Опубліковано перші тести китайської відеокарти Moore Threads MTT S80

Минулого тижня стартував продаж ігрової відеокарти MTT S80 від китайської фірми Moore Threads. Вона примітна підтримкою інтерфейсу PCI Express 5.0 та 16-гігабайтним відеобуфером, однак ділитися ігровими бенчмарками новинки розробники не поспішали. Сьогодні це виправили кілька китайських веб-видань.

Moore Threads MTT S80

Основою відеокарти MTT S80 послужив чип MUSA-Chunxiao власної розробки Moore Threads. Він працює на частоті 1,8 ГГц, оперує 4096 потоковими процесорами та 256-розрядною шиною пам'яті. Відеобуфер представлений 16 гігабайтами GDDR6 із пропускною здатністю 448 Гбайт/с. Обчислювальна потужність пристрою в операціях FP32 сягає 14,4 Тфлопс.

Moore Threads MTT S80Moore Threads MTT S80

Як і очікувалося, головним недоліком MTT S80 виявилося програмне забезпечення. Відеокарта сумісна з графічними API DirectX 9 та DirectX 11, проте ПЗ для неї все ще знаходиться в розробці. Через це офіційна підтримка заявлена лише для 11 ігор, а загалом вона здатна запустити понад 60 проєктів, щоправда, швидкодія залишає бажати кращого.

Moore Threads MTT S80Moore Threads MTT S80

Якщо говорити про продуктивність новинки, то вона забезпечує близько 213 к/с у Counter Strike: Global Offensive, 144 к/с у League of Legends та 90-100 к/с у Diablo 3. Всі тести проводилися у роздільній здатності 1080p з низькими налаштуваннями якості графіки. У бенчмарку Unigine Valley 1.0 її швидкодію можна порівняти з відеокартами, на кшталт GeForce GTX 1060 6GB, GTX 970 та Radeon RX 480.

Moore Threads MTT S80

Ще одним недоліком можна назвати енергоспоживання відеокарти. Під навантаженням воно досягає 240 Вт за середнього значення під час тестування близько 210 Вт. У режимі очікування цей показник становив 114,6 Вт, що є величезним значенням за сучасними мірками. Для порівняння, у GeForce RTX 4080 воно становить 13 Вт, а Intel нещодавно зіткнулася з критикою через 40-ватне споживання карт Arc Alchemist в режимі очікування.

Moore Threads MTT S80

Хай там як, фахівці Moore Threads ще мають чимало роботи над програмним забезпеченням та ігровими оптимізаціями для MTT S80.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 66)

Вражаюча графіка та видовищні бої у першому відео ArcheAge 2

Онлайнові ігри виходять на новий рівень. Опубліковано перший тизер-трейлер корейської MMORPG ArcheAge 2, що створюється XLGames спільно з Kakao Games.

Гра розробляється на базі рушія Unreal Engine 5. Перші кадри відверто радують чудовою графікою та високою деталізацією. У бойових сценах нам демонструють динамічну бойову систему з потужними прийомами та кривавими добиваннями.

Розробники ArcheAge 2 орієнтовані на створення гри з візуальним рівнем проєктів AAA-рівня. Значна увага приділяється сюжету та бойовій системі. Будуть зміни у торговельній системі. З'являться нові функції для створення свого житла, з можливістю проживати разом із друзями в одних містах та формування міст для своєї гільдії. Робота над грою стартувала два роки тому. Дати релізу у ArcheAge 2 поки немає.

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Nvidia пропонує оновити прошивку GeForce RTX 4080/4090 для вирішення проблеми з порожнім екраном

На додаток до оплавленого роз'єму 12VHPWR новоспечені власники карток GeForce RTX 4090 можуть зіткнутися з проблемою відсутності зображення під час запуску комп'ютера. На щастя, розв'язати другу проблему Nvidia вдалось досить швидко. Для її усунення на відеокартах GeForce RTX 4090 та RTX 4080 потрібно оновити прошивку графічного прискорювача через спеціальний інструмент.

