Der8auer показав, чим небезпечний контакт рідкого металу з алюмінієвим радіатором відеокарти

Рідкий метал перевершує за характеристиками традиційні термопасти, але разом з цим має певні недоліки. По-перше, для його безпечного нанесення слід підготувати область навколо кристала CPU/GPU, щоб запобігти витоку та короткому замиканню, наприклад, у заводських умовах виробники використовують спеціальні губки (як у PlayStation 5). А по-друге, він сумісний далеко не з усіма системами охолодження, зокрема це стосується рішень з алюмінієвою контактною пластиною.

GeForce RTX 2060

Оцінити наслідки контакту рідкого металу з алюмінієвим кулером запропонував відомий ентузіаст Роман «Der8auer» Хартунг в одному з недавніх відео. Він отримав відеокарту GeForce RTX 2060 від одного з підписників, який скаржився на високу температуру GPU. З'ясувалося, що на графічний процесор був нанесений рідкий метал на основі галію, який за час експлуатації перетворив на труху область контакту з алюмінієвим кулером.

GeForce RTX 2060

GeForce RTX 2060

Щоб усунути цей дефект, Роман вирішив відфрезерувати ушкоджену ділянку, прибравши приблизно 0,5 мм дефектного матеріалу. Для коректної установки на відеокарту також довелося зменшити висоту кріплень системи охолодження та використати тонкіші термопрокладки. На графічний процесор було нанесено термопасту Thermal Grizzly Hydronaut. Після всіх маніпуляцій відеокарта GeForce RTX 2060 запрацювала у допустимому температурному режимі.

GeForce RTX 2060

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Опубліковано системні вимоги Like a Dragon: Ishin!

Компанія Sega продовжує розвивати франшизу Yakuza. Ігри серії мають специфічний геймплей, але підкуповують гангстерським японським антуражем та різноманітністю. Раніше серія виходила лише на консолях, але з 2018-го Sega почала портування ігор на платформу PC. Цього року вийде спін-офф Like a Dragon: Ishin! від студії Ryu Ga Gotoku Studio, який є ремейком однойменної гри 2014 року. Замість сучасної гангстерської саги гравців очікує занурення у Кіото 1860-х років, де самурай шукає вбивць свого батька, щоби повернути собі чесне ім'я.

Нещодавно для гри вийшов новий трейлер із демонстрацією міні-ігор. Також на сторінці Steam опубліковані офіційні системні вимоги.

Раніше випущені частини Yakuza були демократичними у своїх вимогах і працювали на старих операційних системах Windows. Нова гра підтримує тільки DirectX 12, отже, запускається на Windows 10 або Windows 11. А для стабільних 60 кадрів при максимальній якості графіки тепер рекомендуються відеокарти рівня GeForce RTX 2060 або Radeon RX Vega 64. Для встановлення гри потрібно 60 ГБ вільного місця на жорсткому диску або SSD. Серед обов'язкових вимог є підтримка процесором інструкцій AVX і SSE4.2. У грі буде DRM-захист Denuvo.

Мінімальні вимоги для 1080p/low/30fps:

  • Процесор: Intel Core i5-3470 або AMD Ryzen 3 1200;
  • Оперативна пам'ять: 8 ГБ;
  • Відеокарта: GeForce GTX 960 або Radeon RX 460;
  • Місце на диску: 60 ГБ.

Рекомендовані системні вимоги для 1080p/High/60fps:

  • Процесор: Intel Core i7-4790 або AMD Ryzen 5 1600;
  • Оперативна пам'ять: 8 ГБ;
  • Відеокарта: GeForce RTX 2060 або Radeon RX Vega 64;
  • Місце на диску: 60 ГБ.

Реліз гри відбудеться 21 лютого на платформах PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One та Xbox Series X/S.

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Компанія CableMod пропонує безпечний кутовий перехідник 12VHPWR для GeForce RTX 4090

Всі ми чули про проблему з можливим вигорянням роз'єму живлення у флагманських відеокарт Nvidia GeForce RTX 4090. Серед причин — нещільно вставлений кабель і вигин самого кабелю. Якщо першу причину легко усунути, то друга може бути пов'язана з недостатніми габаритами корпусу, коли кабель і перехідник упираються в бічну стінку. І хоча заяв про вигоряння поменшало, проблема повністю не пішла. Нещодавно була інформація про вигорання посиленого адаптера від CableMod, який створений спеціально для уникнення таких проблем.

Тому фахівці CableMod вирішили підійти до проблеми кардинальніше і повністю позбутися фактора вигину. Якщо звичайному адаптеру 12VHWPR потрібно не менше 35 мм збоку, щоб уникнути вигину та можливого порушення контакту всередині роз'ємів, то новому перехіднику потрібно лише 23 мм. Кутова конструкція нового перехідника дозволяє підключати кабель збоку, так щоб він взагалі не вигинався і не вигинав роз'єм на відеокарті.

Новий адаптер буде випускатися в кількох варіантах — для бокового підключення під кутом 90 градусів і під кутом 180 градусів для прокладання кабелю вздовж відеокарти. Також кожен із цих варіантів доступний у двох версіях, щоб зручно розмістити кабель під відеокартою або над нею.

Це дозволить підібрати оптимальний варіант перехідника для конкретної схеми прокладання кабелів усередині свого корпусу. На офіційному сайті вже вказано список моделей GeForce RTX 4090, з якими сумісні перехідники типу A та B.

Перехідник можна буде замовити у будь-якому кольорі. Виробник вже планує 11 кольорів, щоб надати замовнику широкий вибір.

Наприкінці січня CableMod планує надати зразки перехідників для профільних медіа, а в лютому запустити масове виробництво для перших постачань наприкінці Місяця. Орієнтовна ціна 29 доларів.

Компанія пропонує всім зацікавленим споживачам перевірити сумісність, роздрукувавши зразок перехідника на 3D-принтері. Більше інформації та адрес для зворотного зв'язку вказано на офіційному сайті CableMod.

Обговорити в форумі (коментарів: 94)