В Epic Games Store дарують Dishonored: Death of the Outsider та City of Gangsters

В ігровому магазині Epic Games Store розпочалася нова роздача ігор. На цей раз у свою бібліотеку можна безплатно отримати два хороші проєкти. Особливий інтерес викликає стел-екшен Dishonored: Death of the Outsider від Arkane Studios. Ця гра доповнює сюжет Dishonored 2 та ставить крапку в історії Чужого зі світу Dishonored. З оглядом гри можна ознайомитись на нашому сайті.

Друга безплатна пропозиція — стратегія з рольовими елементами City of Gangsters, в якій потрібно будувати свій кримінальний бізнес і конкурувати з іншими кланами.

Обидві ігри можна забрати безплатно на свій обліковий запис до 18:00 9 лютого.

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Зниження поставок CPU та GPU є усвідомленою стратегією AMD

Останніми роками спостерігається дефіцит та завищені ціни у багатьох сегментах ринку комп'ютерних комплектуючих. Раніше кризу напівпровідникової продукції пов'язували із наслідками пандемії на тлі збільшення глобального попиту. Але навіть після стабілізації ситуації доступність деяких відеокарт і процесорів залишається невисокою, а ціни вищі за рекомендовані. Це може бути частиною загальної стратегії великих гравців ринку, які обмежують постачання для утримання певного рівня цін.

Під час конференції з інвесторами глава AMD Ліза Су прямо визнала, що компанія недопоставила чипи в третьому і четвертому квартах минулого року. Оцінюючи ситуацію, компанія постачатиме менше продукції й в першому кварталі поточного року. Поточний період є «дном» для ринку. Попит на початку року завжди менший, також є загальна тенденція до зменшення PC-ринку. Не дивно, що ми досі маємо проблеми з доступністю нової серії Radeon RX 7900 та завищені ціни на них.

Однак навіть на тлі невеликих поставок компанія може коригувати ціни. Зокрема, процесори нового покоління Ryzen 7000 подешевшали на 20% лише через 6 тижнів після виходу.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 56)

Професійна відеокарта Nvidia RTX 6000 протестована у 3DMark

Наприкінці минулого року компанія Nvidia представила професійну відеокарту RTX 6000 на архітектурі Ada Lovelace. На цей час це найпродуктивніший прискорювач на базі процесора AD102 з 18176 ядрами CUDA. Пристрій має 48 гігабайтів пам'яті GDDR6 з корекцією помилок ECC. Робочі частоти щодо масових ігрових рішень нижчі, тому TDP на скромному рівні 300 Вт.

Тепер з'явилася можливість оцінити ігровий потенціал Nvidia RTX 6000 завдяки користувачеві Reddit, який поділився результатами в 3DMark Time Spy. У цьому бенчмарку відеокарта набрала 30518 графічних балів, що в середньому на 15% нижче за результат GeForce RTX 4090. Але до останніх оновлень Windows результат Nvidia RTX 6000 наближався до 36000 балів.

Проте очевидно, що низькі частоти та урізаний TDP обмежують потенціал AD102. І максимум продуктивності забезпечує ігрова модель GeForce RTX 4090. Все передбачувано, оскільки у Nvidia RTX 6000 інша сфера застосування та пристрій розрахований на інші навантаження, де потрібна висока стабільність при роботі з великими обсягами даних.

Nvidia RTX 6000 охолоджується турбінним кулером. За словами власника відеокарта працює при робочих температурах близько 85 °C, а швидкість вентилятора на рівні 70%. Дана модель шумніша за RTX A6000.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Ремейк Dead Space отримує прискорення 25% завдяки Resizable BAR

Гравці експериментують із включенням технології Resizable BAR для прямого доступу до пам'яті відеокарти в ремейку Dead Space. Сайт DSOGaming провів невелике порівняння та показав вражаюче прискорення, яке забезпечує дана технологія у грі.

