Драйвер GeForce 528.24 WHQL готовий до виходу Forspoken та рімейку Dead Space

Сьогодні Nvidia випустила новий пакет графічних драйверів. Реліз GeForce 528.24 WHQL містить оптимізації для екшен-RPG Forspoken та рімейку Dead Space, а також забезпечує стабільну роботу технології DLSS 3 в іграх Marvel's Midnight Suns, Hitman 3 та Deliver Us Mars. Вона, нагадуємо, підтримується лише відеокартами GeForce RTX 40-ї серії.

Dead Space

Щодо переліку виправлених помилок, то цього разу програмісти Nvidia зосередилися на покращенні якості роботи різного ПЗ. Драйвер GeForce 528.24 WHQL усуває такі проблеми:

  • нестабільна робота програм Adobe Premiere Pro, Photoshop та Lightroom;
  • нестабільна робота Adobe Photoshop 24.1 під час використання GeForce Experience;
  • файли ProRes RAW відображаються повністю чорними у прев'ю Adobe Premiere Pro;
  • прозоре вікно виглядає непрозорим в Autodesk Alias;
  • періодичні збої OctaneBench 2020 через відмову рушія рендерингу.

Як завжди, скачати актуальний пакет драйверів для відеокарт Nvidia можна скориставшись пошуком на сайті «зелених» або через GeForce Experience. Супутня документація до випуску GeForce 528.24 WHQL доступна за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Foxconn та інші тайванські компанії нарощують виробництво у Мексиці

Складна політична ситуація у світі із протистоянням США та Китаю призвела до порушення звичних логістичних ланцюжків, а пандемія лише погіршила становище. Тому низка компаній почали відкривати нові виробництва ближче до основних ринків збуту у Північній Америці.

Foxconn, найбільший у світі контрактний виробник електроніки, нещодавно відкрив штаб-квартиру в Мексиці для управління своїми дочірніми компаніями та кращого обслуговування клієнтів на цьому ринку. Він виробляє продукцію для Apple, Google, Amazon AWS та інших американських компаній. З недавнього часу Foxconn також випускає електромобілі, зокрема для Lordstown, Fisker та INDI EV. Для цього в регіоні планується організувати три підприємства — у штатах Огайо та Вісконсин, а також завод у Мексиці.

Приклад Foxconn наслідують й інші тайванські виробники. У першу чергу це збирачі продукції Apple — компанія Pegatron, яка займається виробництвом iPhone, Quanta Computer, що збирає MacBook, Compal Electronics, що збирає iPad, а також Inventec, що постачає ноутбуки для HP та Dell. Усі вони планують організувати та збільшити виробництво у Мексиці протягом 2023 року. Основні інвестиції стосуються ринку електромобілів, що стрімко зростає. Pegatron, яка також обслуговує Tesla та General Motors, вже виділила до 350 мільйонів доларів для диверсифікації виробництва у Мексиці та Південно-Східній Азії. Compal та Quanta відкривають нові заводи та шукають інженерів для розробки автомобільної електроніки.

Важливим стимулом для такої міграції також став новий закон про зниження інфляції (Inflation Reduction Act), ухвалений минулого року в США. Серед іншого, він визначає вимоги до місцевого виробництва для податкових пільг. Наприклад, збірка електромобілів має проводитись у Північній Америці. Також влада США висловлює занепокоєння залежністю від постачання обладнання для серверів, центрів обробки даних та мережевої інфраструктури. Ці напрями також стануть пріоритетними під час міграції тайванських виробників до Мексики. При цьому фахівці зазначають, що сам процес міграції відбувається відносно просто, оскільки багато компаній вже працювали з Мексикою, багато років маючи там виробничі потужності для побутової техніки та комп'ютерів.

Джерело:
Asia.nikkei.com

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Noctua випустила низькопрофільний кулер NH-L9a-AM5 для нових процесорів AMD

Австрійський виробник систем охолодження Noctua повідомив про надходження у продаж низькопрофільного CPU-кулера NH-L9a-AM5. Він, як неважко зрозуміти з назви, призначений для платформи AMD AM5 та є оновленою версією моделі NH-L9a. Її варіант під сокет AM4 побував у нашій тестовій лабораторії кілька років тому.

