В Epic Games Store дарують інді-ігри Adios та Hell is Others

В ігровому магазині Epic Games Store розпочалася нова тижнева роздача безплатних ігор. Зараз у нас дві безплатні пропозиції — Adios та Hell is Others. Це невеликі інді-проєкти з хорошими відгуками, що можуть зацікавити окремих гравців. Adios є невеликою сюжетною пригодою, яка розповідає історію фермера змушеного співпрацювати з мафією. Hell is Others — піксельний шутер із видом зверху, в якому можна відстрілювати монстрів у режимах PVE та PVP.

Ця роздача закінчиться 2 лютого, після чого розпочнеться нова акція із безплатними іграми. Наступна пропозиція буде набагато цікавіша, адже до неї входить стратегія City of Gangsters і відмінний стелс-екшен Dishonored: Death of the Outsider, який доповнює історію Dishonored 2.

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

AMD Radeon RX 7900 XT швидше за RX 6950 XT на 7%, але дорожче на 28%

Компанія AMD поділилася новими графіками продуктивності актуальних відеокарт Radeon RX у своєму блозі. На графіках вказані середні дані щодо частоти кадрів у 6 іграх та одночасно наведено вартість відеокарт. Тут нема нічого нового. Але журналісти звернули увагу, що сама AMD де-факто вказує на необґрунтовано високу вартість нового покоління.

У роздільній здатності 4K нова відеокарта Radeon RX 7900 XT лише на 7% краща за Radeon RX 6950 XT при різниці у вартості понад 28%. Рекомендована ціна новинки 899 доларів, а ціна старої моделі 699 доларів. Сумнівна переплата за кілька додаткових відсотків швидкодії. Треба відзначити, що Radeon RX 7900 XT базується на урізаному чипі Navi 31 із 5736 потоковими процесорами та оснащена 20 ГБ пам'яті GDDR6 на 320-бітній шині, а Radeon RX 6950 XT є найшвидшим рішенням на базі чіпа Navi 21 з 5120 потоковими ядрами та оснащена 16 ГБ пам'яті GDDR6 на 256-розрядній шині. Також в AMD є ще дешевша відеокарта Radeon RX 6900 XT, але ці моделі поступово зникають із продажу.

З іншого боку, топові рішення Nvidia GeForce RTX 40-ї серії ще дорожчі, і тільки GeForce RTX 4070 Ti за ціною можна порівняти з новинками AMD. Флагман Nvidia GeForce RTX 4090 у Європі та США все ще продається за ціною близько двох тисяч доларів і вище, попри рекомендований цінник у 1699 доларів. Тож із цінами в AMD Radeon все непогано. Але ми бачимо стійку тенденцію до значного зростання вартості відеокарт.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 40)

Майнери перефарбовують пам'ять відеокарт, щоб видати їх за нові

Після переходу Ethereum на модель Proof-of-Stake розпочався загальний спад криптовалютної лихоманки. І майнери почали розпродувати тисячі відеокарт, які раніше видобували криптовалюту. Вторинний ринок зараз перенасичений, й деякі намагаються продати відеокарти за вигіднішою ціною, представивши їх новими.

Технічні фахівці Iskandar Souza та Paulo Gomes провели цікаве розслідування, результатами якого вони поділилися на YouTube. На китайських роздрібних торгових майданчиках багато сумнівних пропозицій щодо продажу «нових» відеокарт. Але після перевірки з'ясовується, що вони зовсім не нові. Головними ознаками використання є відсутні наклейки, подряпини на гвинтах та пил, але іноді бувають візуально нові зразки. Більш очевидною ознакою тривалого використання при високих температурах є жовтий відтінок пам'яті та GPU.

Однак тепер продавці навчилися фарбувати пам'ять, щоб обманути потенційного покупця, який вирішить детально вивчити відеокарту. У своєму відео Paulo наочно показав приклад підфарбованих мікросхем пам'яті.

Аналогічне порівняння провели фахівці TecLab, які замовили нові відеокарти в одній з бразильських компаній. Після розбору було виявлено характерний жовтий відтінок чипів, що явно вказувало на тривалий «трудовий стаж». Втім, тут йдеться про Radeon RX 580, де шанс отримати відеокарту після майнінгу дуже високий.

Споживачам варто бути особливо обережними при купівлі відеокарт у невідомих компаній. Однак без розбору довести, що відеокарта була у використанні, навряд чи вдасться.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 42)

Технологія DirectStorage знижує продуктивність GeForce RTX 4090 у Forspoken

Однією з особливостей ПК-версії екшену Forspoken стала підтримка технології Microsoft DirectStorage, яка має зменшити час завантаження на системах зі швидким NVMe-накопичувачем. Вона, нагадаємо, розвантажує центральний процесор, дозволяючи відеокарті безпосередньо взаємодіяти з SSD. Щоправда, одночасно з цим збільшується навантаження на графічний процесор, що може позначитися на продуктивності.

Forspoken

Редакція німецького вебресурсу PC Games Hardware перевірила, наскільки сильно технологія DirectStorage впливає на частоту кадрів. Для цього вони використали систему на базі Intel Core i9-12900K та GeForce RTX 4090, а також трійцю твердотілих накопичувачів: з інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с, PCI Express 3.0 x4 та PCI-E 4.0 x4. Виміри швидкодії проводилися у роздільній здатності 4K.

З'ясувалося, що при використанні DirectStorage з NVMe-накопичувачами гравці можуть зіткнутися з падінням середньої частоти кадрів. У випадку роздільній здатності 4K воно склало приблизно 10% щодо традиційного SATA SSD. Що важливо, загальна плавність геймплею при цьому не постраждала. Так звані показники 1% fps та 0,2% fps у всіх випадках залишаються приблизно на одному рівні.