За замовчуванням цю функцію вимкнено. Але її можна примусово включити через Nvidia Inspector. Після запуску утиліти потрібно створити профіль для Dead Space Remake та змінити статус Resizable BAR на Enabled.

Тести проводилися на базі ПК з Intel Core i9-9900K із 16 ГБ пам'яті DDR4 на частоті 3800 МГц у поєднанні з відеокартою GeForce RTX 4090. Операційна система Windows 10 та драйвер GeForce 528.24. На цій конфігурації гра в 4K з Resizable BAR показує частоту кадрів на 25% вище щодо режиму без Resizable BAR. Дивовижний результат, особливо на тлі інших ігор, де Resizable BAR забезпечує лише кілька додаткових відсотків продуктивності.

Ще більший результат показав один із користувачів Reddit. У його випадку ПК з Intel Core i7-9700 та GeForce RTX 4080 отримує прискорення від Resizable BAR понад 30% у режимі 3440×1440 з максимальними налаштуваннями.

Технологія Resizable BAR доступна для відеокарт Nvidia GeForce RTX 30-ї та GeForce RTX 40-ї серії. Офіційно технологія підтримується на процесорах Core 10 покоління і вище, але на деяких платах Z390 її можна включити в поєднанні з процесорами Core 9 покоління.

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Shadow Warrior 3 отримає оновлення до Definitive Edition

Гра Shadow Warrior 3 вийшла 1 березня 2022 року. Це лютий видовищний шутер з елементами ближнього бою. Гравцям Shadow Warrior 3 загалом сподобався, але були нарікання на коротку тривалість та технічні проблеми на старті.

Тепер гра отримає нове видання Definitive Edition. У Shadow Warrior 3 додадуть новий режим виживання з новими аренами та новою зброєю. З'явиться хардкорний режим та «Нова гра+». Контенту побільшає, а ціна знизиться. Також гра отримає візуальне покращення та вийде на сучасних консолях PS5 та Xbox Series. Деталі цього next-gen оновлення не розкрито, ймовірно, суттєвих змін у графіці для PC-версії не передбачається.

Shadow Warrior 3 Definitive Edition вийде на PC, PS5 та Xbox Series вже 16 лютого

OpenAI запускає платну підписку ChatGPT Plus

Чат-бот зі штучним інтелектом ChatGPT від компанії OpenAI набирає популярності. Бот вміє не тільки впевнено підтримувати бесіду на безліч тем, але й генерує якісні тексти та розуміється на програмному коді. ChatGPT вже використовують для перевірки та коригування коду. Відомі випадки коли за допомогою ChatGPT писали дипломні роботи. Також ChatGPT зміг скласти іспити у кількох навчальних закладах у США.

На тлі успіху та вибухового зростання запитів до ChatGPT розробники запускають платну підписку ChatGPT Plus. При оплаті 20 доларів на місяць користувач отримає певні переваги у роботі з чат-ботом. Передплатники отримуватимуть швидший відгук на запити та пріоритетний доступ при максимальному завантаженні мережі. Вони також мають пріоритетний доступ до оновлень та нових функцій. Безплатний доступ до ChatGPT також збережеться.

Платна підписка поки що доступна тільки в США. Але компанія сподівається відкрити цей тарифний план для людей в інших країнах та регіонах у найближчому майбутньому. Розробники кажуть, що преміальний тарифний план допоможе зберегти ChatGPT безплатним для всіх. Також вони вивчають можливості для впровадження дешевших підписок та нових тарифних пакетів для швидкого доступу.

Варто зазначити, що нещодавно Microsoft офіційно оголосила про багатомільярдні інвестиції в OpenAI та розширення співпраці з компанією.

Джерело:
Engadget

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Новий видовищний трейлер до виходу Hogwarts Legacy

Незабаром виходить найочікуваніша гра лютого — Hogwarts Legacy від студії Avalanche. Це масштабна рольова гра у чарівному світі Гаррі Поттера, що приваблює мільйони фанатів у всьому світі. За статистикою Steam гра займає перше місце на попередні замовлення.