NH-L9a-AM5

«Щойно випущені 65-ватні CPU Ryzen ідеально підходять для створення невеликих, але дуже потужних систем, а наш новий NH-L9a-AM5 — ідеальний кулер для цього, — розповідає Роланд Моссіг (Roland Mossig), генеральний директор Noctua. — Він може легко охолоджувати нові 7900, 7700 і 7600 при надтихій швидкості вентилятора й забезпечує достатній запас, якщо клієнти хочуть збільшити їхню потужність понад 65 Вт — насправді ми використовували до 130 Вт на Ryzen 7950X та 7900X!»

NH-L9a-AM5

Система охолодження Noctua NH-L9a-AM5 буде доступна у двох забарвленнях: звичайному та повністю чорному chromax.black. Її радіатор складається з мідної нікельованої основи, двох 6-мм теплотрубок та секції алюмінієвих ребер, а за його обдування відповідає 92-мм вентилятор NF-A9x14 HS-PWM. Габарити кулера становлять 114(Д) x 92(Ш) x 37(В) мм, маса — 465 грамів.

У європейських магазинах системи охолодження Noctua NH-L9a-AM5 та NH-L9a-AM5 chromax.black доступні за рекомендованою ціною €49,9 та €59,9 відповідно.

NH-L9a-AM5

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

Microsoft інвестує мільярди доларів у творців ChatGPT

Перегони у сфері штучного інтелекту набирають обертів. Microsoft офіційно заявила про розширення співпраці з OpenAI після чуток про $10 мільярдів інвестицій у цю компанію. Серед найвідоміших проєктів OpenAI нейромережа для генерації зображення DALL-E 2 та чат-бот ChatGPT, про видатні успіхи якого останнім часом дуже часто пишуть у новинах.

Microsoft

Microsoft інвестує у розробку та розгортання суперкомп'ютерних систем для підтримки досліджень OpenAI, а також забезпечує ексклюзивну хмарну підтримку на базі платформи Microsoft Azure. Усі хмарні сервіси Microsoft підтримуватимуть робочі навантаження OpenAI. Microsoft вже почала розгортання хмарного сервісу Azure OpenAI з моделями ШІ від OpenAI, включаючи GPT-3.5, Codex і DALL-E.

У майбутньому планується інтегрувати технології OpenAI у корпоративні та споживчі продукти. Софтверний гігант планує додати мовні функції на базі штучного інтелекту у Word, PowerPoint і Outlook. Також великі плани щодо інтеграції нових можливостей у пошуковик Bing, щоб кинути виклик Google. Відомо про плани додати в Bing перетворення тексту в зображення на базі DALL-E 2.

Microsoft

Точна сума інвестицій не розкривається. Але згідно з чутками Microsoft може отримувати до 75 відсотків прибутку OpenAI, поки не забезпечить повернення своїх інвестицій, та 49 відсотків акцій компанії. Сама співпраця розвивається протягом кількох років. У 2019 році Microsoft вже вклала мільярд в OpenAI, а у 2020 році придбала ексклюзивну ліцензію на базову технологію, яка лежить в основі GPT-3.

Повертаючись до теми ChatGPT, потрібно відзначити вибухове зростання популярності даного чат-бота. Популяризація таких технологій і чат-ботів вимагатиме зростання обчислювальних потужностей для забезпечення їх функціонування. І фахівці Bloomberg вже прогнозують рекордні продажі обладнання Nvidia. Компанію називають одним із бенефіціарів вибухового зростання генеративних ШІ.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Вийшов перший огляд відеокарти GeForce RTX 3060 Ti з пам'яттю GDDR6X

Восени відбувся формальний реліз відеокарти GeForce RTX 3060 Ti з пам'яттю GDDR6X. Очікувалося, що вона зрештою замінить собою оригінальну модель, проте AIB-партнери Nvidia не поспішають з її виведенням на ринок. Зокрема, перший повноцінний огляд новинки було опубліковано лише цього місяця — польський веб-ресурс ITHardware протестував GeForce RTX 3060 Ti G6X OC від бренду KFA2.