RTX 4090

«Щоб забезпечити сумісність із певними UEFI може знадобитися оновлення прошивки графічного процесора Nvidia. Без оновлення графічні карти на певних материнських платах, які працюють у режимі UEFI, можуть показувати пустий екран під час запуску, доки не завантажиться ОС. Це оновлення слід застосовувати, лише якщо під час завантаження з’являються порожні екрани», — розповідає Nvidia.

Для оновлення прошивки на відеокартах GeForce RTX 4090 та RTX 4080 необхідно запустити програму NVIDIA GPU UEFI Firmware Update Tool v1.2, після чого слідувати інструкціям на екрані. Більш детальна інформація та посилання для завантаження доступні на сайті Nvidia.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Fractal Design випускає компактні корпуси Ridge

Компанія Fractal Design представила нову лінійку компактних корпусів Ridge формату SFF. При невеликих розмірах корпуса мають широкі можливості для встановлення потужних компонентів. Передбачено вертикальне та горизонтальне встановлення.

Простий лаконічний дизайн дозволяє органічно вписати корпус у будь-який інтер'єр. Fractal Design Ridge доступні у білому та чорному кольорах.

Габарити 74 x 395,4 x 110 мм у вертикальному положенні. Маса 4,3 кг.

Корпуси підтримують материнські плати формату Mini-ITX. Передбачена можливість встановлення відеокарт завдовжки до 335 мм. Висота кулера на процесорі до 70 мм. Є можливість монтажу радіатора системи рідинного охолодження довжиною до 280 мм без встановленої відеокарти. Передбачено встановлення до чотирьох накопичувачів формату 2,5 дюйми.

Перфорація стін забезпечує якісну вентиляцію компонентів. Передня панель має додатковий тканинний пиловий фільтр. Корпус поставляється з парою великих вентиляторів 140 мм, які охолоджують відеокарту. Для встановлення відеокарти є райзер PCI-E 4.0.

На передній панелі два порти USB 3.0, один USB type-C and та комбінований аудіороз'єм.

У мережі вже доступні огляди Fractal Design Ridge, наприклад на TechPowerUp. Вони дають повне уявлення про нюанси та ефективність охолодження.

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Чутки: відеокарта GeForce RTX 4060 вийде на початку літа

Наступного року Nvidia буде зайнята розширенням модельного ряду відеокарт із графічною архітектурою Ada Lovelace. Наприклад, вже в січні відбудеться реліз GeForce RTX 4070 Ti, яка раніше була відома під маркуванням GeForce RTX 4080 12GB. Ближче до середини року буде представлена відеокарта мейнстрім-рівня GeForce RTX 4060. Першою інформацією про неї поділився один із менеджерів Lenovo.

GeForce RTX

Відеокарта GeForce RTX 4060 запропонує на 20% кращу швидкодію, ніж GeForce RTX 3060, але при цьому коштуватиме на 10% дорожче. Завдяки переходу на архітектуру Ada Lovelace відчутно зросте енергоефективність, а штатний рівень TGP буде знаходитись в районі 150-180 Вт. Також новинка отримає підтримку технології DLSS 3. Офіційний дебют відеокарти GeForce RTX 4060 очікується на початку літа.

GeForce RTX

Крім того, у лабораторіях Nvidia йде робота над мобільними 3D-прискорювачами GeForce RTX 40-ї серії. В онлайн-базі PugetBench був помічений лептоп Samsung Galaxy Book Pro, що поєднує процесор Intel Core i7-13700H (Raptor Lake) та відеоадаптер GeForce RTX 4050 Laptop GPU. У тесті PugetBench Premiere Pro новинка виступила приблизно на 17-32% краще за GeForce RTX 3050.

Джерела:
WCCFTech
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Maxsun GeForce RTX 4080 iCraft – ще одна відеокарта для фанатів аніме

Днями ми писали про плани Galax представити GeForce RTX 4090 Boomstar в аніме-стилістиці. Тепер аналогічну відеокарту представляє інший китайський виробник. Компанія Maxsun випускає спеціальну версію GeForce RTX 4080 iCraft OC Enchantment Heart Princess Edition.

Відеокарта Maxsun GeForce RTX 4080 iCraft оснащена великим трислотовим кулером із трьома вентиляторами. Корпус і вентилятори виконані в білому кольорі, є RGB-підсвічування.

