Свіжа порція тестів 65-ватних процесорів Intel Core 13-го покоління

Давно не секрет, що в січні асортимент процесорів Intel Core 13-го покоління поповниться 65-ватними рішеннями із заблокованим множником. Зразки нових «каменів» були заздалегідь надіслані виробникам материнських плат. Один із них допустив витік інформації про продуктивність майбутніх CPU.

Intel Core

У внутрішньому тестуванні одного з вендорів взяли участь п'ять моделей чипів Core 13-го покоління, а також їх прямі попередники. Тестова платформа була ідентична, щоправда, не уточнюється тип оперативної пам'яті (DDR4 чи DDR5). Виміри швидкодії проводилися у тестовому пакеті Cinebench R23.

Intel Core 13-го поколения

Модель Core i9-13900, згідно з опублікованими даними, на 10% швидше за попередника в однопотоковому тесті та більш ніж у півтора раза обходить його при використанні всіх ядер. Воно й не дивно, адже кількість енергоефективних ядер Gracemont у новинки зросла з 8 до 16 одиниць. У інших процесорів приріст швидкодії в однопотоковому тесті становив від 3 до 6%, а багатопотоковому — від 28% до 64%.

Intel Core 13-го поколения

Офіційний реліз 65-ватних процесорів Intel Core 13-го покоління заплановано на початок січня. Разом з ними у продаж надійде флагманський Core i9-13900KS, який працює на частоті до 6,0 ГГц «з коробки», а також материнські плати з логікою B760. Варто додати, що за умови оновлення прошивки UEFI новинки працюватимуть і на старих платах LGA1700.

Intel Core 13-го поколения

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Оновлений ноутбук MSI Titan GT77 отримає 4K-матрицю з підсвічуванням Mini LED та частотою 144 Гц

Виробники ігрових ноутбуків активно готуються до релізу нового покоління процесорів Intel та дискретної графіки Nvidia. Зокрема, Micro-Star International найближчим часом представить оновлену модель Titan GT77, характерною рисою якої стане 17,3-дюймовий 4K-дисплей з підсвічуванням Mini LED.

MSI Titan GT77

Для вищезгаданої матриці заявлено роздільну здатність 3840 x 2160 пікселів, частоту оновлення 144 Гц, час відгуку 3 мс, пікову яскравість 1000 кд/м² та підсвічування з 1008 незалежними зонами. Також відзначається заводське калібрування, 100% охоплення палітри кольорів DCI-P3 і наявність сертифіката VESA DisplayHDR 1000.

MSI Titan GT77

З інших особливостей MSI Titan GT77 можна виділити процесори Intel Core HX-серії. Флагман нового покоління, за попередньою інформацією, зможе запропонувати 8 високопродуктивних ядер Raptor Cove та 16 енергоефективних ядер Gracemont. Графічна підсистема ноутбука, найімовірніше, буде представлена відеоадаптером GeForce RTX 4090 Laptop.

MSI Titan GT77

Офіційна презентація мобільних 3D-прискорювачів GeForce RTX 40-ї серії та нових CPU Intel відбудеться на виставці CES 2023 на початку січня. Ймовірно, тоді ж MSI розкриє всі подробиці про новий Titan GT77.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Опубліковано повний список змін у next-gen версії The Witcher 3: Wild Hunt

Днями виходить довгоочікуване оновлення для The Witcher 3, яке підвищує статус гри до next-gen версії завдяки купі поліпшень. Для найприскіпливіших гравців CD Projekt RED опублікувала повний перелік змін.

Спеціальний апдейт вийде 14 грудня та оновить гру до версії 4.0. У ньому додано глобальне освітлення та розсіяне затінення з використанням трасування променів. Додані різні модифікації та матеріали, що покращують графіку та підвищують загальну якість гри. Крім власних розробок до складу оновлення додано низку популярних модифікацій, створених спільнотою гравців:

  • The Witcher 3 HD Reworked Project автора HalkHogan;
  • HD Monsters Reworked автора Denroth;
  • Immersive Real-time Cutscenes автора teiji25;
  • Nitpicker's Patch автора chuckcash;
  • World Map Fixes автора Terg500.

Формат текстур багатьох персонажів, включаючи Геральта, Єнніфер, Трісс, Цірі та Ерідіна, підвищено до 4K. Усі основні персонажі, включаючи Геральта, тепер відкидають тіні високої роздільної здатності із самозатіненням. У їх моделях виправлені помилки, пов'язані з відображенням броні (зокрема, з проростанням волосся крізь обладунки).

