В Epic Games Store дарують Lego Builder's Journey

Продовжується святковий зимовий розпродаж в онлайн-магазині Epic Games Store. У його рамках також роздають безплатні ігри, пропозиція змінюється щодня. Вчора стартувала роздача Wolfenstein: The New Order. Наразі почалася роздача головоломки Lego Builder's Journey. Це симпатична затишна гра, яка підійде для всієї родини та порадує ваших дітей. Зазначимо, що гра підтримує графіку з трасуванням променів. Lego Builder's Journey можна забрати до Epic Games Store до 18:00 22 грудня.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Процесор Intel Core i9-13900K подолав 9-ГГц бар'єр. Це новий світовий рекорд!

Процесори Intel Core 13-го покоління останніми місяцями можна сміливо назвати улюбленим інструментом майстрів спортивного розгону. Вони вже допомогли оновити не один оверклокерський рекорд, а сьогодні стало відомо про подолання 9-ГГц позначки на флагманському Core i9-13900K. Це вдалося команді під керівництвом шведського гуру екстремального розгону Йона «Elmor» Сандстрома (Jon Sandström).

Intel Core i9-13900K

Elmor зумів «розкочегарити» Intel Core i9-13900K до частоти 9008,82 МГц, що є новим абсолютним рекордом у дисципліні CPU Frequency. Під час бенч-сесії у флагманського CPU Raptor Lake-S було деактивовано енергоефективні ядра разом із технологією Hyper-Threading. Охолодження процесора забезпечував «стакан» з рідким гелієм, причому його температура опускалася нижче -250°C.

Intel Core i9-13900K

Основою тестової платформи стала материнська плата ROG Maximus Z790 Apex, про що компанія ASUS нагадала у своєму Twitter. За її підрахунками, ця плата допомогла встановити 14 світових рекордів, а також відзначилася у десятках оверклокерських дисциплін.

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Відеокарта GeForce RTX 4070 Ti комплектується перехідником на два 8-контактні PCI-E Power

Офіційно відеокарта GeForce RTX 4070 Ti буде представлена лише на початку наступного місяця, що, втім, не завадило редакції VideoCardz опублікувати фото однієї з новинок.

GeForce RTX 4070 Ti

Модель Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Aero отримала систему охолодження з трьома вентиляторами та займе в системному блоці три слоти розширення. З особливостей новинки можна виділити порівняно коротку друковану плату. На її торці розпаяно роз'єм додаткового живлення 12VHPWR, а комплект поставки включає адаптер на два 8-контактні PCI-E Power.

GeForce RTX 4070 Ti

Враховуючи, що GeForce RTX 4070 Ti є перейменованою GeForce RTX 4080 12GB, характеристики новинки давно не є таємницею. Її основою послужив графічний чип Nvidia AD104 у конфігурації з 7680 ядрами CUDA та 192-бітним інтерфейсом пам'яті, через який він взаємодіє з 12 гігабайтами GDDR6X. Паспортний рівень TGP (Total Graphics Power) складає 285 Вт.

GeForce RTX 4070 Ti

Nvidia представить GeForce RTX 4070 Ti третього січня під час презентації на CES 2023. Огляди відеокарти будуть опубліковані через день після цього, а у продаж вона надійде п'ятого січня. Рекомендована ціна пристрою тримається у секреті, однак 12-гігабайтну GeForce RTX 4080 компанія оцінювала у 900 доларів.

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Samsung анонсувала 12-нм мікросхеми DDR5 зі швидкістю 7,2 Гбіт/с

Компанія Samsung Electronics повідомила про розробку перших у галузі мікросхем DDR5, що випускаються за технологією 12-нм класу. Для нових чипів характерна місткість 16 Гбіт (2 ГБ) та швидкість передачі інформації 7,2 Гбіт/с на контакт. Водночас південнокорейський чипмейкер зазначає перевірку нових продуктів на сумісність із платформами AMD.

DDR5

«Інновації часто вимагають тісної співпраці з галузевими партнерами, щоб розширити межі технологій, — розповідає Джо Макрі (Joe Macri), технічний директор з обчислювальних та графічних технологій в AMD. — Ми раді знову співпрацювати з Samsung, зокрема щодо впровадження продуктів пам’яті DDR5, які оптимізовані та перевірені на платформах Zen».

Під час випуску нових мікросхем DDR5 використовується технологія на основі екстремальної ультрафіолетової (EUV) літографії. Вона дозволила суттєво наростити щільність кристалів, у результаті з однієї кремнієвої пластини Samsung отримує на 20% більше чипів. Серед інших особливостей нової пам'яті DDR5 компанія виділяє на 23% менше енергоспоживання щодо мікросхем минулого покоління.

Запуск масового виробництва вищеописаних чипів Samsung DDR5 відбудеться у 2023 році.

Джерело:
Samsung

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Nvidia приписують підготовку відеокарти Titan RTX на повноцінному кристалі AD102

В основі GeForce RTX 4090 лежить урізана версія графічного ядра Nvidia AD102, тому не дивно, що у Мережі час від часу спливає інформація про підготовку відеокарти на повноцінній версії кристала. Згідно з останніми даними, «зелені» вже завершили роботу над прототипами моделі Titan RTX. На тлі GeForce RTX 4090 вона виділяється не тільки більшою продуктивністю, але й великими «апетитами».

Titan RTX

Серцем нового Titan RTX послужив графічний процесор AD102-450. У ньому активні всі 144 потокових мультипроцесори, що відповідає 18432 ядрам CUDA, 576 тензорним та 144 RT-ядрам. Відеобуфер пристрою представлений 48 гігабайтами пам'яті GDDR6X з 384-бітною шиною та ефективною частотою 24 ГГц, завдяки чому досягається пропускна здатність 1152 Гбайт/с.

Система охолодження Titan RTX виконана в дусі моделей Founders Edition, при цьому відеокарта займає чотири слоти розширення. На торці розпаяно відразу два (12+4)-контактні роз'єми додаткового живлення 12VHPWR. Нагадаємо, згідно зі специфікацією ATX 3.0 через один такий роз'єм можна подати до 600 Вт потужності.

Titan RTX

Щодо ціни майбутнього флагмана Nvidia Ada Lovelace інформації не надходило, проте попередній Titan RTX (архітектура Turing) оцінювався у 2500 доларів.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 42)