Але головною особливістю дизайну є кавайна дівчина з вушками, великими очима та іншими атрибутами аніме-героїні.

Крім естетичного задоволення покупці відеокарти отримують пристрій із потужною системою охолодження та підвищеними робочими частотами. В основі GeForce RTX 4080 iCraft OC Enchantment Heart Princess Edition графічний процесор AD103 з 9728 потоковими процесорами, 304 тензорними блоками, 76 блоками RT та 304 текстурними блоками. Базова частота підвищена з 2205 МГц до 2210 МГц. Розгін Boost Clock може виявитися помітно вище стандартного значення у 2505 МГц, але точне значення не озвучено. Оснащується 16 ГБ пам'яті GDDR6X. Ліміт потужності 320 Вт, зовнішнє живлення підключається через один роз'єм 12VHPWR.

Відеокарта GeForce RTX 4080 iCraft OC Enchantment Heart Princess Edition продається лише на азіатському ринку. Ціна даної моделі 11999 юанів або 1687 доларів США, що навіть вище за рекомендовану вартість референсної GeForce RTX 4090.

Джерело:
Videocardz.com

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Чистий прибуток Nvidia минулого кварталу впав на 72%

Корпорація Nvidia прозвітувала перед інвесторами про результати діяльності у третьому кварталі, який закінчився для «зелених» 30 жовтня. Виторг чипмейкера за попередні три місяці склав $5,93 млрд, що на 17% менше від показників аналогічного періоду 2021-го. Водночас чистий прибуток компанії за рік скоротився на 72% — до 680 мільйонів доларів.

Nvidia

Виторг ігрового підрозділу Nvidia скорочується другий квартал поспіль. Геймери не поспішають оновлювати графічну підсистему ПК, а попит з боку GPU-майнерів зник практично повністю. Нагадаємо, що у вересні криптовалюта Ethereum перейшла на модель Proof-of-Stake. В результаті AIB-партнери Nvidia скоротили обсяги закупівель графічних процесорів, через що виторг Nvidia в цьому сегменті просів до $1,57 млрд (-51% щодо минулого року).

На сьогодні більш ніж половину доходів Nvidia отримує від продукції для центрів обробки даних. Відповідний підрозділ звітував про $3,83 млрд виторгу, покращивши торішній показник на 31%. Не в останню чергу це заслуга прискорювачів H100 з архітектурою Hopper, масові поставки яких почалися в минулому кварталі.

Nvidia

Щодо інших напрямків бізнесу Nvidia, то професійна графіка принесла «зеленому» чипмейкеру $200 млн (-65% щодо 2021-го), автомобільний сегмент — $251 мільйон (+86), а на продажах OEM-продуктів та ліцензуванні інтелектуальної власності компанія отримала $73 мільйони (-69%). До останньої категорії Nvidia відносить доходи від прискорювачів для майнінгу.

Згідно з прогнозами, поточний квартал Nvidia завершить із виторгом близько $6 мільярдів. Це на 21,5% менше від показників аналогічного періоду минулого року.

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

Перший тизер The Dark Pictures Anthology: Directive 8020

Завтра стартують продажі чергового хорору від Supermassive Games із серії The Dark Pictures Anthology. Але деякі блогери вже отримали доступ до The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me та діляться відео з епізодами з гри. Також у The Devil in Me є тизер наступного проєкту студії.

Роликом з анонсом нової гри поділився блогер Slimpy. Нова гра отримала назву The Dark Pictures Anthology: Directive 8020. Вона відкриє другий сезон антології. Події гри відбуваються в майбутньому, на одному з космічних кораблів команда божеволіє, і люди намагаються вбити один одного. Імовірно, Directive 8020 розповість про зіткнення з інопланетною загрозою. Цікаво, що у першому сезоні лише в House of Ashes було загравання з фантастичними мотивами та натяки на інопланетну загрозу. Можливо Directive 8020 буде пов'язана з House of Ashes.

Вихід The Dark Pictures Anthology: Directive 8020 можна очікувати восени наступного року.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)