Відеокарта на GPU Nvidia AD106 здатна конкурувати з GeForce RTX 3070 Ti

На китайському форумі Chiphell з'явились дані тестування невідомої відеокарти Nvidia на базі графічного процесора AD106. Це прототип відеокарти без конкретної назви. Урізаний процесор AD106 повинен використовуватися у відеокартах GeForce RTX 4060 Ti та GeForce RTX 4060. А в цьому випадку був протестований прискорювач із повною конфігурацією GPU. Це 4608 ядер CUDA, 144 текстурних блоків та 48 блоків растеризації, кеш L2 32 МБ. Прискорювач оснащений 8 ГБ пам'яті на 128-розрядній шині.

Графічний прискорювач протестований у наборі тестів AIDA64 та 3DMark. У обчисленнях цей прототип обганяє GeForce RTX 3070 Ti з повним GPU GA104 (6144 ядер CUDA), програючи лише в тестах підсистеми пам'яті, що не дивно — попередник працює на 256-бітовій шині. У тестах 3DMark прискорювач на AD106 виявився швидше у Time Spy та Port Royal, показавши найбільшу перевагу на рівні 25% у тесті трасування DXR Feature Test. В решті тестів з пакета 3DMark перевага була на стороні старого прискорювача з GA104.

У порівняльному тестуванні також брав участь прискорювач на базі GPU TU104 (RTX 2080 Super), який, очевидно, показав найнижчі результати на тлі нових моделей. Повні дані наведено на ілюстраціях.

Треба зазначити, що прототип відеокарти на GPU AD106 показував енергоспоживання у 180 Вт. Це на 27% нижче за споживання GeForce RTX 3070 Ti та на 23% нижче за потужність старих рішень, що використовують чип TU104.

Нова відеокарта має непогані характеристики, але ми її навряд чи побачимо. За чутками у GeForce RTX 4060 Ti буде відключено два SM, тобто загальна кількість CUDA-блоків знизиться до 4352. Потужність буде обмежена значенням 160 Вт. Така відеокарта може виявитися слабшою навіть за звичайну GeForce RTX 3070 з урізаним GA104.

Поки що повна версія GPU AD106 використовується тільки в мобільних відеокартах GeForce RTX 4070, де робочі частоти невисокі, а потужність не перевищує 115 Вт.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

Автор The Witcher 3 HD Reworked Project працює над покращеними текстурами для Cyberpunk 2077

Багато років моддер під псевдонімом Halk Hogan покращує текстури для «Відьмака» у рамках проєкту The Witcher 3 HD Reworked Project. Його набір текстур навіть увійшов до складу next-gen оновлення гри. Але автор не припинив роботу над проєктом і продовжує покращувати текстури й для оновленої версії The Witcher 3. Тепер Halk Hogan офіційно анонсував ще один проєкт — Cyberpunk 2077 HD Reworked Project.

Нова модифікація покликана покращити текстури у Cyberpunk 2077. Перше відео демонструє нові текстури асфальту, рослинності та деяких навколишніх об'єктів. Подекуди різниця значна.

Проєкт на початковій стадії. У публічному доступі поки що немає навіть ранньої версії. У випадку The Witcher 3 автор викладав безліч версій у міру доопрацювання та впровадження нових текстур. Можливо, фінальна версія набору текстур для Cyberpunk 2077 як раз вийде до майбутнього перевидання гри.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

PowerColor випустить відеокарту Radeon RX 7900 XTX Liquid Devil із водоблоком

Компанія PowerColor натякає на анонс нової відеокарти із водоблоком для систем рідинного охолодження. Очевидно, що йдеться про Radeon RX 7900 XTX Liquid Devil. Раніше в лінійці Liquid Devil вже було представлено кілька топових моделей AMD, зокрема Radeon RX 6900 XT Liquid Devil та Radeon RX 6950 XT Liquid Devil. Всі вони оснащувалися високоякісними водоблоками повного покриття від компанії EK. Такі відеокарти розраховані для встановлення в ПК із кастомними системами рідинного охолодження.

Серія Liquid Devil виходить з PCB лінійки Red Devil. В цьому випадку це означає систему живлення 12+3+2 фаз, три 8-контактні роз'єми живлення і подвійний BIOS. PowerColor відбирає найкращі чипи для серії Devil, тому відеокарти вже працюють на високих частотах та демонструють найкращий розгінний потенціал.

На цей час було представлено лише одну відеокарту Radeon RX 7900 з рідинним охолодженням — це ASRock Aqua з ціною понад 1400 доларів. Можна припустити, що цінник PowerColor Liquid Devil буде приблизно на такому ж рівні.

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

The Last of Us Part 1 для PC затримається до 28 березня

Студія Naughty Dog повідомила про затримку комп'ютерної версії The Last of Us Part I. Це ремейк легендарного ексклюзиву Sony PlayStation для сучасних платформ з оновленою графікою. Версія для PlayStation 5 вийшла ще 2 вересня минулого року, а на PC гра мала стартувати 3 березня. Натхненні серіалом та очікуваннями спільноти, автори вирішили трохи притримати реліз, щоб випустити гру у найкращій якості. Чекати доведеться недовго, гру перенесли на 28 березня. The Last of Us Part 1 доступна для попереднього замовлення у Steam за ціною в 1699 грн.

Також найближчими днями на PC вийде ще один колишній ексклюзив консолі PlayStation. Це фантастичний «рогалик» Returnal.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)