкуренцію навіть GeForce RTX 3090 Ti.

Таким результатом поділився один із користувачів Reddit під ніком Kelzs. Він є власником ноутбука Razer Blade 18 на базі процесора Intel i9-13950HX та Nvidia GeForce RTX 4090. На цей час це максимально продуктивна конфігурація в мобільному сегменті, а вартість ноутбука становить 4500 доларів США. Процесор Intel i9-13950HX налічує 24 ядра та обробляє 32 потоки при максимальній частоті Turbo Boost до 5,5 ГГц. Мобільна версія GeForce RTX 4090 базується на графічному процесорі AD103 з 9728 ядрами CUDA та оснащується 16 ГБ пам'яті GDDR6 на 256-бітовій шині.

Ентузіаст піддав ноутбук невеликому тюнінгу. Програма Razer Synapse дозволяє змінювати профілі енергоспоживання, а Intel XTU дозволяє регулювати напругу на процесорі. Якщо додатково вимкнути вбудоване графічне ядро в BIOS, це забезпечить підвищений запас потужності для процесора. Регулювати частоти відеокарти можна за допомогою MSI Afterburner. Все це дозволяє досягти віщого Boost від процесора та відеокарти. У результаті ноутбук показав загальний результат 20960 балів у тесті 3DMark Time Spy при 22339 графічних балах.

Це на 72% вище за результат минулого мобільного флагмана GeForce RTX 3080 Ti. І це на 2% вище за середній результат десктопної GeForce RTX 3090 Ti. Якщо згадати про високий TDP настільної RTX 3090 Ti в 450 Вт, то результат мобільного флагмана вражає ще сильніше.

Але при будь-якому розгоні та тюнінгу мобільна GeForce RTX 4090 далека від десктопної версії GeForce RTX 4090, яка використовує потужніший GPU AD102 з 16384 потоковими ядрами CUDA.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Вийшов новий трейлер The Expanse: A Telltale Series

Відроджена студія Telltale Games (LCG Entertainment, Inc.) презентувала новий трейлер гри за мотивами відомого фантастичного серіалу The Expanse. Це стандартна для студії пригодницька гра з акцентом на оповідання.

У новому трейлері нам уперше демонструють сцени реального ігрового процесу. The Expanse: A Telltale Series розповість історію Каміни Драммер, одного з персонажів оригінального серіалу та старшого офіцера космічного корабля. У відео нам показують дослідження космічного корабля, діалогову систему та просте QTE. Гра має візуальну стилізацію, але виглядає симпатичніше минулих ігор студії.

Гру планують випустити влітку цього року. Відомо, що гра вийде на консолях PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series та Xbox One. На платформі PC вона, мабуть, буде ексклюзивом Epic Games Store, де вже є сторінка The Expanse: A Telltale Series.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Голова Nvidia виступить з доповіддю на конференції GTC 2023

Однією з головних подій березня у сфері графічних процесорів стане конференція GTC 2023. Вона відбудеться з 20 по 23 березня, при цьому на другий день заходу заплановано виступ генерального директора Nvidia Дженсена Хуанга.

Хуанг

На конференції GTC традиційно зачіпаються професійні GPU-рішення, на зразок прискорювачів обчислень та штучного інтелекту. Однак бувають і винятки. Наприклад, у рамках вересневої GTC відбувся анонс перших відеокарт GeForce RTX 40-ї серії на базі архітектури Ada Lovelace.

GTC

До продуктів, чий анонс може пройти на GTC 2023, входять нові професійні відеокарти RTX-серії (раніше Nvidia випустила RTX 6000 на ядрі AD102), а також ігрова GeForce RTX 4070. Ця модель має надійти у продаж протягом квітня, тому анонс наприкінці березня виглядає цілком можливим.

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 22)