GeForce RTX 3060 Ti

Нагадаємо, що за конфігурацією графічного процесора GeForce RTX 3060 Ti у версії з пам'яттю GDDR6X не відрізняється від попередниці. Обидві моделі оперують 4864 ядрами CUDA, 152 тензорними, 38 RT-ядрами та 256-бітною шиною пам'яті, через яку GPU взаємодіє з 8-гігабайтним відеобуфером. Перехід на швидкісні чипи GDDR6X підняв пропускну здатність більш ніж на третину: з 448 до 608 Гбайт/с. Водночас паспортне енергоспоживання зросло з 200 до 225 Вт.

GeForce RTX 3060 Ti

Як показали тести, перехід на пам'ять GDDR6X не забезпечив GeForce RTX 3060 Ti суттєвого стрибка продуктивності. В іграх перевага оновленої версії склала лічені відсотки. Тут варто уточнити, що польські колеги порівнювали новинку KFA2 з моделлю ASUS TUF Gaming OC, яка має непоганий заводський розгін GPU. В той самий час GeForce RTX 3070 приблизно на 13-14% швидше за оновлену GeForce RTX 3060 Ti.

GeForce RTX 3060 Ti

Джерела:
Tom's Hardware
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Gunnir випустила відеокарту Intel Arc A380 у форм-факторі MXM

Китайська фірма Gunnir продовжує розширювати асортименти відеоадаптерів на базі графічних процесорів Intel Arc Alchemist. Черговою новинкою став 3D-прискорювач Arc A380 у компактному форм-факторі MXM, розрахований на використання у ноутбуках та мобільних робочих станціях.

Intel Arc A380

Вищезгадана відеокарта належить до стандарту MXM 3.1 Type-A та близька за характеристиками до десктопної Arc A380. Вона використовує графічний процесор Intel ACM-G11 з вісьмома Xe-ядрами (1024 шейдерних процесори) та 96-бітною шиною пам'яті. Відеобуфер представлений шістьма гігабайтами GDDR6 з ефективною частотою 15,5 ГГц.

Intel Arc A380

Як інтерфейс підключення виступають вісім ліній PCI Express 4.0. Для новинки характерний 50-ватний рівень TBP із можливістю збільшення до 75 Вт. Пристрій здатний забезпечити роботу чотирьох відеовиходів: трьох HDMI та одного DisplayPort.

Intel Arc A380

Щодо ціни, то в Китаї відеокарту Gunnir Arc A380 формату MXM зараз можна придбати за 1899 юанів (еквівалент 280 доларів США).

Джерела:
TechPowerUp
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Стратегія SpellForce: Conquest of Eo виходить у лютому

Компанія THQ Nordic озвучила дату виходу нової стратегії SpellForce: Conquest of Eo. Це черговий проєкт відомої франшизи SpellForce, який не входить у номерну серію і виконаний у стилі 4X-стратегії. Гра створюється студією Owned by Gravity, яка раніше працювала над фентезійною стратегією Fantasy General.

У новій грі ми підкорюватимемо чарівне царство Ео. Для цього можна буде взяти під своє управління 15 різних героїв, а у битвах братимуть участь величезні армії з більш ніж 100 різновидів юнітів. У SpellForce: Conquest of Eo більше 80 карт та понад 700 квестів. Різноманітна магічна система включає понад 100 унікальних заклинань. У грі можна стати могутнім некромантом, що підіймає мерців, алхіміком, що створює вибухові еліксири, або майстром створення магічних предметів.

SpellForce: Conquest of Eo виходить 3 лютого у сервісах Steam, Epic Games Store та GOG.

Гра підтримуватиме DirectX 11 і DirectX 11. Для комфортної продуктивності рекомендуються потужні процесори AMD Ryzen 5 5600X та Intel Core i7-10700K у поєднанні з відеокартою GeForce RTX 2070 Super.

Мінімальні системні вимоги:

  • Процесор: AMD Ryzen 3 1300X або Intel Core i5-4690K;
  • Оперативна пам'ять: 8 ГБ;
  • Відеокарта: GeForce GTX 1050 Ti або Radeon RX 560;
  • DirectX 11;
  • Місце на диску: 9 Гб.

Рекомендовані системні вимоги:

  • Процесор: AMD Ryzen 5 5600X або Intel Core i7-10700K;
  • Оперативна пам'ять: 12 ГБ;
  • Відеокарта: GeForce RTX 2070 Super;
  • DirectX 12;
  • Місце на диску: 9 Гб.
Обговорити в форумі (коментарів: 3)