Поліпшення довкілля:

  • Додано новий тип погоди «Сіре небо»;
  • Оновлено текстури неба;
  • Покращено зовнішній вигляд рослинності та води;
  • Поліпшено різні моделі об'єктів оточення;
  • Поліпшено деякі спецефекти;
  • Оновлено глобальне освітлення.

Додано підтримку технології AMD FidelityFX Super Resolution (FSR) 2.1. Додано підтримку DLSS 3 для сумісного обладнання.

Доданий фоторежим, що дозволяє робити чудові знімки в грі.

Додана альтернативна камера, розташована ближче до персонажа гравця і з більшою чутливістю реагує на переміщення та бій.

Лише на ПК додана якість графіки «Ultra+», вона суттєво підвищує візуальну реалістичність гри. Доступно для наступних параметрів:

  • кількість персонажів на екрані;
  • якість тіней;
  • якість рельєфу;
  • якість води;
  • якість рослинності;
  • кількість трав;
  • якість текстур;
  • якість деталізації.

Підвищено загальну якість графіки на консолях нового покоління PlayStation 5 та Xbox Series. Зміни торкаються текстур, якості тіней, дальності відображення, кількості персонажів, а також реалістичності зображення в цілому. Буде доступний режим трасування променів при цільовій частоті 30 кадрів в секунду з динамічним масштабуванням роздільної здатності та продуктивний режим з частою 60 кадрів.

Додано функцію міжплатформного збереження. Найновіші файли збереження будуть автоматично відправлятися до хмарного сховища, завдяки чому ви зможете продовжити гру на інших платформах.

У Велені з'явилося нове завдання «У тіні Вічного Вогню» із нагородами за мотивами серіалу «Відьмак» від Neftlix. Додана альтернативна зовнішність Лютика та альтернативна нільфгаардська броня за мотивами серіалу Netflix, включається опціонально. Додано озвучення китайською та корейською мовами. Внесено зміни до озвучення російською мовою. Зокрема, виправлені помилки з надто швидкими та повільними фразами у переважній більшості сцен.

Також внесено ряд дрібних змін до інтерфейсу, відкориговано керування з геймпада. Виправлені помилки у завданнях.

Повний опис всіх змін тут.

Обговорити в форумі (коментарів: 72)

Материнські плати Intel B760 будуть на 10% дорожчі за аналоги B660

На початок січня Intel запланувала реліз процесорів Core 13-го покоління із заблокованим на підвищення множником. Разом із ними у продаж надійдуть материнські плати LGA1700 на основі чипсета B760. Як повідомляє веб-видання ITHome, нові системні плати будуть приблизно на 10% дорожчі за аналоги з логікою B660.

B760

Що стосується нововведень хаба Intel B760 щодо B660, то вони зводяться до зміни кількості ліній PCI Express. Замість восьми ліній PCI-E 3.0 новий чипсет зможе забезпечити роботу лише чотирьох, зате кількість ліній PCI-E 4.0 зросте з 6 до 10 штук. Материнські плати LGA1700/B760 будуть запропоновані у модифікаціях з роз'ємами для пам'яті як DDR5, так і DDR4. Про одну з новинок Gigabyte ми розповідали минулого тижня.

Також варто додати, що плати B760 будуть підтримувати нові процесори Intel Core 13-го покоління прямо з коробки. У разі моделей LGA1700/B660 може знадобитися оновлення прошивки UEFI.

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Baldur's Gate 3 отримає українську локалізацію

Підтверджено українську локалізацію рольової гри Baldur's Gate 3 від Larian Studios. Підтвердження цьому нібито особисто дав сам голова компанії Свен Вінке у відповідь на одне зі звернень українського користувача з питанням про переклад гри українською мовою. Скриншот із листуванням наводить блогер Київське Вуду.

Процес над локалізацією вже йде, офіційно про переклад буде оголошено після його готовності. Нагадаємо, що гра давно у ранньому доступі Steam. Згідно з останніми даними, реліз повної версії відбудеться не раніше червня наступного року. Нещодавно гра отримала новий трейлер спеціально для The Game Awards 2022.

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

У GOG дарують Ghost of a Tale

У сервісі GOG стартував великий зимовий розпродаж зі знижками на безліч старих та нових ігор. Значне зниження цін отримали ігри серії The Witcher, Metro, Control та безліч класичних RPG. Також усім користувачам сервісу безплатно роздають Ghost of a Tale. Це пригодницька гра зі стелс-елементами про маленьке мишеня, яке намагається втекти з в'язниці на острові. Гра має високий рейтинг у Steam і позитивний огляд на нашому сайті.

Отримати Ghost of a Tale може будь-який користувач GOG. Пропозиція актуальна до 15 грудня.

Обговорити в форумі (коментарів: 4)