Події гри розвиваються у школі магії Гоґвортс у 1800-х роках. Нам належить створити свого персонажа, вивчати магію та чарівні науки, відкривати стародавні таємниці та протистояти темним силам.

Вихід гри на PC, консолях PlayStation 5 та Xbox Series відбудеться вже 10 лютого. Релізу присвячений новий видовищний трейлер, який демонструє різноманітні пригоди, які чекають на гравців у Гоґвортсі.

Раніше було опубліковано системні вимоги гри. Для комфортної частоти кадрів та високої якості у Full HD знадобиться процесор AMD Ryzen 5 3600 та відеокарти рівня GeForce GTX 1080 Ti або Radeon RX 5700 XT. Для 4K рекомендується платформа на базі Core i7-10700K або AMD Ryzen 7 5800X із 32 ГБ оперативної пам'яті та відеокартою рівня GeForce RTX 3090 Ti або Radeon RX 7900 XT.

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Перші процесори AMD Ryzen 7000X3D надійдуть у продаж 28 лютого

Компанія оголосила дату виходу нових процесорів Ryzen 7000X3D зі збільшеним кешем. Першим на ринок надійде флагманський 16-ядерний процесор Ryzen 9 7950X3D. Його рекомендована ціна буде 699 доларів США, що відповідає стартовій рекомендованій ціні оригінального 16-ядерного Ryzen 9 7950X.

Обидва процесори засновані на архітектурі Zen 4 (Raphael), обробляють 32 потоки та працюють на частотах до 5,7 ГГц. Але у Ryzen 9 7950X3D завдяки технології 3D V-Cache кеш L3 збільшений вдвічі — до 128 МБ. Це має забезпечувати серйозне прискорення продуктивності в ігрових програмах, що робить новий процесор кращим ігровим CPU. Згідно з тестами виробника, Ryzen 9 7950X3D суттєво випереджає Core i9-13900K. Продаж нового флагманського процесора стартує 28 лютого.

Разом з Ryzen 9 7950X3D у продаж надійде 12-ядерний Ryzen 9 7900X3D. Його ціна буде 599 доларів, що трохи вище за рекомендовану вартість Ryzen 9 7900X в 549 доларів.

У квітні стартують продажі 8-ядерного Ryzen 7 7800X3D за ціною у 449 доларів. І це дорожче за 16-ядерний Ryzen 9 7800. При цьому новий Ryzen 7 7800X3D демонструє найнижчий у своєму класі Boost до 5 ГГц.

Цікаво, що для процесорів Ryzen 7000 йде акція із безплатним купоном на гру Star Wars Jedi: Survivor. У списку акційних моделей поки що немає нових процесорів Ryzen 7000X3D, можливо, вони приєднаються до акції відразу після початку продажів.

Джерело:
Videocardz.com

Обговорити в форумі (коментарів: 84)

Хорор Amnesia: The Bunker перенесли на травень

Розробники хорору Amnesia: The Bunker оголосили про затримку релізу гри. Спочатку автори розраховували випустити проєкт у березні, але тепер перенесли дату виходу на 16 травня. Причина несподівана — важка зима та безліч хвороб, які вплинули на команду. Для невеликої студії Frictional Games це виявилося критичним, тож графік виходу прийшлось скорегувати.

Сама гра анонсована нещодавно у грудні 2022 року. Вона присвячена подіям Першої світової війни. Головний герой має вижити у занедбаному бункері із монстрами. Amnesia: The Bunker — четверта гра у серії, і третя гра безпосередньо від студії Frictional Games. Перша частина Amnesia: The Dark Descent стала еталоном хорору про безпорадного героя, де ми можемо лише ховатися або спостерігати те, що відбувається. Нова гра має стати різноманітнішою. На цей раз ми зможемо не лише ховатися. У грі буде пістолет, але з мінімумом патронів. Також на скриншотах та відео показували гранати. Будуть випадкові події та варіативність у проходженні.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)