Архітектура Nvidia Blackwell для спеціалізованих прискорювачів з'явиться у 2024 році

На початку року компанія Nvidia представила новий GPU Hopper для спеціалізованих прискорювачів обчислень. І вже з'являється інформація про подальші плани каліфорнійського гіганта. Наступною архітектурою для сегмента високопродуктивних обчислень стане Nvidia Blackwell.

Свою назву архітектура отримає на честь американського математика Девіда Блеквелла. Була інформація, що Nvidia вже веде переговори з TSMC про виробництво GPU Blackwell на базі їхнього передового 3-нм техпроцесу.

Актуальні прискорювачі Nvidia H100 на архітектурі Hopper використовують GPU GH100 на базі 4-нм техпроцесу. Це найпотужніший GPU з 16896 ядрами CUDA, 828 тензорними ядрами та 80 ГБ пам'яті HBM3. У такій конфігурації випускаються серверні версії з інтерфейсом SXM5, прискорювачі під шину PCIe мають злегка урізані характеристики. Очевидно, що GPU Blackwell отримає ще більш вражаючи характеристики, але про якісь подробиці говорити поки що рано. Можна лише стверджувати, що Nvidia суворо дотримується плану щодо анонсу наступної архітектури через два роки. На конференції Arete Tech Conference 2022 віцепрезидент Nvidia за напрямом бізнесу для дата-центрів Ян Бак чітко озвучив рішення представити нове покоління у 2024 році.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

EVGA продавала свій прототип GeForce RTX 4090 на аукціоні

Кілька місяців тому компанія EVGA офіційно оголосила про припинення співпраці з Nvidia. Новина стала несподіванкою, адже їхнє партнерство тривало понад 20 років, а відеокарти у виконанні EVGA давно користуються повагою з боку комп'ютерних ентузіастів. Однак EVGA встигла виготовити кілька інженерних зразків GeForce RTX 4090 FTW3. По зразку такої відеокарти отримали редакції JayzTwoCents та Gamers Nexus. Виявилось, що це не останні екземпляри.

Ще одну відеокарту GeForce RTX 4090 FTW3 виставили на аукціоні eBay. Сам аукціон проходив із благодійною метою для збору коштів у фонд однієї з дитячих лікарень (St. Jude Children's Research Hospital). Ціна швидко перевищила 13 тисяч доларів.

Але після того, як новина швидко розлетілася інтернетом, через добу сторінка з лотом зникла з eBay. Тому доля унікального екземпляра GeForce RTX 4090 FTW3 невідома. Можливо, якийсь колекціонер все ж таки отримав до себе одну з останніх відеокарт EVGA.

Джерело:
Videocard

Обговорити в форумі (коментарів: 17)