Galax представила GeForce RTX 4070 Ti в оверклокерській версії Hall of Fame

Компанія Galax підготувала до випуску відеокарту GeForce RTX 4070 Ti у модифікації Hall of Fame. Вона розрахована на любителів спортивного оверклокінгу й буде запропонована у версіях HOF OC Lab та HOF OC Lab Plus, відмінності між якими зводяться до заводського розгону графічного ядра Nvidia AD104.

Galax GeForce RTX 4070 Ti HOF OC Lab

Відеокарта Galax GeForce RTX 4070 Ti HOF OC Lab (Plus) оснащена потужною системою охолодження з трьома вентиляторами: одним 92-мм й двома 112-мм. Радіатор виконаний на базі випарної камери, чотирьох 8-мм та п'яти 6-мм теплотрубок. На торці графічної карти розпаяно роз'єм 12VHPWR, а комплект поставки включає перехідник на три 8-контактні PCI-E Power. Габарити пристрою становлять 344 х 144 х 77 мм.

Galax GeForce RTX 4070 Ti HOF OC Lab

Графічний процесор у версії HOF OC Lab функціонує на boost-частоті до 2715 МГц, а у моделi HOF OC Lab Plus цей параметр збільшено до 2760 МГц. Максимальний показник Total Graphics Power (TGP) в обох варіантів становить 366 Вт. Передбачено другу прошивку з меншими частотами GPU та рівнем TGP.

Galax GeForce RTX 4070 Ti HOF OC Lab

Рекомендовані ціни відеокарт Galax GeForce RTX 4070 Ti HOF OC Lab (Plus) оголошені не були.

Galax GeForce RTX 4070 Ti HOF OC Lab

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

TSMC планує знизити вартість 3-нм техпроцесу з метою збільшення привабливості для AMD та Nvidia

Тайванський гігант TSMC вже розпочав масове виробництво чипів на новому техпроцесі N3. Офіційна церемонія запуску заводу із 3-нм конвеєром відбулася 29 грудня. Поки що основним замовником є Apple. Ми вже писали про високу собівартість кремнієвих пластин на новому техпроцесі. І це може стати стримувальним фактором для широкого застосування техпроцесу TSMC 3N в індустрії.

З'явилася інформація, що виробник планує знизити вартість виробництва для збільшення попиту на нову технологію з боку AMD, Nvidia, MediaTek та Qualcomm. За даними China Renaissance Capital Group, в техпроцесі N3 використовується передова літографія EUV з 25 шарами, а сканери EUV можуть коштувати від 150 до 200 мільйонів доларів, залежно від конфігурації.

Собівартість виробництва кремнієвих пластин за 3-нм технологією перевищує 20 тисяч доларів за пластину. Для порівняння — собівартість 5-нм пластин на рівні 16 тисяч, а 7-нм на рівні 10 тисяч. Тому TSMC вивчає можливості зниження вартості продукції, щоб стимулювати партнерів до переходу на новий техпроцес. Це можна зробити завдяки зменшенню витрат на виробництво. Вже йде активна робота над впровадженням оптимізованого техпроцесу TSMC N3E з 19 шарами EUV, який буде дешевшим. Цей виробничий вузол буде готовий у другій половині року. Далі планується використання оптимізованих техпроцесів N3P, N3S і N3X.

AMD вже публічно заявляла про плани використати технологію N3 для процесорів на архітектурі Zen 5, які вийдуть у 2024 році. Згідно з чутками, на новий техпроцес перейде і наступне покоління графічних прискорювачів Nvidia на базі архітектури Blackwell. Зниження вартості виробництва може прискорити появу нових продуктів та збільшити обсяг замовлень з боку AMD та Nvidia.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Процесори Intel Lunar Lake отримають архітектуру для мобільних пристроїв із низьким енергоспоживанням

У лабораторіях Intel кипить робота одразу над кількома поколіннями процесорів. Фахівці чипмейкера працюють над «рефрешем» сімейства Raptor Lake, чий реліз відбудеться цього року, над багаточиповими Meteor Lake та Arrow Lake, а також над CPU Lunar Lake. В останніх Intel планує кардинально переробити архітектуру з прицілом на мобільні пристрої.

