Відеокарта GeForce RTX 3060 12GB в середньому на 17-18% швидше за 8-гігабайтну модель

Нещодавно модельний ряд 3D-прискорювачів Nvidia Ampere поповнився 8-гігабайтною модифікацією GeForce RTX 3060. Ця відеокарта вже доступна для покупки у великих закордонних магазинах, з нагоди чого YouTube-канал Hardware Unboxed випустив детальний огляд новинки.

RTX 3060

Відеокарта GeForce RTX 3060 8GB отримала таку ж кількість обчислювальних блоків GPU, як і 12-гігабайтний варіант: 3584 ядра CUDA, 112 тензорних та 28 RT-ядер. Однак разом з об'ємом відеобуфера розрядність шини пам'яті була урізана зі 192 до 128 біт, що знизило пропускну здатність з 360 до 240 Гбайт/с. Штатний рівень TGP обох варіантів GeForce RTX 3060 дорівнює 170 Вт.

GeForce RTX 3060

У роздільній здатності 1080p відеокарта GeForce RTX 3060 12GB в середньому виявилася на 17% продуктивнішою за варіант з урізаним відеобуфером, а в 1440p її перевага склала 18%. Виміри швидкодії проводились у дюжині популярних ігор.

GeForce RTX 3060

Зарубіжні колеги називають випуск 8-гігабайтної GeForce RTX 3060 «жахливим антиспоживчим кроком з боку Nvidia». У продажу тепер є дві відеокарти з однаковою назвою та різною продуктивністю, що додасть проблем бажаючим придбати «правильну» GeForce RTX 3060. До того ж 8-гігабайтна модель коштує майже стільки ж, скільки й старша версія.

Обговорити в форумі (коментарів: 46)

У Китаї жінка намагалася незаконно вивезти 200 процесорів Intel, прикидаючись вагітною

Кумедна історія відбулася в Китаї. Жінка намагалася незаконно провезти процесори Intel Alder Lake та смартфони iPhone, вдавши вагітну. Мешканка провінції Гуандун у Китаї нещодавно приїхала до Макао, який є спеціальним адміністративним округом у складі КНР. При спробі виїхати назад через Gongbei Port, вона привернула увагу митних органів. Жінка нібито перебувала на шостому місяці вагітності, але вільно ходила й не відчувала дискомфорту. При детальному огляді у неї виявили фальшивий живіт, у якому були сховані електронні товари, надійно примотані скотчем.

У такий спосіб жінка намагалася провезти без сплати податків 202 процесори Intel Core 12-го покоління та дев'ять мобільних телефонів iPhone останньої моделі.

На початку року на китайській митниці був схожий випадок. У березні впіймали чоловіка, який намагався вивезти на собі 160 процесорів (в основному Intel Core i5-12600KF), примотавши їх до тіла.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

PCI-SIG нагадала партнерам про відповідальність за безпеку роз'єму 12VHPWR

Організація PCI Special Interest Group (PCI-SIG) виступила із заявою щодо проблем із роз'ємом 12VHPWR на відеокарті GeForce RTX 4090. До цього її підштовхнув недавній позов проти корпорації Nvidia. Невдатний власник GeForce RTX 4090 звинувачує «зеленого» чипмейкера у продажу неякісного товару, який створює серйозні ризики для безпеки кожного покупця.

12VHPWR

«PCI-SIG бажає донести до всіх учасників, які виробляють та продають технології PCI-SIG (включаючи 12VHPWR), про необхідність вжиття всіх відповідних та розумних заходів для забезпечення безпеки кінцевого користувача, у тому числі перевірку зареєстрованих проблемних випадків за участю споживачів, як стверджується у вищезгаданому судовому розгляді.

Нагадуємо учасникам, що специфікації PCI-SIG надають необхідну технічну інформацію для забезпечення сумісності та не зачіпають проєктування, методи виробництва, матеріали, випробування на безпеку, допуски безпеки чи виготовлення. При впровадженні специфікації PCI-SIG учасники відповідають за проєктування, виробництво та тестування, включаючи перевірку безпеки своїх продуктів».

Варто додати, що такі організації, як PCI-SIG, нечасто виступають з подібними заявами для широкої публіки. У цьому випадку, на думку закордонних колег, PCI Special Interest Group прагне убезпечити себе від потенційних проблем. Сама ж Nvidia пояснює вигоряння роз'єму 12VHPWR неправильним підключенням, при цьому на другу половину листопада їй було відомо про півсотню таких інцидентів.

Джерела:
Tom's Hardware
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Проблемний реліз The Callisto Protocol та плани розробників з розвитку гри

Учора відбувся реліз хорору The Callisto Protocol від творця Dead Space Глена Скофілда. Події гри розвиваються у майбутньому, на космічній в'язниці. Один з ув'язнених стикається з жахливими монстрами біофагами та під час свого протистояння з ними розплутує клубок таємниць.