Forspoken

Хай там як, варто дочекатися більш детальних тестів технології DirectStorage. Закордонні колеги припускають, що найменший вплив на частоту кадрів спостерігатиметься у роздільній здатності 1080p та 1440p. Також буде цікаво дізнатися, як себе проявлять інші моделі відеокарт.

Джерела:
Tom's Hardware
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Redfall, Forza Motorsport та інші ігри з презентації Developer Direct від Xbox та Bethesda

Вчора компанії Xbox та Bethesda провели трансляцію Developer Direct, представивши нові та раніше анонсовані проєкти, які вийдуть цього року.

Показали нову демонстрацію гри Redfall, що створюється студією Arkane. Це поєднання одно- та багатокористувацької гри, в якій група мисливців протистоїть вампірам. Відкритий світ гри створюють дизайнери, які працювали над станцією «Талос 1» з Prey та створювали місто Dunwall у Dishonored.

Гра надійде у продаж 2 травня на консолях Xbox Series та платформі PC.

Показали чудове відео з демонстрацією Forza Motorsport. Гра отримає реалістичну графіку з трасуванням променів та понад 500 автомобілів.

Дату виходу гри не розкрито.

Популярна MMO The Elder Scrolls Online отримає нове доповнення. В The Elder Scrolls Online: Necrom гравці вирушать на острів Телвані у Морровінді.

Доповнення виходить 20 червня.

Tango Gameworks та Xbox Game Studios анонсували й одразу випустили незвичайний бойовик Hi-Fi Rush. Це ритмічний екшен, у якому треба виконувати удари та комбо в такт музиці.

Hi-Fi Rush вже доступна у Steam та Xbox Game Pass. Гравці прийняли проєкт дуже тепло та залишають виключно позитивні відгуки.

Також у рамках Developer Direct показали новий трейлер екшену Minecraft Legends.

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Discord отримає підтримку стрімінгу в AV1 на нових GeForce RTX

Додаток Discord отримає підтримку стрімінгу відео з кодуванням AV1. Це новий стандарт стиснення відео, який забезпечує підвищену якість зображення за меншого бітрейту. Новий кодек ефективніший і краще за поширені H.264 та H.265, тому великі відеосервіси поступово переходитимуть на AV1.

YouTube вже підтримує можливість завантаження відео AV1, але не підтримує трансляції. Сервіс Netflix хоче одним із перших перейти на новий стандарт. На відповідне оновлення чекає і Twitch. Але першим став Discord, у цьому популярному додатку для спілкування та відеоконференцій з'явиться потокова передача відео AV1 з підтримкою 4K при 60 кадрах зі швидкістю 8 Мбіт/с.

Ця функція працюватиме на нових відеокартах GeForce RTX 40-ї серії, використовуючи вбудований апаратний кодувальник у GPU. Про підтримку інших відеокарт для AV1 в Discord поки що нічого невідомо. Також Discord не обмежуватиме трансляцію лише AV1. Якщо до конференції під'єднається людина, чий пристрій підтримує лише H.264, вона отримуватиме відеопотік у цьому форматі.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Флагманський HEDT-процесор Intel Xeon W9-3495X помічений у Geekbench

У найближчому майбутньому відбудеться реліз нової HEDT-платформи Intel. Вона буде представлена материнськими платами LGA4677 на базі чипсета W790, а також одразу двома лінійками процесорів: Xeon W-2400 та W-3400. Зразки нових CPU зараз активно тестуються Intel та її партнерами, що підтверджує новий запис в онлайн-базі бенчмарку Geekbench.

Intel Xeon

У вищезгаданому тесті відзначився флагман майбутньої HEDT-платформи — Intel Xeon W-3495X. Це 56-ядерний «камінь» сімейства Sapphire Rapids із робочою частотою від 1,9 до 4,8 ГГц у динамічному розгоні. У його розпорядженні також є 105 Мбайт кешу третього рівня, 8-канальний контролер оперативної пам'яті DDR5-4800 із підтримкою ECC та 112 ліній інтерфейсу PCI Express 5.0.

Intel XeonIntel Xeon

Intel Xeon W-3495X був випробуваний на материнській платі Supermicro X13SWA-TF, про яку ми розповідали в окремому матеріалі. У системі використовувалися 128 Гбайт пам'яті DDR5, ймовірно, в 4-канальному режимі, так що судити про продуктивність новинки за цими результатами не варто. Досить сказати, що 64-ядерний Ryzen Threadripper Pro 5995WX (Zen 3) демонструє кращі показники, при цьому в AMD на підході чипи Ryzen Threadripper 7000 з архітектурою Zen 4.

Intel Xeon

Офіційна презентація нової HEDT-платформи Intel, процесорів Xeon W-2400 та W-3400 запланована на середину лютого. Повноцінні огляди новинок, ймовірно, будуть опубліковані приблизно в цей же час.

Джерела:
WCCFTech
Tom's Hardware

Ubisoft випускає гру Valiant Hearts: Coming Home ексклюзивно для Netflix

Компанія Ubisoft оголосила дату виходу гри Valiant Hearts: Coming Home. Це продовження квесту Valiant Hearts: The Great War, присвяченого Першій світовій війні. Перша частина вийшла у 2014 році та стала приємною несподіванкою для гравців. За мультяшною мальованою стилістикою ховалася зворушлива драматична історія. Тепер можна дізнатися про нові пригоди героїв першої частини в Valiant Hearts: Coming Home.

Ми будемо грати за чотирьох персонажів, вирішувати головоломки та виконувати прості стелс-завдання.

Реліз гри відбудеться 31 січня, але лише на мобільних платформах iOS та Android, і лише для передплатників сервісу Netflix. Про реліз гри на PC та консолях поки нічого невідомо.

Обговорити в форумі (коментарів: 1)