Intel Meteor Lake
Intel Meteor Lake

Мікроархітектура для чипів Intel Lunar Lake розробляється «з нуля», причому компанія приділяє першочергову увагу продуктивності на ват. Про це розповів Ян Катресс (Ian Cutress), головний редактор веб-видання AnandTech. Додамо, що в Мережі вже з'являлася інформація про те, що CPU Lunar Lake розробляються з урахуванням 15-ватного рівня енергоспоживання, інакше кажучи, вони призначені для тонких й легких ноутбуків.

Intel Lunar Lake

Крім того, неофіційні джерела приписують новим чипам графічний блок на архітектурі Xe2-LPG та техпроцес Intel 18A. Випуск мікросхем за цією технологією корпорація розраховує налагодити в другій половині 2024-го, тому CPU Lunar Lake дебютують на ринку не раніше 2025-го. Офіційними подробицями про майбутні покоління процесорів Intel має поділитися 26 січня, коли буде опубліковано фінансові підсумки минулого кварталу.

Intel Lunar Lake

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

EKWB підготувала водоблоки для «скальпованих» чипів Intel Core 12-/13-го покоління

Словенська фірма EK Water Blocks анонсувала вихід серії водоблоків EK-Quantum Velocity Direct Dіe D-RGB для платформи Intel LGA1700. Вони розраховані на використання у зв'язці з топовими чипами Core 12-/13-го покоління, зокрема Core i9-13900KS, та передбачують безпосередній контакт із кристалом процесора.

EK-Quantum Velocity Direct Die

Вищезгадана лінійка представлена двома рішеннями. Версія EK-Quantum Velocity² Direct Die D-RGB – 1700 Limited Edition буде випущена тиражем 100 екземплярів та включає все необхідне: водоблок із позолоченою кришкою, кріплення для встановлення «голого» процесора, інструмент для «скальпування» CPU LGA1700, рідкий метал Thermal Grizzly Conductonaut й дві губки для запобігання його витоку. Її вендор оцінив у 350 євро.

EK-Quantum Velocity Direct Die

EK-Quantum Velocity Direct Die

Варіант EK-Quantum Velocity Direct Die D-RGB – 1700 Nickel + Plexi постачається без інструмента для зняття теплорозподільної кришки процесора, а верхня частина водоблоку виконана з прозорого акрилу. Цей комплект коштуватиме 200 євро.

EK-Quantum Velocity Direct Die

Не забула компанія і про власників водоблоку EK-Quantum Velocity під сокет LGA1700. Їм буде запропоновано комплект для апгрейду, що складається з контактної пластини для «голого» процесора та відповідного набору кріплень. Він обійдеться у €110. Інструмент для «скальпування» також буде випущений як самостійний продукт із ціною €75. Усі вищеописані новинки EK Water Blocks вийдуть у середині лютого.

EK-Quantum Velocity Direct Die

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Wi-Fi 6E — переваги та особливості нового стандарту бездротових мереж

На правах реклами

Здавалося б ще не так давно ми спостерігали появу стандарту Wi-Fi 6 та розповсюдження мережевих пристроїв на його базі, а тепер доступна його розширена версія — Wi-Fi 6E.

Wi-Fi 6E

Так, Wi-Fi 6E називають саме розширенням, а не окремим новим стандартом. Тим часом з його запровадженням пов’язані досить важливі нововведення, що можуть помітно підвищити продуктивність бездротової мережі.

Переваги та недоліки Wi-Fi 6E

Раніше в бездротових мережах Wi-Fi використовували два діапазони частот — 2,4 і 5 ГГц. Діапазон 2,4 ГГц вже давно сильно «перенаселений» масою різних пристроїв, включаючи навіть побутову техніку, різні аксесуари розумного будинку та інші. Але й 5-гігагерцевий діапазон також стає все більш перевантаженим.