Багато хто порівнює The Callisto Protocol з Dead Space, але саме цим проєкт і приваблював аудиторію. Після релізу 1 грудня з'явилися перші огляди та відгуки від простих гравців. Критики в основному задоволені грою, її атмосферою та напруженими битвами. Середня оцінка на Metacritic складає 75 балів зі 100. А ось прості гравці серйозно лають комп'ютерну версію. На цей час у Steam переважають негативні відгуки. Головна претензія стосується поганої оптимізації з нестабільною частотою кадрів, фризами, вильотами та іншими проблемами. При цьому нарікання мають як власники GeForce RTX 3060, так і власники GeForce RTX 3080 Ti. Деякі гравці називають бойову систему одноманітною та простішою на тлі Dead Space.

Також розробники розкрили плани підтримки гри аж до літа 2023 року. Нагадаємо, що на старті гра отримала розширене видання Digital Deluxe Edition та сезонну перепустку.

Перше велике оновлення вийде 7 лютого, гра отримає режим підвищеної складності та режим «Нова гра+», які будуть доступні всім гравцям. У рамках сезонного пропуску в лютому можна отримати додаткові скіни та анімації смерті, у березні стартує Contagion bundle з новим режимом та новою картою на виживання, ще пізніше вийде Riot bundle. А влітку обіцяно сюжетне доповнення, теж у рамках сезонної перепустки.

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

GeForce GTX 1650 стала найпоширенішою відеокартою серед користувачів Steam

З'явився новий звіт про обладнання користувачів Steam. На перше місце за популярністю вийшла бюджетна відеокарта Nvidia GeForce GTX 1650, яка потіснила нещодавнього лідера GeForce GTX 1060.

Частка користувачів GeForce GTX 1650 складає 6,27%, на GeForce GTX 1060 припадає 5,77%. Третє місце займає GeForce RTX 2060, яку використовують 4,64% користувачів Steam. Цікаво, що на четвертому місці мобільна GeForce RTX 3060, а замикає п'ятірку десктопна GeForce GTX 1050 Ti. Попри популярність старих моделей GeForce GTX, актуальні відеокарти з трасуванням GeForce RTX вже займають серйозну частку.

Варто звернути увагу на загальне домінування Nvidia у цьому рейтингу. Найкращий результат AMD — це тринадцяте місце з вбудованою графікою Radeon Graphics і менше 2% користувачів. Зовсім трохи поступається мобільна графіка Intel Xe Graphics, якою користуються 1,57% гравців. Легендарну Radeon RX 580 використовують лише 1,2% користувачів. Нові GeForce RTX 4090/4080 ще не потрапили в рейтинг, але топові рішення минулого покоління представлені досить непогано — частка GeForce RTX 3080 сягнула 1,84%, а у GeForce RTX 3080 Ti 0,79%.

Нещодавно на нашому сайті було велике тестування GeForce GTX 1650 у модифікаціях із різною пам'яттю.

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Frictional Games анонсувала Amnesia: The Bunker

Компанія Frictional Games анонсувала нову гру у серії хорорів Amnesia. Наступний проєкт отримав назву Amnesia: The Bunker, і він присвячений епосі Першої світової війни.

Французький солдат Анрі Клеман опиняється у занедбаному бункері, де йому доведеться зіткнутися з невідомим жахом та монстрами, які ховаються у темряві. Герой озброєний револьвером і динамо-ліхтариком, але, судячи з трейлера, ми як і раніше виступаємо в ролі жертви та основний час ховатимемося від монстрів.

У грі вперше заявлені елементи рандому та непередбачуваності, що зробить кожне нове проходження унікальним. По ходу всієї гри нас переслідуватиме щось, що реагує на шум та звуки. Кожне рішення та вчинок впливатимуть на результат гри.

Гра вийде у березні 2023 року. Сторінка Amnesia: The Bunker вже додана у Steam.

Сьогодні у продаж надійде Marvel's Midnight Suns

Увечері стане доступною нова гра студії Firaxis Games. Це довгоочікувана тактика Marvel's Midnight Suns, в якій відомі супергерої всесвіту Marvel об'єднаються, щоб протистояти чаклунці Ліліт та її армії монстрів.

Проєкт поєднує тактичні основи XCOM та механіки карткових ігор. Вже з'явилися огляди від профільних видань та блогерів. Критики хвалять гру, більшість ставить дуже високий бал. Відзначають цікавий сюжет із яскравими персонажами та чудові битви. Деякі відзначають, що гра простіше XCOM, але завдяки великій кількості рольових елементів і картковій системі все одно цікава. Щодо карток думки розійшлися, не всім сподобався цей елемент. Зараз середній бал на Metacritic складає 83 зі 100.

У системних вимогах заявлено підтримку лише DirectX 12. Для запуску з мінімальними параметрами вистачить системи на базі AMD Ryzen 3-2200G або Intel Core i5-4430 з графікою Radeon RX 470 або GeForce GTX 960, потрібно не менше 8 ГБ оперативної пам'яті. Рекомендується ПК на базі AMD Ryzen 5 2600X або Intel Core i7-6700 із графікою Radeon RX 5700 або GeForce GTX 1070, 16 ГБ пам'яті та 60 ГБ на диску для встановлення.

Marvel's Midnight Suns доступна в Steam за ціною 1399 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)