Wi-Fi 6E привносить новий діапазон 6 ГГц. І це дуже важливо. Виходить, що сумісні з Wi-Fi 6E пристрої одержують свій виділений незайнятий діапазон. Також Wi-Fi 6E надає сім додаткових розширених каналів 160 МГц, з якими можна досягти максимальної продуктивності. Для порівняння у Wi-Fi 6 таких каналів лише два.

Wi-Fi 6E

Збільшення кількості каналів 160 МГц і робота в новому частотному діапазоні 6 ГГц дозволяють легше досягти високих швидкостей, отримати покращену стабільність роботи та менші затримки в умовах високонавантажених бездротових мереж із великою кількістю пристроїв.

Відеоконференції з паралельним завантаженням великих обсягів даних, перегляд 4K-відео на кількох пристроях, онлайн-геймінг і т.д. — за всіх подібних сценаріїв можна отримати переваги від Wi-Fi 6E.

Враховуючи, що 6 ГГц діапазон ексклюзивно «зарезервований» для пристроїв з підтримкою Wi-Fi 6E, немає потреби в технології динамічного вибору частоти DFS (Dynamic Frequency Selection). Це означає, що підключення до мережі відбувається швидше.

Щось ми все про переваги, але, напевно, є й недоліки? Що вище частота радіохвиль, то важче долати перешкоди. У новому діапазоні 6 ГГц «далекобійність» сигналу в цілому буде трохи нижче у порівнянні з діапазоном 5 ГГц. Також поки що не у всіх країнах вирішені питання з можливістю використання діапазону 6 ГГц.

Сумісність Wi-Fi 6E

Ситуація доволі проста. Роутери з Wi-Fi 6E без проблем працюватимуть з наявними пристроями різних поколінь. При цьому лише пристрої з підтримкою Wi-Fi 6E зможуть працювати у новому діапазоні 6 ГГц.

Які пристрої підтримують Wi-Fi 6E?

Підтримка Wi-Fi 6E все частіше зустрічається в сучасних ноутбуках середнього та високого класів, планшетах, смартфонах. Wi-Fi 6E з’являється також у готових ПК, у просунутих материнських платах останніх поколінь і бездротових адаптерах. І кількість таких пристроїв невпинно зростає. Звичайно, розвивається й асортимент роутерів із підтримкою Wi-Fi 6E.

З цікавих моделей хотілося б відзначити ASUS ROG Rapture GT-AXE11000.

ASUS ROG Rapture GT-AXE11000
ROG Rapture GT-AXE11000

Його ефектна зовнішність підкріплена і відповідною потужною конфігурацією. Він базується на 4-ядерному процесорі, який працює на частоті 1,8 ГГц. Обсяг оперативної пам’яті складає 1 ГБ, що вражає. Все це розраховано на високі навантаження в мережах із великою кількістю під’єднаних пристроїв, що потребують великих обсягів трафіку.

Для мінімізації втрат енергії та збільшення покриття розробникам вдалося зменшити відстань між конекторами на материнській платі та антенами. До речі, дизайн системи антен розрахований на оптимальне всебічне розповсюдження сигналу. І окрема увага приділена чотирьом антенам діапазону 6 ГГц.

ASUS ZenWiFi Pro ET12
ASUS ZenWiFi Pro ET12

Інша примітна модель — ASUS ZenWiFi Pro ET12. Це mesh-система роутерів (може постачатися з двома роутерами в комплекті) топового рівня з підтримкою Wi-Fi 6E, в якій об'єднані висока продуктивність і зовнішня витонченість. З таким дизайном ET12 легко може стати прикрасою інтер'єру. Зверніть увагу, що вісім антен сховані під напівпрозорим «куполом».

Використовуючи систему ASUS ZenWiFi Pro ET12 можна досягти якісного покриття навіть у великому будинку та отримати домашню mesh-мережу топового рівня. Серед технічних характеристик відзначимо використання 64-бітного процесора, що працює на частоті 2 ГГц. Сумарна швидкість передачі даних з огляду на всі три діапазони 2,4, 5 і 6 ГГц становить до 11 000 Мбіт/c.

На перспективу

Якщо ви будуєте нову продуктивну Wi-Fi-мережу, або є ентузіастом і любите одним із перших пробувати нові розробки та технології, сьогодні має сенс придивитися вже до роутерів Wi-Fi 6E. Актуальність мережі, яку вони здатні організувати, постійно зростатиме на тлі поширення Wi-Fi 6E серед усе більшої кількості клієнтських пристроїв.

 

* Зазначимо, що наразі законодавчо не врегулювано використання діапазону 6 ГГц в Україні. Користувачам в Україні рекомендовано використовувати прошивку, де даний діапазон недоступний. Ми всі дуже чекаємо якнайшвидшого врегулювання цього питання з боку державних органів для повноцінного впровадження Wi-Fi 6E в нашій країні

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

Опубліковано системні вимоги Hogwarts Legacy

Розробники Hogwarts Legacy поділилися детальним описом системних вимог для запуску гри у різних режимах. Долучитися до світу Гаррі Поттера можна буде навіть на слабких ПК, але щоб насолодитися грою в 4K знадобляться топові конфігурації.

Гра працює під API DirectX 12 і вимагає Windows 10 або Windows 11. Для встановлення потрібно 85 ГБ вільного місця, й розробники рекомендують SSD. Для мінімальних налаштувань якості вистачить відеокарти рівня GeForce GTX 960, а для Ultra-режиму в 4K рекомендується GeForce RTX 3090 Ti або Radeon RX 7900 XT.

Системні вимоги для 720p/Low 30fps:

  • OC: Windows 10 64 bit;
  • Процесор: Intel Core i5-6600 або AMD Ryzen 5 1400;
  • Оперативна пам'ять: 16 ГБ;
  • Відеокарта: GeForce GTX 960 4GB або Radeon RX 470 4GB;
  • Вільне місце на диску: 85 ГБ.

Системні вимоги для 1080p/High 60 fps:

  • OC: Windows 10 64 bit;
  • Процесор: Intel Core i7-8700 або AMD Ryzen 5 3600;
  • Оперативна пам'ять: 16 ГБ;
  • Відеокарта: GeForce GTX 1080 Ti або Radeon RX 5700 XT або Intel Arc A770;
  • Вільне місце на диску: 85 ГБ;
  • Рекомендується SSD.

Системні вимоги для 1440p/Ultra 60fps:

  • OC: Windows 10 64 bit;
  • Процесор: Intel Core i7-10700K чи AMD Ryzen 7 5800X;
  • Оперативна пам'ять: 32 ГБ;
  • Відеокарта: GeForce RTX 2080 Ti або Radeon RX 6800 XT;
  • Вільне місце на диску: 85 ГБ;
  • Рекомендується SSD.

Системні вимоги для 4K/Ultra 60fps:

  • OC: Windows 10 64 bit;
  • Процесор: Intel Core i7-10700K чи AMD Ryzen 7 5800X;
  • Оперативна пам'ять: 32 ГБ;
  • Відеокарта: GeForce RTX 3090 Ti або Radeon RX 7900 XT;
  • Вільне місце на диску: 85 ГБ;
  • Рекомендується SSD.

Hogwarts Legacy — масштабна рольова гра, яка розповідає історію Гоґвортсу 1800-х років. Ми в ролі одного зі студентів легендарної школи магії будемо досліджувати чарівний світ, розкривати його таємниці та боротися з темними силами. Гра надійде у продаж 10 лютого на PC, консолях PlayStation 5 та Xbox Series. Пізніше гру випустять для PlayStation 4 та Xbox One.

Обговорити в форумі (коментарів: 21)